Mondelēz International ogłasza globalny raport społecznej odpowiedzialności za 2014 rok

Mondelēz International ogłosił roczny raport społecznej odpowiedzialności biznesu

„Well-being 2014”. Strategia światowego lidera w produkcji przekąsek skupia się na
4 obszarach: odpowiedzialnego pozyskiwania surowców, promowania lepszych wyborów żywieniowych i sięgania po przekąski w racjonalny sposób, bezpieczeństwa pracowników i produktów oraz współpracy ze społecznościami lokalnymi. W ramach realizacji wieloletniej strategii w 2014 r. osiągnięto szczególne sukcesy. Firma z
rocznym wyprzedzeniem zrealizowała swoje zobowiązania dotyczące redukcji wpływu na środowisko naturalne – w tym zmniejszenia wagi opakowań, emisji gazów cieplarnianych i produkcji odpadów. Duży nacisk położono również na edukację konsumentów w zakresie lepszych wyborów żywieniowych i kontrolowanego spożycia przekąsek – m.in. poszerzono wybór w zakresie wielkości porcji, a udział zbóż pełnoziarnistych w produkcji wzrósł o 23%. Zaangażowanie organizacji społecznych, dostawców i pracowników we wspólne działania po raz kolejny pozwoliło na osiągnięcie pozytywnych wyników, w skali zarówno lokalnej, jak i globalnej. Innowacyjne, autorskie rozwiązania wprowadzono również w Polsce.

Mondelēz International od lat wytycza standardy w zakresie dbałości o środowisko i wspólpracy z lokalnymi społecznościami – opublikowany właśnie raport podsumowuje dotychczasowe osiągnięcia firmy w tych obszarach.

Strategia odpowiedzialności społecznej Mondelēz International jest głęboko zakorzeniona w filozofii zrównoważonego rozwoju i skupia się na czterech obszarach ściśle związanych z działalnością biznesową firmy. Te kluczowe obszary to:

• Odpowiedzialne pozyskiwanie surowców.
  • Zachęcanie konsumentów do sięgania po przekąski w racjonalny sposób.
  • Bezpieczeństwo pracowników i produktów.
  • Współpraca ze społecznościami lokalnymi w zakresie promocji zdrowego stylu życia.

"Kierujemy się przekonaniem, że możemy jednocześnie rozwijać naszą działalność i działać dla dobra otoczenia i środowiska, w którym pracujemy. Nasza strategia Well-being to model biznesowy opierający się na twórczym wykorzystaniu globalnych zasobów firmy", stwierdziła Irene Rosenfeld, prezes Mondelēz International. „Osiągnęliśmy znaczne sukcesy w zakresie zminimalizowania naszego wpływu na środowisko naturalne, poprawy wartości odżywczej naszych produktów i wdrażania najlepszych praktyk pozyskiwania surowców, z zachowaniem zasad zrównoważonego rolnictwa. Razem z naszymi pracownikami, kontrahentami oraz dostawcami możemy i staramy się zapewnić długofalowe korzyści naszej firmie i społeczeństwu.” dodaje Rosenfeld.

Dotychczasowe efekty

W ciągu ostatniego roku firma wprowadziła wiele rozwiązań wpisujących się w filozofię odpowiedzialnego prowadzenia biznesu. Między innymi: zoptymalizowała dostawy surowców pozyskiwanych w sposób zrównoważony dla środowiska, a także poszerzyła wybór w zakresie wielkości porcji produktów, wprowadzając mniejsze opakowania, co pomoże konsumentom
w podejmowaniu racjonalnych decyzji żywieniowych. Kluczem do sukcesu w realizacji strategii zrównoważonego rozwoju jest dialog i autentyczne zaangażowanie organizacji społecznych, dostawców i pracowników w działania, co pozwala doprowadzić do pozytywnych zmian w skali zarówno lokalnej, jak i globalnej.

