Gå videre til innhold
– Mestring er magien i matlagingen, sier Gyro Knutsdotter Homme.
– Mestring er magien i matlagingen, sier Gyro Knutsdotter Homme.

Nyhet -

– Barn er fylt med matglede – fra tærne og opp!

Over 5000 hadde meldt sin interesse da Ernæring på Oslos Nye Høyskole arrangerte webinar om barn og kosthold. På scenen sto blant annet Gyro Knutsdotter Homme, daglig leder for Geitmyra Ringsaker.

– Det er viktig med tverrfaglig undervisning i mat- og helsefaget. All formidlinga vår er bygget på fire pilarer: Ressurser, mangfold, bærekraft og økologi, forteller Gyro.

Mat er et perfekt utgangspunkt for å forstå. Alt henger sammen med alt og vi må ta vare på de ressursene vi har. – Vi må spise kortreist, vi må bruke hele dyret og vi må spise opp maten, sier Gyro.

Matglede

– På Geitmyra jobber vi med matglede, men hva mener vi med det, spør Gyro. – Det er gleden ved å lage mat. Spise mat og oppdage nye smaker. Det er å mestre det. Å forstå hva mat er, hvor den kommer fra og hva den gjør med kroppen vår. Det handler om kunnskap og viljen til kunnskap. Men for at barna skal bli glad i den gode maten, så må det være gøy og det må smake godt. Det er det matglede handler om på Geitmyra, fastslå hun. – Mat er gøy. Det er godt. Det er glede. Mat er minner, det er felleskap og det skal være trygt.

Ta med barna

Barna må være en del av matlagingen og det må være lov å prøve og feile. Det handler om kunnskap og å se det store bildet. – Å sitte sammen rundt et bord – uten skjerm. Å dele de gode fortellingene. Å anerkjenne barna og at de er interessert i. Det menneskelige felleskapet rundt et måltid gjør det til mer enn en spørsmål om ernæring, sier Gyro.

Barna må lære å ta gode valg i butikken. Å se hele råvaren for å koble på interessen og nysgjerrigheten. – Smak er helt essensielt, forteller Gyro. – Hva smaker maten? Barna må lære seg å sette ord på det. Konsistens, temperatur og variasjon er også viktig. Ta på fisken, lag majones og rist smør. Tidlig innsats er veldig viktig. La de minste ta del i måltidene sammen med familien og la dem få den samme maten som dere spiser – i most variant.

Mestring er magien i matlagingen

Gyro mener vi gir opp for fort når det gjelder barn og mat. – Barn kan ikke sykle eller lese med én gang heller. Som alt annen i livet, må barna øve. Øve på å smake, lukte, kutte, koke og steke. Vi må gi dem en grunn til å lage mat som gjør godt. I det store perspektivet handler det om folkehelse. På det personlige planet handler det om mestring. Mestring er magien i matlagingen. For barn elsker mat. Barn er fylt med matglede – fra tærne og opp. Men vi må legge til rette for det. Mat er en måte å tenke, leve og handle på, avslutter hun.

Her kan du se hele seminaret Kosthold og ernæring for barn.

Emner

Kontakter

Mona Ek

Pressekontakt Kommunikasjonsleder Geitmyra 977 32 170

Pia Sundnes

Pressekontakt Kommunikasjon- og prosjektmedarbeider 97572987

Relatert innhold

Vi bidrar til at barn og unge blir glade i mat som gjør dem godt.

Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å lære så mange barn og ungdom som mulig å bli glade i mat som gjør dem godt. Vi jobber direkte med barn og ungdom gjennom skoleundervisning, kurs og åpne arrangementer. Med opplæring og informasjon inspirerer vi foreldre, lærere og andre som jobber med barn og ungdom. Vi holder til i Oslo, Kristiansand, Ringsaker og Tønsberg.