Skip to content
Artėjant Juodajam penktadieniui kylanti apmokėjimo sukčiavimų banga kelia grėsmę vartotojams, pardavėjams ir mokėjimų sektoriui

Press release -

Artėjant Juodajam penktadieniui kylanti apmokėjimo sukčiavimų banga kelia grėsmę vartotojams, pardavėjams ir mokėjimų sektoriui

SIGNICAT, lapkričio 23, 2023 – Vartotojams ruošiantis neprilygstamiems pasiūlymams, o pardavėjams – rekordiniams išpardavimams, nesąžiningų mokėjimų mastas yra didesnis nei bet kada anksčiau. Rinkos duomenys rodo, kad daugėja įvairių sukčiavimo formų apmokėjimų srityje, keliančių didelį iššūkį finansinių operacijų saugumui šventinio apsipirkimo sezono metu, kuris prasideda nuo gerai žinomo Juodojo penktadienio.

Šiuo metu, kai skaitmeniniai mokėjimai ir apsipirkimas internetu tapo neatsiejama vartotojų elgsenos dalimi, kibernetiniai nusikaltėliai naudojasi mokėjimo sistemų pažeidžiamumu. „Signicat“, pirmaujantis skaitmeninės tapatybės sprendimų teikėjas Europoje, gilinasi į pagrindines įžvalgas, pateikdamas išsamią dabartinės sukčiavimo mokėjimų padėties apžvalgą ir pabrėždamas technologinę pažangą, kuria siekiama sužlugdyti sukčių pastangas apgauti kuo daugiau vartotojų. Artėjant Juodajam penktadieniui, raginimas imtis griežtesnės priežiūros ir aktyvių priemonių, užtikrinančių saugius sandorius, tampa aktualesnis nei bet kada anksčiau.

Didėjantys nuostoliai dėl sukčiavimo internetu

Mokėjimų sukčiavimas turi didelį ir dvejopą poveikį klientams ir įmonėms, sukurdamas sudėtingą pasekmių tinklą finansų ekosistemoje. Klientams tapimas sukčiavimo mokėjimų auka ne tik kelia pavojų jų finansinei gerovei, bet ir mažina pasitikėjimą skaitmeninėmis mokėjimo sistemomis. Pavogta kredito kortelės informacija arba neteisėtai atliktos operacijos gali sukelti finansinių nuostolių, tapatybės vagystę ir bendrą pažeidžiamumo jausmą. Be to, sukčių veiksmų suspendavimui reikalingas laikas ir pastangos dažnai sukelia nepatogumą ir frustraciją.

Pagal 2020 m. „Juniper Research“ paskelbtus duomenis buvo prognozuojama, kad nuostoliai, patirti dėl sukčiavimo prekybos sektoriuje, per 2021–2025 m. viršys 188 mlrd. eurų, o pagrindinė sukčiavimo priežastis bus internetinė prekyba. Naujas šios pačios įmonės paskelbtas pranešimas rodo, kad tarp 2023 ir 2028 m. numatomi su sukčiavimu susiję nuostoliai sieks 330 mlrd. Eurų, iš jų 2023 m. – daugiau nei 34 mlrd. eurų, o 2028 m. – daugiau nei 83 mlrd. eurų.

„Didėjant sukčiavimui užtikrinti saugumą ir atitiktį kiekviename etape yra didžiulis iššūkis, su kuriuo susiduria įmonės. O tai ypač svarbu daugelyje verslo sričių, įskaitant finansų sektorių, finansų technologijas, skaitmeninius prekybos tinklus ir prekybininkus. Intensyviausiu apsipirkimo metu, kaip Juodasis penktadienis ir Kalėdų šventės, operacijų skaičius labai išauga, todėl bet kokių išpuolių prieš vartotojus ar įmones rimtumas taip pat padidės šiuo laikotarpiu“, – sako Asger Hattel, „Signicat“ generalinis direktorius. „Matome, kad mūsų klientai, ypač BNPL (angl. Buy now, Pay later) ar mokėjimų įmonės, nebėra susitelkę tik į atitiktį, bet nuolat siekia padidinti operacijų saugumo lygį ir užtikrinti didžiausią pasitikėjimą savo paslaugomis galutiniam vartotojui“, – priduria jis.

Švietimas ir technologijos: būtinos sąjungininkės

Kita vertus, įmonės susiduria su daugialypiais iššūkiais, kai sukčiavimas įsiskverbia į jų sistemas. Už tiesioginių finansinių nuostolių, kurie atsiranda kompensuojant paveiktus klientus ir tiriant sukčiavimo atvejus, įmonės turi susidurti ir su reputacijos nuostoliais. Didelio profilio apmokėjimo sukčiavimo įvykis gali paveikti klientų pasitikėjimą, tapti ilgalaike žala įmonės prekiniam ženklui ir klientų lojalumui. Be to, įmonės privalo investuoti didelius išteklius į saugumo priemonių diegimą ir nuolatinį atnaujinimą, nukreipdamos lėšas, kurios kitu atveju galėtų būti skirtos inovacijoms ir augimui. Simbiotinis santykis tarp galutinių vartotojų ir įmonės pabrėžia skubų poreikį stiprioms ir prisitaikančioms priemonėmis kovoti su apmokėjimo sukčiavimu, skatinant aplinką, kurioje abi šalys gali dalyvauti saugiuose ir patikimuose finansiniuose sandoriuose.

