Skip to content
Maailma vähipäeva tähistamisel, pöörab EIT Health tähelepanu uuenduslikele tehnoloogiatele, keskendudes varajasele sõeluuringule ja vähi diagnoosimisele.
Maailma vähipäeva tähistamisel, pöörab EIT Health tähelepanu uuenduslikele tehnoloogiatele, keskendudes varajasele sõeluuringule ja vähi diagnoosimisele.

Press release -

EIT Health pöörab tähelepanu, et täna 4. veebruar on rahvusvaheline vähipäev, mille tänavune teema on „Ebavõrdsuse vähendamine vähiravis ja patsientide õiguste tagamine“

  • Maailma vähipäeva tähistamisel, pöörab EIT Health tähelepanu uuenduslikele tehnoloogiatele, keskendudes varajasele sõeluuringule ja vähi diagnoosimisele.
  • Varajane diagnoosimine vähendab ravikulusid ja võimaldab säästa, mis omakorda võimaldab uuesti investeerida paremate teenuste loomisesse.
  • Kui jätkame vanaviisi, suureneb vähijuhtude arv 2035. aastaks 25%, mistõttu on vähk ELis kõige levinum surmapõhjus [1].

Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituuti kuuluv EIT Health tähistab täna ülemaailmset vähipäeva, pöörates tähelepanu uuenduslikele tehnoloogiatele, mis hõlbustavad vähi varajast sõeluuringut ja diagnoosimist, et luua kõigile võrdne ligipääs ja võrdne kohtlemine – olenemata sellest, kes te olete või kus te elate.

ELi toetatav võrgustik EIT Health usub, et suurem keskendumine vähktõve sõeluuringule ja varajasele diagnoosimisele mitte ainult ei paranda ellujäämist, vaid võib ka saavutada märkimisväärset kulude kokkuhoidu, mida saaks reinvesteerida uutesse tehnoloogiatesse ja teenustesse, mille eesmärk on veelgi parandada patsientide ravitulemusi. WHO andmetel võib varajases faasis avastatud vähi ravi olla kaks kuni neli korda odavam [2]. Praegu sureb maailmas igal aastal vähki peaaegu üheksa miljonit inimest ja Euroopas on järgmise kümnendi jooksul oodata vähijuhtude 25% suurenemist [3], mis avaldab tervishoiusüsteemidele veelgi suuremat survet.

2022 aastal avanev EIT Health innovatsiooniprogramm "Wild Card" toetab kuni kolme miljoni euro ulatuses neid, kel on uuenduslikke ideid kopsu- ja eesnäärmevähi varajase avastamise edendamiseks.

Kopsuvähk on üks surmavamaid vähivorme, kuid seda saab edukalt ravida, kui see avastatakse varakult. Hinnanguliselt moodustab ELis kopsuvähk 11,9% kõigist uutest vähidiagnoosidest ja 20,4% kõigist vähisurmadest. Seetõttu on see neljas (eesnäärme-, rinna- ja jämesoolevähi järel) vähiga seotud surmapõhjus [4].

Eesnäärmevähk on meeste seas levinuim vähivorm, kuid seda saab hästi ravida, kui see avastatakse varajases staadiumis. Võimalus elada üle viie aasta väheneb poole võrra, kui eesnäärmevähk avastatakse hilisemas staadiumis [5]

EIT Health Scandinavia tegevjuht Annika Szabo Portela ütleb: „Viimastel aastakümnetel on tehtud fantastilist tööd vähiravi parandamiseks, kuid me peame rohkem keskenduma varajasele avastamisele ja diagnoosimisele. Vähk nõudis Euroopas 2020. aastaks 1,3 miljoni inimese [6] ja Rootsis 22 514 [7] inimese elu. Mida varem vähk avastada, seda rohkem elusid saame päästa. Varajane ravi tõstab patsientide elukvaliteeti. Keskendudes sõeluuringutele ja varasele diagnoosimisele ning muudele onkoloogia valdkondadele, loodame EIT Health’is leida uusi viise vähi varasemaks avastamiseks ning anda miljonitele inimestele paremad võimalused ellu jääda ning vähendada tervishoiusüsteemidele avaldatavat rahalist survet“.

