Gå videre til innhold

Emner: Bygg, eiendom

Fra venstre: Benjamin Portin, Radonova, Dr Aaron Goodarzi, University of Calgary och Dr José-Luis Gutiérrez Villanueva, Radonova

Verdensledende radonforsker besøkte Sverige og Radonova

Verdensledende radonforsker besøkte Sverige og Radonova
I midten av mars hadde vi gleden av å ønske Dr Aaron Goodarzi velkommen til både Radondagen og Radonova. Aaron arbeider til daglig ved universitet i Calgary og har ledet flere av verdens største studier på området.
Ettersom Aaron er litt av en ”rockestjerne” innen radonforskning og verdensledende på området, passet vi naturligvis på å f

Radonsensor for skoler og øvrige arbeidsplasser

Radonsensor for skoler og øvrige arbeidsplasser

Gjennom kontinuerlig overvåking av radonnivået i lokaler, kan SPIRIT radonsensor sørge for lavt radonnivå i arbeidstiden. Den visualiserer radonsituasjonen og gir grunnlag for å bruke radondata til å optimalisere ventilasjonen og dermed spare energi.

Nytt dashbord for SPIRIT radonsensor

Nytt dashbord for SPIRIT radonsensor

Med Radonovas dashbord for den nyutviklede SPIRIT radonsensor kan du over tid følge med på radonnivåene i en bygning. Enten det er gjort radontiltak eller ikke, kan løsningen gi sikkerhet for at nivåene holder seg stabilt lave uten at ventilasjonen bruker unødvendig mye energi. Sensoren er i hovedsak rettet mot skoler, barnehager og andre arbeidsplasser.

SPIRIT vs ROBIN

SPIRIT vs ROBIN

Radonova har de siste årene utviklet flere avanserte radoninstrumenter og radonloggere. Blant disse er radonsensorene SPIRIT og Robin2. Disse instrumentene skiller seg ved sine egenskaper og bruksområder. – SPIRIT er vår mest avanserte sensor og har et måleområde på 1-100 000 Bq/m3. Instrumentet lagrer et komplett energispektrum hvert 10. minutt, som analyseres på vår applikasjonsserver umiddelbar

Radoninstrumentet SPIRIT gjør oppfølgingsmåling (trinn 2) på arbeidsplasser betydelig enklere

Radoninstrumentet SPIRIT gjør oppfølgingsmåling (trinn 2) på arbeidsplasser betydelig enklere

I forbindelse med at stadig flere arbeidsplasser utfører radonmåling med sporfilmer, identifiseres målesteder som overstiger den anbefalte tiltaksgrensen på 100 Bq/m³. I følge DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet) sin måleprosedyre som gjelder for skoler, barnehager og andre arbeidsplasser, skal det i disse tilfellene utføres en oppfølgingsmåling (trinn 2) med et radoninstrument skal

Den europeiske radonuken løftet frem arbeidet med radontiltak

Den europeiske radonuken løftet frem arbeidet med radontiltak

Den siste uken i september var ledende forskere, eksperter, myndigheter og bransjeforetak samlet i Bergen for den europeiske radonuken. European Radon Association (ERA) arrangerte workshops og konferansen ROOMS (Radon Outcomes on Mitigation Solutions) var en viktig del av programmet. I år var det overgripende temaet ”radonforebyggende tiltak og begrensning i nye og eksisterende bygninger”.

Hvor effektive er radonkart og hva representerer de egentlig?

Hvor effektive er radonkart og hva representerer de egentlig?

I en rekke land har det blitt utviklet ulike nasjonale radonkart som brukes for å illustrere hvilke områder som bør ha høy prioritet. I en nylig publisert artikkel av Eric Petermann, Peter Bossew og Bernd Hoffmann fra BfS (Strålevernet) i Tyskland, stiller de spørsmål ved hvor effektive slike radonkart er, og om de faktisk har ønskelig påvirkning på de som bruker dem.

Radonovas nye webtjeneste gjør radonmåling enda enklere

Radonovas nye webtjeneste gjør radonmåling enda enklere

Radonova lanserer en ny versjon av «Mine sider». I den nye versjonen får brukerne enda bedre muligheter til å kontrollere og tilpasse prosesser og rapportering ut fra egne behov. Eksempel på forbedringer er at ordrer kan spores i sanntid, samtidig som hver kunde kan opprette egne rapporteringsunderlag og få enkel tilgang til betydelig mer informasjon enn tidligere.

Robin gjør hverdagen til kundene våre enklere

Robin gjør hverdagen til kundene våre enklere med nye digitale tjenester

I Radonova fortsetter arbeidet med å utvikle nye digitale tjenester. Først og fremst for å gjøre hverdagen til kundene våre enklere, men også for at vi selv skal kunne effektivisere arbeidsprosesser og logistikk. Robin Pichl er programvareutvikler og en viktig brikke i dette arbeidet.

