Gå videre til innhold
GjenbruksID er en QR-kode som viser at du bor i Oslo
GjenbruksID er en QR-kode som viser at du bor i Oslo

Pressemelding -

Oslofolk kan fortsatt levere avfall uten å betale mer – men maks 20 ganger

Innbyggere i Oslo med gyldig GjenbruksID betaler ikke i bommen for å levere avfall ved en gjenbruksstasjon. Fra og med 1. januar 2021 gjelder dette inntil 20 ganger per år.

Bakgrunnen for innføringen av GjenbruksID i 2019 var å sørge for at de som bruker Oslos gjenbruksstasjoner, også er med på å betale for dem.

Alle innbyggere i Oslo kan nemlig levere husholdningsavfallet sitt «gratis» – i den forstand at de allerede har betalt gjennom renovasjonsgebyret. Næringsdrivende og privatpersoner fra andre kommuner skal betale per levering. En gyldig GjenbruksID viser oss derfor at den besøkende er bosatt i Oslo.

Men den viser ikke om avfallet er fra en husholdning eller fra næringsvirksomhet. En håndverker som har utført arbeid hjemme hos en privatperson skal for eksempel alltid betale for levering.

20 ganger holder for alle – nesten
– Vi ser at det fortsatt er noen som leverer «utenfor systemet». Et eksempel kan være en næringsdrivende som er bosatt i Oslo, men som bruker sin private GjenbruksID for å levere næringsavfall, sier seksjonsleder Laila Borgen Skaiaa i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Fra og med 1. januar kan kunder med gyldig GjenbruksID derfor levere husholdningsavfall som vanlig inntil 20 ganger per år. Skulle man nå 20-grensen, må man betale per levering. Men de færreste vil merke noe til dette, sier Borgen Skaiaa:

– Over 98 prosent av de som besøker gjenbruksstasjonene våre er her færre enn 20 ganger i året. Og resten står faktisk for 13 prosent av totalt antall besøk. Enkelte har registrert godt over 100 leveringer i 2020.

Farlig avfall og EE-avfall er unntatt regelen; dette kan fortsatt leveres uten å registrere et «klipp».

Går glipp av millioner 
Det er snakk om potensielt store summer som har gått tapt hittil.

– Hvis vi tar utgangspunkt i at halvparten av alle som leverer avfall mer enn 30 ganger per år egentlig skal betale, så er et forsiktig anslag at vi taper minst 4-5 millioner i året, sier Laila Borgen Skaiaa.

Dette er penger som egentlig skal være med på å finansiere de populære gjenbruksstasjonene. De som ikke betaler for seg, skyver regningen over på andre. I dette tilfellet snakker vi da om innbyggerne selv, som må betale for gratispassasjerene gjennom renovasjonsgebyret.

– Vi ønsker at gjenbruksstasjonene våre fortsatt skal være en god og tilgjengelig tjeneste. Vi har fem stasjoner som er åpne 344 timer i uka og tar imot en million besøkende hvert år. Det er vi stolte av, men samtidig må vi passe på at folk betaler for seg slik at vi kan fortsette med det gode arbeidet, avslutter seksjonsleder Laila Borgen Skaiaa.

Emner


Renovasjons- og gjenvinningsetaten har ansvaret for den kommunale avfallshåndteringen i Oslo, og vi tar hånd om alt avfall du produserer hjemme. Når du sorterer matavfall, plastemballasje og restavfall i grønne, blå og vanlige poser, henter vi det og sørger for at det blir til biogass og biogjødsel, nye plastprodukter og miljøvennlig energi.

ORenovasjons- og gjenvinningsetaten ønsker å lykkes med innsamlingen av husholdningsavfall og utvidet kildesortering sammen med Oslos 650.000 innbyggere.

Nøkkeltall om Renovasjons- og gjenvinningsetaten og avfallsinnsamlingen i Oslo:

  • Det er cirka 330.000 privathusholdninger i Oslo, med omtrent 58.000 standplasser/hentesteder.
  • Det foretas cirka seks millioner tømminger per år, hvilket tilsvarer omtrent 112.000 tømminger per uke.
  • Renovasjons- og gjenvinningsetaten  har årlig i overkant av en million besøkende besøkende på sine gjenbruksstasjoner.

Kontakter

Jørgen Bakke Fredriksen

Jørgen Bakke Fredriksen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt 977 15 689
Kjersti Kristoffersen

Kjersti Kristoffersen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 97697606
Renovasjons- og gjenvinningsetaten

Haraldrudveien 20
0581 Oslo
Norge