20 lat temu JYSK otworzył pierwszy sklep w Polsce- zdradzamy kulisy

Komunikat prasowy -

20 lat temu JYSK otworzył pierwszy sklep w Polsce- zdradzamy kulisy

20 lat temu, w roku 2000, w Gdańsku, duńska firma JYSK otworzyła swój pierwszy sklep w Polsce. Jak wspomina Piotr Padalak, dyrektor generalny JYSK Polska, który obejmuje to stanowisko do dnia dzisiejszego:

Bardzo mocno przyłożyliśmy się do tego żeby otwarcie pierwszego sklepu JYSK w Polsce było sukcesem. W dniu otwarcia, o godzinie 8.00 rano przed sklepem były pustki… Chwilę później nadjechały autobusy z miasta, a z nich wysypały się setki klientów. Okazało się, że to otwarcie było jednym z najlepszych otwarć w JYSK Polska, a mamy ich za sobą już przeszło 236.”

Każdego roku firma otwiera od 10 do 15 nowych sklepów i obecnie zatrudnia ponad 2.250 osób. Część pracowników otwierających pierwszy sklep z logo z białą gąską na niebieskim tle pracuje w duńskiej sieci sklepów do teraz.

„Tamtego dnia w sklepie byliśmy bardzo wcześnie. Dobrze pamiętam kolejkę klientów, która nie miała końca. Zaczynała się już przy wejściu i biegła przez cały sklep. Moim zadaniem była praca na kasie, a do pomocy przy pakowaniu zakupów miałam doświadczonych duńskich kolegów, którzy specjalnie przyjechali na otwarcie i pomagali nam przez cały dzień. Hitem sprzedaży okazała się kołdra domowa."  – wspomina widoczna na zdjęciu, Anna Borowa, specjalista ds. aplikacji sklepowych

Na przestrzeni lat rodzaj produktów oferowanych przez duńską firmę z wyposażeniem wnętrz nie uległ dużej zmianie (marka niezmiennie oferuje kompleksowe rozwiązania do sypialni, meble, produkty wyposażenia ogrodu, artykuły dekoracyjne).

Zaskakujące jest natomiast, jak ogromną metamorfozę przeszły wzornictwo produktów JYSK oraz częstotliwość wprowadzania nowości do asortymentu.

Aktualnie nowinki z zakresu artykułów dekoracyjnych i tekstyliów marka wprowadza dwa razy w roku bazując na najnowszych trendach, a całość asortymentu nawiązuje do skandynawskiego pochodzenia marki.

„Polacy docenili naszą dobrą ofertę, polubili sklepy JYSK od samego początku. Dziękujemy za zaufanie wobec marki i zakładamy, że docelowo w Polsce jest miejsce dla około 500 sklepów z logo naszej firmy. Świętujemy 20-dzieste urodziny JYSK Polska i nie zwalniamy tempa ekspansji.”- dodaje Piotr.

Urodziny marki to ważne wydarzenia dla każdej firmy. Tym bardziej, jeśli chodzi o te okrągłe. Duńska firma z wyposażeniem wnętrz dziękuje Polakom za wieloletnie zaufanie i przygotowała wyjątkowe oferty, jakich jeszcze nie było w specjalnej urodzinowej gazetce, formacie ulubionym przez klientów od 20 lat.

Szeroki wybór artykułów za 20,- specjalnie na 20-dzieste urodziny (obowiązuje 26.08-08.09).

Tematy

Tagi

JYSK jest międzynarodową siecią handlową, wywodzącą się z Danii, która sprzedaje „wszystko dla domu”, założoną przez Larsa Larsena, który w 1979 roku otworzył swój pierwszy sklep w duńskim mieście Aarhus.

JYSK obejmuje obecnie 2 900 sklepów. Sieć zatrudnia ok. 23 000 pracowników w 51 krajach na całym świecie.
JYSK należy do  Lars Larsen Group, w której skład wchodzą liczne firmy m.in. z branży wnętrzarskiej, sieć restauracji, pole golfolwe. Łączny obrót Grupy wynosi 4,7 miliarda Euro, roczny obrót JYSK wyniosi 3,794 miliarda Euro.

Chociaż JYSK jest dziś firmą globalną, firma zarządzana jest w oparciu o skandynawskie korzenie. Odzwierciedla to kulturę firmy i sposób, w jaki prowadzimy działalność.

W Polsce JYSK istnieje od 2000 roku. Siedziba JYSK Polska znajduje się w Gdańsku. Sieć dynamicznie się rozwija, każdego roku otwieranych jest kilkanaście nowych placówek. Firma prowadzi też sprzedaż on-line. W Polsce JYSK zatrudnia ponad 2.250 osób.

Kontakty prasowe

Sylwia Filimon

Press contact Dyrektor ds. komunikacji PR korporacyjny, relacje z mediami, komunikacja wewnętrzna +48 516 921 584

Powiązane historie

Scandinavian Sleeping & Living

JYSK to międzynarodowa sieć handlowa o skandynawskich korzeniach, która wspiera aranżacje każdej przestrzeni domowej, czy ogrodu.
Obecnie sieć JYSK obejmuje powyżej 3400 sklepów w 48 krajach, oferując bardzo dobrą ofertę dla klientów, niezależnie od tego czy preferują zakupy stacjonarne, czy online.
Założyciel Lars Larsen otworzył swój pierwszy sklep w Danii w 1979 roku. Dziś JYSK zatrudnia 30 000 pracowników.
JYSK jest częścią rodzinnej grupy Lars Larsen, której łączny obrót w roku obrotowym 2021/22 wyniósł 5,9 miliarda euro. Obroty JYSK wyniosły 5,2 miliarda euro w roku finansowym 2022/23.

W Polsce JYSK istnieje od 2000 roku. Siedziba znajduje się w Gdańsku.
JYSK Polska obejmuje około 260 sklepów i zatrudnia około 2 400 osób, wliczając Centrum Dystrybucji w Radomsku.