Cramo gjennomfører tids- og kostnadseffektive radonmålinger

Cramo gjennomfører tids- og kostnadseffektive radonmålinger

Fra sine ca. 90 depoter rundt om i Sverige driver selskapet med utleie av profesjonelle maskiner og relaterte tjenester. På hvert depot er det en depotsjef som har ansvar for virksomheten, samtidig som arbeidsmiljøarbeidet drives fra en sentral avdeling. I det inngår blant annet å sikre virksomhetens arbeidsplasser mot høye radonnivåer.

Ny statistikk viser at alle etasjer bør tas med i målinger av radon på arbeidsplassen

Ny statistikk viser at alle etasjer bør tas med i målinger av radon på arbeidsplassen

Måledata fra mer enn 15 000 svenske arbeidsplasser viser at det kan være uventet høye radonnivåer, uansett etasje eller spesifikt målepunkt. Funnene bekrefter betydningen av å måle i tilstrekkelig omfang og ikke si seg fornøyd med et lite antall målepunkter. En mangelfull måling kan på lang sikt bidra til unødig helserisiko.

Slik måler du riktig i forbindelse med radonsanering

Slik måler du riktig i forbindelse med radonsanering

En god befaring vil som regel gi de beste forutsetningene for vellykkede tiltak mot radon, ved at man identifiserer hvor den radioaktive radongassen kommer fra. Dette kan blant annet gjøres med ulike radonmålinger. Det kan være mange årsaker til økt radoninnhold, men først og fremst oppstår det på grunn av luftlekkasjer fra grunnen.

Når ble radongassen oppdaget?

Når ble radongassen oppdaget?

For å finne ut når radongass ble oppdaget for første gang, må vi gå tilbake til 1500-tallet da man begynte å studere årsakene til sykdommer blant gruvearbeidere i Sachsen og Böhmen. Lungesykdommer var vanlig blant disse gruvearbeiderne, og det er klart at radongass ofte var årsaken til dødsfallene.

Økte radonnivåer kan forekomme på alle typer arbeidsplasser

Økte radonnivåer kan forekomme på alle typer arbeidsplasser

En ny undersøkelse viser at det er små forskjeller i målte radonnivåer på ulike typer arbeidsplasser. Da verdens største radonlaboratorium Radonova gjennomførte målinger på cirka 10 000 arbeidsplasser i 2018–2020, viste det seg at forskjellene mellom kontor, industri, butikker og skoler er små. Unntaket gjelder arbeidsplasser under bakken.

Hvordan påvirker radon menneskers helse?

Hvordan påvirker radon menneskers helse?

Radongass utgjør mer enn halvparten av befolkningens totale eksponering for naturlig ioniserende stråling (UNSCEAR-rapport 2000). I dag vet vi også at forhøyede radonnivåer kan forekomme i alle typer bygninger, og at en viss mengde radongass finnes overalt. Dermed oppstår spørsmålet: Hvorfor er radongass farlig, og hvordan kan den påvirke menneskers helse?

Nå starter sesongen for radonmåling

Nå starter sesongen for radonmåling

15. oktober starter sesongen for radonmåling i Norge. Egentlig kan man måle radon hele året, men hvis man vil ha en årsmiddelverdi for radonnivået i hjemmet eller på arbeidsplassen, må man måle i minst to måneder i løpet av fyringssesongen. I Norge er dette mellom 15. oktober og 15. april.

Radongass: Hva er et farlig nivå for eksponering?

Radongass: Hva er et farlig nivå for eksponering?

Helseeffektene ved eksponering for radongass er godt dokumenterte og kan i verste fall være livstruende. Faktum er at radongass i dag er den nest vanligste årsaken til lungekreft etter røyking. Forekomsten av lungekreft hos mennesker som aldri har røykt, stiger, og er nå den sjuende vanligste årsaken til kreftrelatert død i verden.

Vis mer

Radonova – verdensledende innen radonmåling

Med vårt moderne laboratorium i Uppsala er vi verdensledende innen måling av radon, med kunder i over 80 land. Vi er rundt 35 personer som jobber med produksjon, analyse, salg, støtte og forskning/utvikling. Vi jobber ut ifra et kundeorientert perspektiv, og målet er alltid å overgå forventningene dine til kvalitet, service og kundebehandling.

Radonova, tidligere Landauer Nordic AB og Gammadata Mätteknik AB, ble grunnlagt i 1986 i forbindelse med Tsjernobyl-ulykken, da en gruppe forskere ved Uppsala universitet fikk i oppdrag av den svenske regjeringen å måle det radioaktive nedfallet i og utenfor Sverige. Radonova har målt radon i større skala siden 1989 og er også medlem av Norsk Radonforening.

Radonova er et selskap i Lagercrantz Group.