Gå videre til innhold
Her havner hageavfallet - Oslo kommunes komposteringsanlegg på Sørlimosen
Her havner hageavfallet - Oslo kommunes komposteringsanlegg på Sørlimosen

Pressemelding -

Gladnyhet til Oslos hageeiere!

Oslofolk kan levere avfall på gjenbruksstasjonene uten ekstra kostnad inntil 20 ganger i året, før de må betale per levering. Hageavfall er det store unntaket.

Fra og med 3. mai er nemlig ikke hageavfall lenger inkludert i de 20 leveringene.

– Hageavfall er den store råvaren når vi lager jord- og kompostprodukter i Oslokompost-serien. Hageavfall er derfor en avfallstype vi ønsker å få inn til mottakene våre, og vi velger nå å ta den ut av makskvoten, sier avdelingsdirektør Nils Siri i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

– Når du leverer hageavfall til et av mottakene våre, er du samtidig med på å hindre spredning av eventuelle skadelige plantearter i norsk flora. Varmkomposteringen vår tar knekken på ugress, frø og plantesykdommer, sier Siri.

Vise frem, ikke skanne
Oslofolk trenger derfor ikke å skanne GjenbruksID-koden sin dersom de leverer kun hageavfall – bare vise den frem slik at vi vet at de er fra Oslo. Kunder fra andre kommuner og næringskunder skal fortsatt betale også for hageavfall.

Etter 20 leveringer av annet grovavfall fra husholdningen sin, betaler de altså per levering. Det er enkelt å holde oversikt over antall besøk i Oslonøkkel-appen.

20 holder for (nesten) alle
Regelen om maks 20 leveringer ble innført 1. januar 2021, og har ført til enkelte reaksjoner. Men de færreste merker egentlig noe til dette, sier Nils Siri.

– Over 98 prosent av de som besøkte gjenbruksstasjonene våre i 2020 var her færre enn 20 ganger. De resterende snaue to prosentene stod for hele 13 prosent av totalt antall besøk. Enkelte hadde registrert langt over 100 leveringer.

– Da snakker vi nok primært om næringskunder, men også noen få privatpersoner. Og for å sette det litt på spissen, så kan vi vel si at renovasjonsgebyret ikke dekker et ubegrenset antall leveringer. Vi tenker at 20 er et fornuftig tall basert på statistikken vår, sier han.

Emner


Renovasjons- og gjenvinningsetaten har ansvaret for den kommunale avfallshåndteringen i Oslo, og vi tar hånd om alt avfall du produserer hjemme. Når du sorterer matavfall, plastemballasje og restavfall i grønne, blå og vanlige poser, henter vi det og sørger for at det blir til biogass og biogjødsel, nye plastprodukter og miljøvennlig energi.

Renovasjons- og gjenvinningsetaten ønsker å lykkes med innsamlingen av husholdningsavfall og utvidet kildesortering sammen med Oslos 650.000 innbyggere.

Nøkkeltall om Renovasjons- og gjenvinningsetaten og avfallsinnsamlingen i Oslo:

  • Det er cirka 330.000 privathusholdninger i Oslo, med omtrent 58.000 standplasser/hentesteder.
  • Det foretas cirka seks millioner tømminger per år, hvilket tilsvarer omtrent 112.000 tømminger per uke.
  • Renovasjons- og gjenvinningsetaten  har årlig i overkant av en million besøkende besøkende på sine gjenbruksstasjoner.

Kontakter

Jørgen Bakke Fredriksen

Jørgen Bakke Fredriksen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Pressekontakt 977 15 689
Kjersti Kristoffersen

Kjersti Kristoffersen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 97697606
Renovasjons- og gjenvinningsetaten

Haraldrudveien 20
0581 Oslo
Norge