Skip to content
JYSK predstavio održiviju alternativu pamučnim čaršavima

News -

JYSK predstavio održiviju alternativu pamučnim čaršavima

JYSK je u sve svoje prodavnice širom sveta ovog meseca uveo čaršave sa 35 odsto udela liocela, tkanine koja predstavlja održiviju alternativu konvencionalnom pamuku.

Liocel se izrađuje od pulpe drveta iz održivo upravljanih šuma, u ovom slučaju eukaliptusa. Proizvodnja koristi netoksičan rastvarač u zatvorenom sistemu, smanjujući emisije i zagađenje, i zahtevajući manje vode i hemikalija u poređenju sa pamukom.

Ekološke prednosti liocela

Liocel je biorazgradiv, kompostabilan i trajan materijal, čineći ga ekološki prihvatljivom i kvalitetnom alternativom tradicionalnim tekstilnim vlaknima. Dobijene tkanine su glatke i meke na koži, imaju dobru prozračnost i osiguravaju dugotrajnu izdržljivost, zbog čega su idealne za svakodnevnu upotrebu.

"Jedan od naših fokusa su sirovine koje koristimo za naše proizvode i uvek smo u potrazi za novim, održivijim opcijama. Liocel je zanimljiva alternativa pamuku jer koristi manje vode u proizvodnom procesu. Naši kupci sada mogu da pronađu čaršave sa liocelom u tri serije: VANJA, VIVIAN i EDITH," ističe Berit Stokholm Christiansen, Senior Category Manager u JYSKu.


JYSKova posvećenost održivosti

Pored uvođenja liocelnih čaršava, JYSK u svom asortimanu nudi i proizvode od recikliranog pamuka i član je Better Cotton inicijative koja edukuje proizvođače kako održivije proizvoditi pamuk uz manje korišćenje vode i pesticida. Ove inicijative deo su JYSKovog obećanja da će do kraja 2024. godine pamučni i drveni proizvodi u njihovom asortimanu biti iz održivijih izvora.

Topics

Categories

Contacts

Zvjezdana Novak

Zvjezdana Novak

Press contact Communications Manager +385997368570

O kompaniji JYSK

JYSK je međunarodni skandinavski maloprodajni lanac za opremanje interijera i eksterijera.

Sa više od 3400 prodavnica i online prodavnica u 48 zemalja širom sveta JYSK uvek ima odličnu ponudu za svakoga i nudi stručnu uslugu, bez obzira na način kupovine.

Osnivač JYSKa, Lars Larsen, otvorio je prvu JYSK prodavnicu u Danskoj 1979. godine. Danas JYSK ima 31.000 zaposlenih.

JYSK je deo grupacije Lars Larsen Group u porodičnom vlasništvu sa ukupnim prometom od 5,9 milijardi evra u finansijskoj godini 2021/22 dok je JYSK u finansijskoj godini 2022./23. ostvario promet od 5,2 milijardi evra.