Skip to content
En ökning av betalningsbedrägerier hotar konsumenter, återförsäljare och betalningssektorn när Black Friday närmar sig

Press release -

En ökning av betalningsbedrägerier hotar konsumenter, återförsäljare och betalningssektorn när Black Friday närmar sig

SIGNICAT, 23 november 2023 - Konsumenter som förbereder sig på att göra fantastiska fynd, och återförsäljare och handlare som förbereder sig på rekordstor försäljning, kanske inte tänker på att omfattningen av bedrägerier, när en vara ska betalas, är större än någonsin. Marknadsanalys avslöjar en oroande ökning av olika former av betalningsbedrägerier, vilket i sin tur utgör en betydande utmaning för säkerhetshantering av finansiella transaktioner under julhandeln, som börjar med den välkända Black Friday.

I en tid där digitala betalningar och näthandel blivit allt vanligare bland konsumenter, försöker cyberbrottslingar utnyttja sårbarheter i betalningssystemen. Det förändrade hoten mot konsumenter understryker behovet av att förstå hur betalningsbedrägerier genomförs, när vi närmar oss årets mest hektiska shoppingdag. Signicat, den paneuropeiska ledaren för digitala identitetslösningar, har fördjupat sig inom viktiga områden och erbjuder en omfattande analys över det aktuella läget inom betalningsbedrägerierområdet och lyfter fram tekniska möjligheter som gör det svårt för bedragare att lyckas. Med Black Friday runt hörnet blir kravet på bättre kontroller och proaktiva åtgärder som säkerställer säkra transaktioner, viktigare än någonsin.

Bedrägerier vid betalningar på nätet ökar förlusterna

Betalningsbedrägerier påverkar konsumenter och företag på flera plan, vilket får långtgående konsekvenser för det finansiella ekosystemet. Konsumenter riskerar att bli lurade på pengar, vilket i sin tur leder till att de, inte bara förlorar sina pengar, men tappar förtroendet för det digitala betalningssystemet. Stulen kreditkortsinformation eller obehöriga transaktioner kan leda till ekonomiska förluster, identitetsstöld och en känsla av utsatthet. Dessutom tar det tid och kraft att hantera allt som behöver göras när man ska åtgärda ohederliga aktiviteter, och det leder ofta till rejäla olägenheter för konsumenterna.

Enligt uppgifter som publicerades av Juniper Research 2020, uppskattades det att förlusterna för detaljhandeln, på grund av ohederliga transaktioner, kommer överstiga 188 miljarder euro mellan 2021 och 2025, där näthandel var det främsta området där bedrägerier utfördes. En ny rapport publicerad av samma företag visar att de uppskattade förlusterna i samband med bedrägerier mellan 2023 och 2028 kommer uppgå till 330 miljarder euro, med mer än 34 miljarder euro 2023 och 83 miljarder euro 2028.

" Företag står inför en stor utmaning, när det gäller att hantera säkra lösningar och regelefterlevnad under hela processen, särskilt med tanke på att bedrägerier är på uppgång. Detta gäller till exempel för betalningstransaktioner i många företag inklusive finanssektorn, digitala handelsplatser och hos återförsäljare. Under handelstoppar som Black Friday eller julhelgen ökar antalet transaktioner kraftigt, så risken att eventuella attacker mot konsumenter eller företag kommer genomföras ökar under denna period", säger Asger Hattel, VD för Signicat, en ledande leverantör av digitala identitetslösningar. "Vi ser att våra kunder, särskilt bland företag som erbjuder ”Köp Nu, Betala Senare (BNPL) eller rena betalningsföretag, inte längre bara fokuserar på regelefterlevnad utan jobbar aktivt med att förbättra transaktionssäkerheten och bygga förtroende hos slutanvändaren", tillägger han.


Utbildning och teknik: Viktiga allierade

Å andra sidan står företag inför en rad utmaningar när bedrägerier nästlar sig in i deras betalningssystem. Utöver de direkta ekonomiska förlusterna, som att behöva ersätta drabbade kunder och utreda ohederliga incidenter, måste företag hantera ryktesskador. En högprofilerad betalningsbedrägeriincident kan urholka kundernas förtroende, vilket kan orsaka långsiktig skada på ett företags varumärke och kundlojalitet. Dessutom måste företag investera betydande resurser i att implementera och kontinuerligt uppgradera säkerhetsåtgärder, tillgångar som man kunnat använda för initiativ inom innovation och tillväxt. Det nära förhållandet mellan konsumenter och företag understryker det akuta behovet av robusta och flexibla åtgärder, för att bekämpa betalningsbedrägerier, vilket i sin tur underlättar när båda parter ska hantera säkra och pålitliga finansiella transaktioner.

