Gå videre til innhold
Vi må formidle bygg- og anleggsbransjen som en mulig karrierevei i tidlig alder, gjerne allerede på ungdomskolen.
Vi må formidle bygg- og anleggsbransjen som en mulig karrierevei i tidlig alder, gjerne allerede på ungdomskolen.

Pressemelding -

Vi må bygge stolthet og heve håndverks yrkenes status

I årets bransjerapport svarer halvparten at det vil bli vanskelig å få tilbake fagarbeidere som nå har forsvunnet fra bransjen. I tillegg oppgir 46 prosent at bygg- og anleggsbransjen ikke vil oppleves tilstrekkelig attraktiv de neste ti årene.

Det er lenge blitt ropt varsku om den alvorlige situasjonen byggebransjen står i. Bedrifter som går konkurs, økende nedbemanninger og stigende arbeidsledighet skaper store bekymringer for fremtiden til Norges største fastlandsnæring.

Nå viser en fersk undersøkelse at bransjen selv mener det allerede kan være for sent.

46 prosent av deltakerne i årets bransjeundersøkelse oppgir at de tror bygg- og anleggsbransjen ikke vil oppleves tilstrekkelig attraktiv de neste ti årene. I tillegg svarer halvparten at det vil bli vanskelig å få tilbake fagarbeiderne som nå har forsvunnet.

Bransjeundersøkelsen tar utgangpunkt i svar fra 500 ansatte i bygg- og anleggsbransjen mellom 20-50 år, hvor av 81 prosent av deltakerne er menn og 19 prosent er kvinner.

– Behov for økt kompetanse i årene som kommer

I samme undersøkelse oppgir 28 prosent at de mener det vil være vanskelig å knytte til seg ny kompetanse de neste 10 årene.

Tor Audun Solum Andreassen
Tor Audun Solum Andreassen. Mekaniker ved Ramirent Hvam.

– Det er likevel ikke tvil om at det er behov for økt kompetanse i byggebransjen i årene som kommer, forteller Tor Audun Solum Andreassen, som er mekaniker i Ramirent og tidligere lærer på videregående.

Respondentene i undersøkelsen oppgir at kompetansen det er mest behov for er bygg- og arbeidsledere (39 prosent), etterfulgt av eksperter innen bærekraft (14 prosent), digitalisering (12 prosent), logistikk (11 prosent), AI-ingeniører (7 prosent) og dataingeniører (7 prosent).

Andreassen mener at veien å gå for å flere inn i byggebransjen – og spesielt flere unge mennesker, er å formidle bygg- og anleggsbransjen som en mulig karrierevei i tidlig alder, gjerne allerede på ungdomskolen.

– Da jeg jobbet på videregående, inviterte vi ungdomsskolen i nærmiljøet til å delta på karrieredagen hos oss, med mulighet for å møte en rekke virksomheter og se yrkesmulighetene i ung alder, forteller han.

Et samfunnsansvar å ta imot lærlinger

Ifølge Andreassen står vi i årene fremover også ovenfor en viktig oppgave med å øke stolthet blant håndverkere i bransjen og for yrkesfag generelt.

– Vi må få ut budskapet om at alle jobber er viktige og en del av det store maskineriet som holder landet i gang. Her må bransjen, og alle som jobber i bransjen, være med å heve statusen til håndverkere og selv vise stolthet for jobben sin, forklarer han.

Som en del av dette mener han at det må på plass gode lærlingordninger, i tillegg til konkurransedyktig lønn og gode, sosiale rammer.

– Jeg mener det er et samfunnsansvar for bedrifter å ta imot lærlinger. Jeg er selv mentor for lærlinger i Ramirent, og synes det er viktig at vi som har vært i jobben lenge ser lærlingene og tar dem på alvor, forklarer han.

Andreassen mener det er gjennom ansvar og det å skape forventninger – ikke minst kommunisere forventingene, at en kan ta vare på den unge arbeidskraften i bransjen.

– Vi må bistå lærlingene og la dem føle på mestring – det betyr at vi som mentorer må være på ballen. Samtidig må en sørge for at lærlingene føler seg som en del av fellesskapet. Hos oss blir alltid lærlingene inkludert i både lunsjpraten og på morgenmøtet.

Related links

Emner

Kategorier


Vi er en ledende leverandør av utleieutstyr som kombinerer det beste av utstyr med service og kunnskap, til løsninger som forenkler virksomheten for våre kunder. Vi samarbeider med et bredt spekter av kunder innen bygg og anlegg, industri, verft, offentlig sektor og private.

Følg vårt nyhetsrom her!

Kontakter

Christina Niemi

Christina Niemi

Pressekontakt Marketing sjef Markedsføring +47 94846426

Relatert innhold

Ramirent - Det skal lønne seg å leie

Ramirent er en ledende leverandør av utleieutstyr til bygg og anlegg og andre industrier.

Vår visjon er å gi å gi en uslåelig kundeservie innen utleie av maskiner og utstyr. Ramirent har 3000 ansatte i 9 land i Norden, Sentral- og Øst-Europa, og er eid av Loxam som er det tredje største maskinutleie selskap i verden. I 2020 var Loxam-konsernets totalomsetningen 2 milliarder Euro og har til sammen over 11050 ansatte. I Norge hadde Ramirent en omsetning på 1,1 milliarder NOK i 2020, over 400 ansatte og vi har kundesentre i hele Norge.

Ramirent - Det skal lønne seg å leie

Ramirent Norge

Hvamsvingen 20
2013 Skjetten
Norge