Skip to content
Lars Larsen grupa postavlja nove rekorde

Press release -

Lars Larsen grupa postavlja nove rekorde

2019/20. je bila dobra godina za Lars Larsen grupu koja danas može predstaviti godišnji rezultat sa rekordno visokim prihodom i zaradom.

Prihod je povećan za 394 milijuna evra na 4,77 milijardi evra, što je porast od 9%.

Slično tome, profit nakon oporezivanja povećao se za 34 miliona EUR na 431 miliona EUR, što odgovara porastu od 8,6%.

"Jako smo zadovoljni rezultatom. On dolazi nakon godine u kojoj je pandemija korone imala veliki utiecaj. To što su kompanije u okviru Lars Larsen grupe generalno zabeležile pozitivan razvoj, čini nas još zadovoljnijim", kaže predsednik i izvršni direktor Lars Larsen grupe, Jesper Lund, i nastavlja:

„Želimo da zahvalimo svim zaposlenima, kao i menadžment timovima u svim kompanijama grupe što su tako impresivno rešili nesvakidašnju situaciju. U isto vreme, kriza nam je dala priliku da na stres testiramo osnovne poslovne modele, a postali smo još sigurniji da su izgrađeni na dobrim i sigurnim temeljima.

Velika razlika

Lars Larsen grupu sačinjavaju sve kompanije u vlasništvu porodice Brunsborg, potomcima Larsa Larsena.

Delatnosti Lars Larsen grupe podeljene su u tri oblasti, i to vodeća kompanija, JYSK, ostale kompanije u vlasništvu Lars Larsen Group i investicije.

Sve tri oblasti su se poboljšale u poslednjoj finansijskoj godini.

To se sviđa Jesperu Lundu, koji između ostalog napominje da su JYSK, ILVA, Bolia, Actona Company i SengeSpecialisten ostvarili značajno bolju zaradu.

Nasuprot tome, HimmerLand i Letz Sushi bili su stavljeni pred izazov rada u industrijama koje su teško pogođene državnim lokdaunima.

"Prirodno je da su ove kompanije značajno pogođene, baš kao i svi ostali u tim industrijama. Ipak, uprkos tim izazovima, zadržali smo sve zaposlene kao i veru u budućnost", kaže Jesper Lund.

To je u potpunosti u skladu sa vrednostima kulture kompanije, odgovornosti i rasta na kojima se zasniva Lars Larsen grupa, a za koje je porodica u čijem je kompanija vlasništvu potvrdila da će biti temelj Lars Larsen grupe u budućnosti.

Ogromna ulaganja

Jesper Lund stupio je na funkciju predsednika i izvršnog direktora 1. februara 2020. godine, i time je potpuno odgovoran za sprovođenje nove strategije za Lars Larsen grupu i obezbeđuje da sve glavne odluke budu u skladu sa porodičnim vrednostima.

U odnosu na svakodnevno poslovanje kao i na velika ulaganja.

„Tokom godina, Lars Larsen grupa stvorila je veliku količinu likvidnih sredstava, koja se u velikoj meri moraju uložiti u dugoročne i održive projekte. Između ostalog u solarnu energiju i energiju vetra ”, kaže Jesper Lund.

Međutim, naglašava da na povećana spoljašnja ulaganja ne treba gledati kao na znak da Lars Larsen Group želi manje da ulaže u kompanije koje su već u vlasništvu Lars Larsen grupe.

"Održali smo ambiciozni program ulaganja koji je bio u razmatranju pre pojave pandemije, a Lars Larsen grupa je tokom poslednje finansijske godine izvršila operativna ulaganja veća od 215 miliona evra", kaže Jesper Lund.

Vera u budućnost

On se nada i očekuje da će Lars Larsen grupa takođe postići dobar rezultat u tekućoj finansijskoj godini, iako je to zbog trenutnih okolnosti teško predvidivo.

“Na 2020. i početak 2021. jako su uticali korona virus i zdravstveni i ekonomski izazovi nakon toga. Ali to ne menja činjenicu da još uvek imamo veliku veru u budućnost. I potreba za zelenom transformacijom ništa manje ne znači da moramo da nastavimo ulaganja u održive projekte koji donose korist i društvu i profit za Lars Larsen grupu ”, kaže Jesper Lund.

Topics


JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korenima koji prodaje sve za dom. Prva prodavnica je otvorena u Danskoj 1979.godine, a danas JYSK ima preko 3,000 prodavnica i 26,500 zaposlenih u 51 državi. U Nemačkoj prodavnice se zovu Dänisches Bettenlager - u ostatku sveta JYSK. JYSK je u vlasništvu porodice koja stoji iza Lars Larsen grupacije, koja poseduje nekoliko kompanija sa ukupnim godišnjim prometom od 4.8 milijardi EUR. JYSKov promet iznosi 4,1 milijarde EUR.

Contacts

Zvjezdana Novak

Zvjezdana Novak

Press contact Communications Manager +385997368570

O kompaniji JYSK

JYSK je međunarodni skandinavski maloprodajni lanac za opremanje interijera i eksterijera.

Sa više od 3400 prodavnica i online prodavnica u 48 zemalja širom sveta JYSK uvek ima odličnu ponudu za svakoga i nudi stručnu uslugu, bez obzira na način kupovine.

Osnivač JYSKa, Lars Larsen, otvorio je prvu JYSK prodavnicu u Danskoj 1979. godine. Danas JYSK ima 31.000 zaposlenih.

JYSK je deo grupacije Lars Larsen Group u porodičnom vlasništvu sa ukupnim prometom od 5,9 milijardi evra u finansijskoj godini 2021/22 dok je JYSK u finansijskoj godini 2022./23. ostvario promet od 5,2 milijardi evra.