Wpływ na środowisko naturalne

• Firma przekroczyła założenia przewidujące redukcję ilości odpadów produkcyjnych o
    15 procent do 2015 r. W ciągu 2014 r. wskaźnik ten zmniejszył się aż o 57 procent, co jest wynikiem czterokrotnie lepszym od prognozowanego.
  • Plan redukcji emisji gazów cieplarnianych o 15 procent został zrealizowany z rocznym wyprzedzeniem.
  • Aż o 40 milionów kilogramów zmniejszono masę opakowań – to niemal dwukrotnie więcej niż 22 miliony kilogramów, które przewidywał plan na koniec 2015 r.
  • Olej palmowy do produkcji pozyskiwany jest wyłącznie z plantacji certyfikowanych w ramach porozumienia na rzecz zrównoważonej uprawy oleju palmowego (ang. RSPO) – cel ten osiągnięto z dwuletnim wyprzedzeniem.
  • Pod koniec 2014 r., 12 procent ziarna kakaowego, 61 procent kawy i 60 procent ziaren, używanych do produkcji wyrobów oferowanych przez firmę na rynkach zachodnioeuropejskich to surowce pozyskiwane w sposób przyjazny dla środowiska,
    z certyfikowanych plantacji.
  • Trwa realizacja programu, którego celem jest zmniejszenie zużycia wody i energii
    w procesie produkcji o 15 procent do końca 2015 r. Zużycie wody zmniejszyło się już
    o 10 procent w przeliczeniu na tonę produktu, natomiast analogiczny wskaźnik dotyczący zużycia energii w zakładach produkcyjnych firmy udało się zredukować o 7 procent.

Racjonalne odżywianie

• Plan zakładający osiągnięcie przez produkty z kategorii Better Choice – czyli wyroby spełniające surowsze kryteria dietetyczne – 25 procent udziału w przychodach firmy do
    2020 r. jest realizowany zgodnie z harmonogramem. W 2014 r. wskaźnik ten wyniósł
    22,4 procent.
  • Konsekwentnie zwiększana jest liczba produktów oferowanych w indywidualnie pakowanych porcjach. Od 2012 r. oferta tych wyrobów (Mindful Portion) zwiększyła się o 16 procent, cel
    to 25 procent do 2020 roku.
  • Firma kontynuuje polepszanie wartości odżywczej swoich produktów. Od 2012 r. ogólny udział zbóż pełnoziarnistych wzrósł o 23 procent, co jest zgodne z harmonogramem zakładającym przyrost o 25 procent do 2020 r. Zgodnie z planem realizowany jest cel redukcji zawartości sodu o 10 procent do 2020 r. – od 2012 r. udział tego składnika
    w globalnym asortymencie spadł o 2 procent. Firma planuje także redukcję udziału tłuszczy nasyconych o 10 procent do 2020 r. Pod koniec 2014 r. obecność tego składnika była niższa o 1 procent w skali całej oferty.
  • Wprowadzone zostały nowe zasady dotyczące marketingu skierowanego do dzieci.
    Od 2016 r. firma całkowicie zrezygnuje z reklam skierowanych bezpośrednio do dzieci, niezależnie od wartości dietetycznej danego produktu.

Bezpieczeństwo

• W 2014 r., w porównaniu ze stanem w roku poprzednim, częstotliwość wypadków, których rezultatem jest niezdolność do pracy, zmniejszyła się o 26 procent, podczas gdy ogólny wskaźnik wypadków we wszystkich zakładach produkcyjnych Mondelēz International spadł
    o 24 procent.
  • Zgodnie z harmonogramem realizowany jest również program mający na celu uzyskanie certyfikatów FSSC 22000 (bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym) przez wszystkie zakłady produkcyjne należące do firmy. W 2014 r. certyfikaty posiadało 90 procent fabryk.

Społeczności lokalne

• Zgodnie z planem, firma zainwestowała 50 milionów w lokalne programy na rzecz zdrowego stylu życia. W 2014 r. 64 procent zaplanowanej sumy (to jest 30 milionów dolarów) zasiliło wspomniane inicjatywy w 13 krajach.