EIT Health on aastate jooksul toetanud mitmeid vähiprojekte ja idufirmasid, mis keskenduvad vähihaigete võimaluste parandamisele. Allpool on toodud neli näidet põhjamaadest, mis keskenduvad varajasele diagnoosimisele - Stockholm3 ja OncoWatch (Rootsi), Dermtest OÜ (Eesti) ning sel aastal algav EIT Health projekt BRIGHT (Eesti), milles kandev roll on idu-ettevõttel Antegenes OÜ.

Stockholm3 suudab avastada eesnäärmevähki mitmeid veres leiduvaid biomarkereid kombineeriva diagnostilise testiga, mis on osutunud kaks korda tõhusamaks agressiivse eesnäärmevähi diagnoosimisel võrreldes tavaliste invasiivset sekkumist eeldavate PSA testidega. Viimase uuringu tulemused näitavad, et Stockholm3 testi kasutamine vähendas tarbetuid ja invasiivseid biopsiaid populatsioonipõhistes eesnäärme sõeluuringutes 74%. [8] Tänaseks on uut testi kasutanud peaaegu 60 000 meest. Uudne test on praegu saadaval Rootsis, Soomes, Norras ja Taanis ning lähiajal peaks jõudma turule ka mujal Euroopas.

OncoWatch täiustab eesnäärmevähi diagnoosimist ja ravi, ühendades suurandmed, AI ja pilvepõhise tehnoloogia. Hiljuti avaldati ajakirjas The Lancet Oncology uuringud, mis näitavad, et nende tehisintellekti (AI) põhise otsustustoe täpsus oli võrreldav või isegi parem tipp-spetsialistidest tervishoiutöötajate omaga eesnäärmevähi diagnoosimisel. [9] Algoritmi töötas välja Stockholm3 töörühm, kus EIT Health mängis oma ulatusliku võrgustiku ja rahalise toe kaudu võtmerolli uue lahenduse väljatöötamise ja juurutamise kiirendamisel.

Dermtest OÜ eesmärk on parandada melanoomi, mis on kõige kiiremini kasvav nahavähi vorm, varajast avastamist töötades välja digitaalsed tööriistad, mis toetavad naha ja haavade meditsiinilist käsitlust. Tegu on telemeditsiiniteenustega, mis võimaldavad patsientidel saada esmast konsultatsiooni nende poolt saadetud piltide baasil ilma ise kohale minemata ja seda kiirelt, keskmiselt 1,5 päeva jooksul. Tänaseks kasutab erinevaid Dermtesti digitööriistu Eestis ja Saksamaal üle 55 haigla, erakliiniku, perearstikeskuse ja koduõe ning avastatud on > 200 varajases staadiumis nahavähki.

BRIGHT on Euroopa riikides rinnavähi täppis-sõeluuringut juurutav võrgustik, mis on suunatud spetsiaalselt 35–50-aastastele naistele, et nende geneetilist riskiprofiili arvestades rinnavähi varajase avastamisega vähendada suremust. Rinnavähk on maailmas naistel kõige levinum vähivorm. Praegune vanusepõhine sõeluuring jätab märkimisväärse osa juhtumitest välja ja vajab kaasajastamist. Selle võrgustiku keskne idufirma Antegenes OÜ on välja töötanud suurt hulka geenivariante kaardistava polügeense riskiskoori testi, mis annab hinnangu rinnavähi riski kohta koos isikustatud kliiniliste sõeluuringu soovitustega.

„Lõppeesmärk on individuaalseid riske arvestades parandada ligipääsu ja suurendada võrdsust eri riikide avalikes vähi sõeluuringute programmides. Rinnavähi personaalse sõeluuringu laialdane rakendamine avab tee sarnaseks lähenemiseks ka teiste vähivormide, näiteks soole- ja eesnäärmevähi puhul, kus Antegenes on sarnaseid lahendusi juba välja töötanud, ütleb BRIGHT võrgustiku vastutav uurija, Tartu Ülikooli professor, meditsiinigeneetik ja laboriarst Neeme Tõnisson

EIT Health toetusmeetmed aitavad leida uusi meetodeid ja kohandada neid erinevate tervishoiusüsteemidega Euroopas ja väljaspool Euroopat.

