Skip to content
Signicat belyser de nyligen verkställda EBA-riktlinjerna: ett steg framåt inom finansiell reglering i Europa

Press release -

Signicat belyser de nyligen verkställda EBA-riktlinjerna: ett steg framåt inom finansiell reglering i Europa

"Signicat, 13 december 2023 - Europeiska bankmyndighetens (EBA) riktlinjer för onboarding av kunder på distans, som publicerades sent 2022, har officiellt trätt i kraft i början av oktober 2023."

Dessa riktlinjer är EU-standarden för distansanslutning till finansiella tjänster i alla EU-stater och andra länder inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), om de inte står i konflikt med nationell lagstiftning. Alla EU/EES-länder utom ett (möjligen ett misstag) och Europeiska centralbanken har rapporterat att de följer riktlinjerna, där 19 länder rapporterar "att de efterlevs" och 12 länder "att de avser att följa". Detta innebär att distansanslutning enligt dessa riktlinjer snart kommer att vara träda i kraft i alla medlemsländer inom EU/EES.

"Signicat, en ledande aktör inom europeisk regelefterlevnad och digitala identitetslösningar, ger sin expertsyn på dessa betydande regelverksförändringar."

Viktiga aspekter av EBA:s riktlinjer för onboarding av kunder

EBA-riktlinjerna fokuserar på att modernisera tillvägagångssättet för onboarding av kunder på distans och datahantering inom finanssektorn. Riktlinjerna inkluderar fem rekommendationer, varav två är särskilt specifika och anmärkningsvärda:

  • Digital identifiering av konsumenter eller affärskunder innebär att en identitetsverifiering genomförs utan fysisk närvaro. Denna riktlinje möjliggör identifiering av kunder på distans, en betydande förändring jämfört med traditionella metoder där man verifierar en identitet ansikte mot ansikte. Det öppnar möjligheten att använda avancerad teknik för identitetsverifiering, vilket minskar behovet av fysisk interaktion och förbättrar bekvämligheten och effektiviteten vid onboarding av kunder.
  • Lagring av data som samlats in under onboarding av kunder: Denna del av riktlinjerna föreskriver säker och tidsstämplad lagring av information som samlats in under onboardingprocessen. Detta krav säkerställer att data finns tillgänglig för revision och andra verifieringstillfällen, vilket förbättrar transparensen och ansvarsskyldigheten i finansiella transaktioner.

"Enligt EBA: 'Dessa riktlinjer har utvecklats som svar på Europeiska kommissionens begäran inom ramen för dess strategi för digital finansiering, publicerad år 2020. De överensstämmer även med EBA:s rättsliga mandat att leda, samordna och övervaka EU:s finanssektors kamp mot penningtvätt och finansiering av terrorism (ML/TF)'.


Konsekvenser för finansbranschen

Riktlinjerna gäller för alla kredit- och finansinstitut som omfattas av direktivet mot penningtvätt (AMLD) och enligt artikel 16(3) i förordning (EU) nr 1093/2010 ska “de behöriga myndigheterna och finansinstituten göra allt för att följa dessa riktlinjer och rekommendationer”.


Implementeringen av dessa riktlinjer innebär en betydande utveckling av det reglerande landskapet och lokala behöriga myndigheter i alla europeiska länder har nu i uppdrag att uppdatera sina processer för att anpassa sig till dessa nya standarder. Denna förändring innebär inte bara teknologiska framsteg utan kräver också en djup förståelse för regelverket och dess utveckling.

Harmonisering är nödvändig för att bygga regler och säkerställa att medlemmarna i europeiska ekonomiska samarbetsområdet befinner sig i en likvärdig konkurrensmiljö på den inre marknaden. Det är självklart en utmanande uppgift som inte kan utföras på nationell nivå, av varje lands regleringsmyndighet ensamma, utan måste utföras av en institution, i detta fall EBA och den kommande nya direktivet (AMLA) som ska inrättas år 2024, från en objektiv och pragmatisk synvinkel", menar Antti Kela, “Sales Executive” på Signicat och “Certified Anti-Money Laundering Specialist” (CAMS).

Långsiktigt perspektiv och branschens reaktion

"Finansbranschen erkänner behovet av dessa riktlinjer för att harmonisera regleringarna i de olika medlemsstater inom EU. Samtidigt står de inför utmaningen att hålla sig informerade om de regelförändringar deras bransch genomgår, samt att ha koll på de regler de och deras leverantörer måste följa för att hantera regelefterlevnad och undvika inte bara böter utan även att deras rykte skadas.