Polski wkład w globalną strategię

W ramach strategii Well-being, Mondelez Polska prowadzi szereg działań we wszystkich obszarach aktywności. I tak, w fabrykach wdrażane są konsekwentnie rozwiązania minimalizujące wpływ na środowisko naturalne – np. fabryki w Skarbimierzu nie przekazują odpadów na składowiska, ponieważ wszystkie odpady produkcyjne są poddawane recyklingowi. W fabryce w Bielanach Wrocławskich
o 26 procent zredukowano zużycie energii. We wszystkich fabrykach Mondelez w Polsce udało się znacząco poprawić poziom bezpieczeństwa - przykładem może być fabryka w Płońsku, w której odnotowano 1000 dni bez wypadku.

Firma wprowadza autorskie programy również wewnątrz organizacji – przykładem może być otwarta w 2014 roku Mała Akademia Słodkości w Jarosławiu, w której konsumenci mogą poznać nie tylko tajniki produkcji ciastek, ale także dowiedzieć się skąd pochodzą surowce do ich przygotowania, a przede wszystkim wziąć udział w warsztatach edukacyjnych dotyczących racjonalnego sięgania po przekąski.

Mondelez Polska angażuje się również w działalność na rzecz społeczności lokalnych – w ramach programu wolontariatu pracowniczego w całym 2014 r. w pomoc potrzebującym na terenie Polski zaangażowało się ponad 320 pracowników w 8 różnych lokalizacjach w kraju. Wolontariusze pomagali na wielu różnych płaszczyznach – chronili środowisko, brali udział w biegach charytatywnych czy prowadzili zajęcia edukacyjne w szkołach i przedszkolach oraz organizowali zawody sportowe. Pracownicy Mondelez Polska w Brzegu zaangażowali się także w inicjatywę mającą na celu zmniejszenie populacji szrotówka kasztanowcowiaczka – szkodnika niszczącego polskie kasztanowce oraz pomagali podopiecznym schroniska dla psów, budując budy, szykując ciepłe posiłki, sprzątając teren wokół. Firma od 2004 jest również ważnym partnerem Banków Żywności. W latach 2006-2011 współpracowała przy corocznej akcji „Świąteczna zbiórka żywności, w którą zaangażowało się ponad 2500 organizacji, a pomoc otrzymały prawie 2 miliony osób. Pracownicy firmy w 2014 roku pracowali nad przygotowaniem strategii współpracy Banku Żywności SOS w Warszawie z biznesem. W czerwcu br. podczas ostatniego Europejskiego Kongresu Banków Żywności Mondelez Polska zaprezentował raport społeczny. Osiągnięcia oraz przykłady wielu inicjatyw i projektów firmy spotkały się z żywym zainteresowaniem ponad 100 europejskich reprezentantów Banków Żywności.

W 2014 roku również Milka – marka z portfolio Mondelez, zaangażowała się w „Szlachetną Paczkę” – największą okołoświąteczną akcję pomocy potrzebującym. Tegoroczna edycja połączyła ponad milion osób: darczyńców, wolontariuszy oraz członków rodzin w potrzebie, a pomoc otrzymało prawie 19,5 tysiąca osób.

Skrócone podsumowanie oraz pełny raport dostępne są pod adresem:

Infografika podsumowująca dotychczasowe efekty jest dostępna pod adresem:

Related links

Tematy

Tagi

Mondelez Polska sp. z o.o. wcześniej Kraft Foods Polska S.A., jest wiodącą firmą branży spożywczej w Polsce, od 22 lat obecną na naszym rynku.

Jej bogata oferta obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady: Milka i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka: Milka, OREO, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki oraz cukierki Halls.

Mondelez Polska S.A. jest częścią rodziny firm Mondelēz International, Inc. Pod zmienioną nazwą funkcjonuje w Polsce od 29 kwietnia 2013 r. Zatrudnia blisko 3200 pracownikówi jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce.

Więcej informacji: http://enjoymdlz.pl/