1. European Commission, Europe’s Beating Cancer Plan, https://ec.europa.eu/commissio...

2. WHO, : https://www.who.int/news/item/

3. European Commission, Europe’s Beating Cancer Plan https://ec.europa.eu/commissio...

4. European Cancer Information System https://ecis.jrc.ec.europa.eu/

5. Cancer Research, Available at: https://www.cancerresearchuk.o...

6. European Cancer Information System, https://ec.europa.eu/jrc/en/ne...

7. Cancerfonden https://www.cancerfonden.se/om...

8. AP3 Biomedical, STHLM3 MRI trial, https://www.a3pbiomedical.com/...

9. The Lancet, https://www.thelancet.com/jour...



Related links

Topics

Categories


EIT Health

EIT Health is a vast, vibrant community of world leading health innovators backed by the European Union. Working across borders, our network connects approximately 150 world-class partner organisations, as well as entrepreneurs, start-ups and SMEs from the worlds of business, research, education and healthcare delivery. Our ambition is to enable people in Europe to live longer, healthier lives by transforming businesses and delivering new products and services that can progress healthcare in Europe and strengthen our economy.

Contacts

Christina Bergstrand

Christina Bergstrand

Press contact Marketing & Communications Manager +46704552021
Annika Szabo Portela

Annika Szabo Portela

Managing Director +46-731 552021

Related content

EIT Health korraldab Tallinnas võrgustumisürituse, mille fookus on terviseandmetel

EIT Health korraldab Tallinnas võrgustumisürituse, mille fookus on terviseandmetel

EIT Health korraldab Tallinnas võrgustumisürituse, mille fookus on terviseandmetel Talve üks tähtsaimaid võrgustumisüritusi toimub 5.-6. detsembril. EIT Health korraldab regulaarselt match-making üritusi, kus partneritel ja erinevatel tervishoiu innovatsiooni osapooltel üle Euroopa on võimalus kohtuda potentsiaalsete koostööpartneritega, et luua uusi konsortsiume erinevate taotlusvoorude jaoks.

Auhinna võitis ka Eesti tervisetehnoloogia ettevõte Antegenes, mis tegeleb vähi täppisennetusega.

EIT Health annab kuni 50 000 eurot ja pakub mentorlust 12-le iduettevõttele, mis aitavad lahendada eakate heaolu probleeme

• EIT Health koos 10 rahvusvahelise partneriga avalikustasid 12 idufirmat, kes pälvisid Healthy Longevity Catalyst Award’i. • Iga idufirma saab kuni 50 000 eurot ja mentorlust eakate hoolekande uuendusteks. • Toetus ja mentorlus on mõeldud lahendamaks peamisi valdkonna probleeme, kiirendades eakate hoolduses uute lahenduste kasutuselevõttu.

About EIT Health Scandinavia

EIT Health is a Knowledge and Innovation Community (KIC) established by the EU body European Institute for Innovation & Technology (EIT). EIT Health is a collaboration between more than 150 Partners within pharma, medtech, healthcare and healthcare funders, research institutions, and universities. Backed by the European Union, EIT Health is Europe’s largest life science collaboration organisation, and one of the largest life science initiatives world-wide. EIT Health is active across three fields: business creation, education, and multidisciplinary healthcare innovation initiatives.

EIT Health has partners and programmes in 17 countries. The Regional Innovation Hubs are present in Barcelona, Paris, Dublin, Rotterdam, Heidelberg-Mannheim, Wienna and Budapest. The central office is located in Munich. EIT Health Scandinavia covers Sweden, Denmark, Finland, Norway and Estonia, with an office in Stockholm.

EIT Health Scandinavia

Torsgatan 11
111 23 Stockholm
Sweden

Visit our other newsrooms