Det är inte så konstigt att konsultföretag runt om i världen, rekommenderar att man använder tekniska plattformar för att förebygga bedrägerier, där maskininlärning eller artificiell intelligens använts, eftersom de effektivt kan bekämpa nätfiske genom att upptäcka bedrägliga mönster och är svåra att manipulera.

Signicat betonar vikten av att modernisera och säkra vissa processer med hjälp av de senaste tekniska framstegen, såsom tvåfaktorsautentisering med ansiktsbiometri, där bedragare har lite att hämta. "Många företag inom finanssektorn förlitar sig på sina system eller lösenordsbaserad tvåfaktorsautentiserings för att skydda sina kunder. På Signicat tror vi att framtiden sannolikt, i allt högre grad, kommer innehålla färre lösenord och att den mesta autentiseringen kommer ske med hjälp av ansiktsbiometri eller elektroniska identiteter, vilket gör det mycket svårare för bedragare att luras", tillägger Hattel. På samma sätt påpekar Signicat vikten av att utbilda och informera slutkonsumenter om de attacker de kan drabbas av och hur de kan upptäcka dem.

Digitala plånböcker är framtiden

"För EU:s initiativ inom digitala plånböcker, där man kör fyra storskaliga pilotprojekt som tittar på möjligheterna inom området, är betalning ett av de viktigaste användningsområdena. Identitetslösningen som plånböckerna kommer att vara baserade på ger oöverträffad säkerhet för både slutanvändare och företagen som erbjuder det", säger Jon Ølnes, ”Tribe Lead Sign APIs” och kunskapsledare på Signicat.

Verifiering av identiteter i samband med en transaktion kan hanteras på flera sätt. Verifiering kan både erbjuds med hjälp av olika nationella identifieringssystem på flera säkerhetsnivåer, (såsom BankID) och direktverifiering, där identifieringsnätverk och tjänster som baseras på dataorkestrering används. System som använder sig av digitala plånböcker kan också användas för att identifiera en användare, avslutar Juniper Research i sin rapport "Combatting Online Payment Fraud".

Digitala identitetslösningar är utan tvekan nyckeln till att stoppa bedrägerier. En nyligen genomförd studie beställd av Forrester Consulting om Signicats Total Economic Impact™ (TEI) visade att Signicats digitala identitetslösningar gör det möjligt att uppnå en 75 % reducerad bedrägerikostnad till följd av en sänkt bedrägerifrekvens. Detta är verkligen uppmuntrande för marknaden och understryker vikten av att förlita sig på tekniska lösningar som uppfyller både lokala och globala regulatoriska krav.


Om Signicat

Signicat är ett banbrytande europeiskt digitalt identitetsföretag, med oöverträffad meritlista på världens mest avancerade digitala identitetsmarknad. Grundat 2006, Signicats vision är att utveckla teknologi, som i gör att människor kan lita på varandra en digital värld. Dess digitala identitetsplattform tillhandahåller det mest omfattande utbudet av identitetsverifiering och autentisering i världen, allt tillgängligt via enkel integration. Plattformen stöder hela identitetsresan, från första kontakt och onboarding, via inloggning och autentisering, till ingående av långvariga och hållbara affärsavtal. 2019 förvärvades bolaget av det ledande europeiska riskkapitalbolaget Nordic Capital. Idag har Signicat mer än 450 dedikerade medarbetare, utspidda på 17 kontor runtom Europa.

Mer information finns att läsa på  www.signicat.com

Contacts

Alba Zaragoza

Alba Zaragoza

Press contact Communications Manager +34648839894

Welcome to Signicat!

Signicat er en nyskapende, paneuropeisk bedrift innen digital identitet med en unik merittliste i verdens mest avanserte markeder for digital identitet. Bedriften ble grunnlagt i 2006 og har som mål å bygge teknologi som skaper tillit mellom mennesker i en digital verden. Signicat sin digital-identitet-plattform implementerer verdens mest omfattende samling av systemer for identitetsverifisering og -autentisering med enkel tilgang gjennom ett enkelt integreringspunkt. Plattformen støtter og dirigerer sømløst gjennom hele identitetsprosessen, fra gjenkjenning til registrering, via innlogging og innhenting av samtykke og til juridisk bindende avtaler mellom bedrifter – og alt har motstått tidens tann. I 2019 ble Signicat oppkjøpt av Nordic Capital, et ledende europeisk private equity-selskap. I dag består Signicat av over 450 engasjerte fagfolk fordelt over 17 europeiske kontorer.

For mer informasjon om Signicat kan du besøke www.signicat.com

Signicat

Beddingen
7010 Trondheim
Norge

Visit our other newsrooms