Ratujemy brzeskie kasztanowce!

Ratujemy brzeskie kasztanowce!

Brzeg, 15 czerwca 2015 r. Wolontariusze Mondelez Polska stworzyli program ochrony kasztanowców białych w Brzegu. Od 2013 roku udało się ocalić 30 drzew narażonych na szkodniki. Akcja jest elementem wolontariatu pracowniczego Mondelez Polska, w który co roku angażuje się ponad 300 pracowników firmy z całej Polski

Dwa lata ochrony

Od 2013 roku, grupa ponad 30 wolontariuszy Mondelez Polska z fabryki gumy do żucia w Skarbimierzu chroni kasztanowce w Parku Wolności w Brzegu. Akcja „Ratujemy brzeskie kasztanowce” ma pomóc przetrwać 250 kasztanowcom białym, zagrożonym przez szkodniki, atakujące drzewa. Praca wolontariuszy polega na jesiennym grabieniu liści, wieszaniu pułapek z lepem w okresie wiosennym oraz wymianie feromonu w lepach podczas akcji letniej.

Dzięki pomocy wolontariuszy z Mondelez Polska ocalono już 30 drzew tego zagrożonego gatunku. Jak mówi pomysłodawca projektu Sebastian Landwójtowicz, lider zespołu produkcyjnego – Już jako dziecko pomagałem kasztanowcom, to zainspirowało mnie do stworzenia programu w ramach wolontariatu. Cieszę się, że koleżanki i koledzy z firmy zaangażowali się w tą akcję. Warto dodać, że nie tylko wolontariusze Mondelez Polska pomagają kasztanowcom - do akcji chętnie przyłączyła się także jednostka ochotniczej straży pożarnej z Łukowic Brzeskich.

Pomoc na wielu płaszczyznach

Pierwsze efekty trwającego od dwóch lat projektu zostały docenione umieszczeniem w Parku Wolności pamiątkowej tablicy informacyjnej. W jej odsłonięciu uczestniczyli wolontariusze, dyrektor fabryki gum do żucia – Monika Czupryna, przedstawiciele OSP Łukowice Brzeskie i Nadleśnictwa Brzeg oraz Burmistrz Brzegu – Jerzy Wrębiak, który objął patronat nad całą akcją. Doceniam fakt, że firma angażuje się w życie naszej brzeskiej społeczności, nie tylko w okresie zimowym, organizując coroczną Świąteczną Iluminację, ale również chroniąc kasztanowce w Parku Wolności, a tym samym umilając mieszkańcom spacery.” – mówi Jerzy Wrębiak, Burmistrz Brzegu.

To nie pierwsza proekologiczna akcja firmy Mondelez Polska, która od ponad sześciu lat związana jest z województwem opolskim. Podczas dorocznych akcji wolontariatu pracowniczego do pomocy lokalnym społecznościom zgłasza się ponad 300 osób, pracowników firmy, którzy organizują gry i zabawy sportowe i warsztaty kulinarne dla dzieci, pracują w schroniskach dla zwierząt oraz pomagają remontować sale i place zabaw. – mówi Joanna Ewa Matryba, specjalista ds. komunikacji w Mondelez Polska.

W latach 2009-2012 firma realizowała program „Szkoły dla Ekorozwoju”, którego celem był rozwój edukacji ekologicznej poprzez przekazywanie wsparcia finansowego na najlepsze projekty ekologiczne zgłaszane przez szkoły i przedszkola w województwie opolskim, gdzie zlokalizowane są dwie fabryki firmy. Przez trzy lata trwania programu zrealizowano 32 projekty, w które zaangażowało się blisko 5000 osób.

Mondelēz International ma świadomość, że globalne firmy, poprzez skalę swojego działania mają istotny wpływ nie tylko na sferę biznesu, ale także na społeczności lokalne i środowisko naturalne. Dlatego, jako odpowiedzialna firma – zarówno na poziomie globalnym, jak i lokalnym – tworzy i bierze udział w programach, które wspierają ochronę środowiska i zasobów naturalnych.

Tagi

Mondelez Polska sp. z o.o. wcześniej Kraft Foods Polska S.A., jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, od 22 lat obecną na naszym rynku.

Jej bogata oferta obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady: Milka i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka: Milka, OREO, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki oraz cukierki Halls.

Mondelez Polska S.A. jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod zmienioną nazwą funkcjonuje w Polsce od 29 kwietnia 2013 r. Zatrudnia blisko 3200 pracownikówi jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce.

Więcej informacji: http://enjoymdlz.pl/