News -

40 meter högt växthus kan byggas i Linköping

Globen i Stockholm i all ära men i Linköping är en 40 meter hög glasglob på gång att byggas. En avsiktsförklaring har tecknats mellan Tekniska verken och företaget Plantagon.

Utdrag ur artikel i ÖstgötaCorrespondenten, Affärsliv.com 30 maj 2011:

– Det här vill vi göra för att ta till vara på den energi som vi i dag inte gör, säger Stefan Jakobsson, chef affärsutveckling på Tekniska verken.

I går tecknades en avsiktsförklaring mellan Tekniska verken och företaget Plantagon om det gigantiska växthuset som Corren tidigare har rapporterat om.

40 meter högt
Det närmare 40 meter höga växthuset ska drivas med spillvärme och koldioxid från, i huvudsak, biogasproduktionen.
– Tanken är att växthuset i framtiden ska stå där marken är dyrare och där det bor fler människor, säger Stefan Jakobsson.
Om det sedan blir verklighet är tanken att anläggningen i Linköping blir en demoanläggning för liknande lösningar på andra håll.

Nytänk
– Vi vill göra något mer innovativt, något nytt och ska vi bidra till mer forskning och en attraktivare kommun så ville vi ha något annat än ett traditionellt växthus, säger Stefan Jakobsson.
Kommunägda Tekniska verken har tidigare fått kritik för osund konkurrens men grödorna som ska odlas i det nya växthuset ska inte konkurrera ut lokala producenter.
– Vi ska samarbeta med lokala producenter och vi kommer hjälpa till att upprätthålla efterfrågan när det är svårare att få tag på vissa grödor, säger Hans Hassle, på Plantagon.
Vissa frågor kvarstår, den exakta platsen, vad som ska odlas och hur värmen och koldioxiden kan plockas ut från biogasproduktionen.

Läs hela artikeln här: http://www.affarsliv.com/?articleid=5658766

Topics

  • Environment, Energy

Contacts

Per Östling

Press contact Member of the Board +46707310988

Related content