Nenuostabu, kad konsultacinės įmonės visame pasaulyje rekomenduoja naudoti sukčiavimo prevencijos platformas, kurios pagrįstos mašininiu mokymusi ar dirbtiniu intelektu, nes jos gali veiksmingai kovoti su sukčiavimu aptikdamos nesąžiningus modelius ir jomis neįmanoma manipuliuoti.

„Signicat“ pabrėžia svarbą modernizuoti ir apsaugoti tam tikrus procesus versle naudojant pažangias naujausias technologijas, kurių sukčiai negali kontroliuoti, tokias kaip biometriniais duomenimis paremtais dviejų faktorių autentifikacija. „Daugelis įmonių finansų sektoriuje savo klientų apsaugai naudoja savo sistemas arba slaptažodžiais pagrįstas dviejų faktorių autentifikacijos priemones. „Signicat“ įsitikinimu, ateitis, tikėtina, bus be slaptažodžių, o juos keis autentifikacija veido biometrija arba elektroninės tapatybės priemonės, kurios yra žymiai sudėtingesni sukčiams klastoti ", priduria A. Hattel. Taip pat „Signicat“ pabrėžia švietimo ir informavimo svarbą galutiniams vartotojams apie galimus atakų pavojus bei būdus, kaip jas atpažinti.

Ateitis priklauso „piniginei“

„ES Europos skaitmeninės tapatybės piniginės iniciatyvoje, kurioje vykdomi keturi didelio masto bandomieji projektai, siekiant parodyti galimybes, mokėjimas yra vienas iš svarbiausių naudojimo atvejų. Neabejotinai ES piniginė bus labai svarbi kovojant su sukčiavimu Europos lygmeniu, kai ji bus įdiegta. Tapatybės patvirtinimas, kuriuo bus grindžiamos piniginės, suteikia beprecedentį saugumą tiek galutiniams vartotojams, tiek tai siūlančioms įmonėms“, sako Jon Ølnes, Sign APIs produktų vadovas „Signicat“.

Tapatybės patvirtinimas internetu gali būti kelių formų. Tai gali būti tiek nuolatinis užtikrinimo lygis, kurį siūlo įvairios vyriausybinės identifikavimo sistemos, tiek tikrinimas einamuoju momentu, naudojant identifikavimo tinklus ir duomenų suderinimu pagrįstas paslaugas. „eWallet“ tipų sistemos taip pat gali pateikti suformuotus teiginius, kurie gali būti naudojami galutinai identifikuoti vartotoją, savo ataskaitoje „Kova su sukčiavimu internetu“ pažymi „Juniper Research“.

Be abejonės, skaitmeninės tapatybės sprendimai yra pagrindinis sukčiavimo stabdymo raktas. Naujausias „Forrester Consulting“ atliktas tyrimas apie „Signicat“ bendrąjį ekonominį poveikį (angl. Total Economic Impact) parodė, kad „Signicat“ leidžia sumažinti sukčiavimo sąnaudas 75 proc., naudojantis įmonės siūlomais skaitmeninio tapatumo sprendimais. Tai skatina verslus pasikliauti technologiniais sprendimais, atitinkančiais tiek vietinius, tiek pasaulinius reguliavimo reikalavimus.


Apie „Signicat“

„Signicat“ yra pirmaujantis el. tapatybės sprendimų teikėjas Europoje. „Signicat“ skaitmeninės tapatybės platformą sudaro plačiausias tapatybės tikrinimo ir autentifikavimo sistemų rinkinys pasaulyje, pasiekiamas per vieną integravimo tašką. Platforma palaiko visą tapatybės kelionę nuo klientų atpažinimo ir prisijungimo, iki verslo sandorių sudarymo. „Signicat“ buvo įkurta 2006 m., o 2019 m. ją įsigijo pirmaujanti Europos privataus kapitalo investuotoja „Nordic Capital“. Jos būstinė yra Trondheime, Norvegijoje. Šiandien „Signicat“ turi daugiau nei 450 atsidavusių profesionalų 17–oje biurų Europoje.

Daugiau informacijos apie „Signicat“ rasite čia: www.signicat.com

Contacts

Alba Zaragoza

Alba Zaragoza

Press contact Communications Manager PR & Communication +34 648839894
Signicat

Beddingen 16
7042 Trondheim
Norway

Visit our other newsrooms