"När vi navigerar i den komplexa regelverksmiljön och hanterar risker med hjälp av tredjeparter investerar vi inte bara euro utan också i kundkännedom. Med 7 miljarder euro avsatta årligen till driftskostnader och nästan 3 miljarder euro riktade till tredjeparter under 2021 sträcker sig vårt åtagande bortom enbart regelefterlevnad; det handlar om intern kontroll och att skydda oss mot potentiella böter. När vi hanterar outsourcing, särskilt inom reglerade områden, som teknologi för onboarding av kunder, är det viktigt att behålla kontrollen. Vi vet att verklig motståndskraft kommer från proaktiv förvaltning med hjälp av vår egen metod, och vägledning och försäkran från betrodda tredjepartspartners som Signicat", säger Sandor Welfing, ”Head of Supply Risk Management and Oversight” på Rabobank.

Signicats roll i att hantera regelefterlevnaden

Det föränderliga landskapet för regelefterlevnad belyser de pågående ansträngningarna att uppnå en enhetlig regleringsmiljö inom den finansiella sektorn i Europeiska unionen och associerade länder. Signicat spelar en avgörande roll för att hjälpa institutioner att hantera dessa skiftande nationella krav och uppnå regelefterlevnad effektivt. Med ett starkt fokus på överensstämmelse med europeiska regler, uppdateras Signicats digitala identitetslösningar kontinuerligt för att anpassa sig till de senaste regleringskraven.

Vi på Signicat är specialiserade på att förstå och navigera i den komplexa världen av europeiska standarder och regler. Vår expertis inom regler och landspecifika ramverk gör att vi kan erbjuda ovärderligt stöd till våra kunder som behöver uppfylla dynamiska regleringskrav, särskilt i tider av förändring och osäkerhet, där de måste följa reglerna för att undvika sanktioner", säger Jon Ølnes, Tribe Lead och visionär ledare på Signicat samt redaktör för ETSI TS 119 461-standarden om policy- och säkerhetskrav för fjärridentitetsbevisning, vilken utgör en grundläggande standard för EBA:s riktlinjer.

"Denna pressrelease är endast för informativa ändamål och utgör inte juridisk rådgivning


Om Signicat

Signicat är ett banbrytande europeiskt digitalt identitetsföretag, med oöverträffad meritlista på världens mest avancerade digitala identitetsmarknad. Grundat 2006, Signicats vision är att utveckla teknologi, som i gör att människor kan lita på varandra i en digital värld. Dess digitala identitetsplattform tillhandahåller det mest omfattande utbudet av identitetsverifiering och autentisering i världen, allt tillgängligt via enkel integration. Plattformen stöder hela identitetsresan, från första kontakt och onboarding, via inloggning och autentisering, till ingående av långvariga och hållbara affärsavtal. 2019 förvärvades bolaget av det ledande europeiska riskkapitalbolaget Nordic Capital. Idag har Signicat mer än 450 dedikerade medarbetare, utspidda på 17 kontor runtom Europa.

Mer information finns att läsa på  www.signicat.com

Contacts

Alba Zaragoza

Alba Zaragoza

Press contact Communications Manager +34648839894

Welcome to Signicat!

Signicat er en nyskapende, paneuropeisk bedrift innen digital identitet med en unik merittliste i verdens mest avanserte markeder for digital identitet. Bedriften ble grunnlagt i 2006 og har som mål å bygge teknologi som skaper tillit mellom mennesker i en digital verden. Signicat sin digital-identitet-plattform implementerer verdens mest omfattende samling av systemer for identitetsverifisering og -autentisering med enkel tilgang gjennom ett enkelt integreringspunkt. Plattformen støtter og dirigerer sømløst gjennom hele identitetsprosessen, fra gjenkjenning til registrering, via innlogging og innhenting av samtykke og til juridisk bindende avtaler mellom bedrifter – og alt har motstått tidens tann. I 2019 ble Signicat oppkjøpt av Nordic Capital, et ledende europeisk private equity-selskap. I dag består Signicat av over 450 engasjerte fagfolk fordelt over 17 europeiske kontorer.

For mer informasjon om Signicat kan du besøke www.signicat.com

Signicat

Beddingen
7010 Trondheim
Norge

Visit our other newsrooms