Blogginnlegg -

DEL 1 – Hva er crowdfunding?

Et ord som har blitt stadig mer vanlig, er ”crowdfunding” (”crowd funding”). I en serie på fem deler vil jeg beskrive fordelene med å starte et crowdfunding-prosjekt, hvorfor mennesker bidrar med panger, hvordan du oppnår suksess, samt gi tips til crowdfunding-nettsider. I den første delen skal jeg se nærmere på hva crowdfunding betyr og innebærer.

Crowdfunding (også kalt crowd funding, crowd financing, equity crowdfunding eller hyper funding) er en metode for å finansiere prosjekter, ideer og bedrifter ved å henvende seg til mange små investorer for støtte eller donasjoner, som regel via Internett og spesielle crowdfunding-plattformer. Finansieringsmetoden egner seg spesielt godt for de ideene som ellers ikke passer inn for å få støtte fra vanlige, tradisjonelle investorer.

Fenomenet har eksistert lenge. For eksempel ble Frihetsgudinnen bygd ved at mange gikk sammen og skapte noe i fellesskap. Forskjellen i dag er at vi kan bruke nettet, og da først og fremst sosiale medier, og globaliseringen til å nå flere mennesker. Begrepet ”crowdfunding” oppstod i 2006 og fikk godt fotfeste i USA da crowdfunding-nettsidene IndieGoGo og Kickstarter begynte å få fremgangsrike prosjekter.

Mulige områder for crowdfunding

Crowdfunding brukes innen en rekke ulike områder. Det kan dreie seg om journalistiske prosjekter, veldedighets- og kulturprosjekter (f.eks. film eller artister som søker støtte fra sine fans) eller for å samle inn startkapital til et nytt selskap, såkalte startups.

Crowdfunding kan også ses som et selskap som selger små mengder egen kapital til mange investorer. Denne formen for crowdfunding har nylig fått oppmerksomhet fra beslutningstakere i USA med direkte referanse i JOBS Act; en lov som åpner for en bredere gruppe av små investorer med færre begrensninger. JOBS Act ble lovfestet av Obama den 5. april 2012. U.S. Securities og Exchange Commission har fått 270 dager på seg til å fastsette spesielle regler og retningslinjer for å implementere denne loven, samt å sikre beskyttelsen for investorene.

Les gjerne del 2 i denne serien om crowdfunding - 6 grunner til hvorfor mennesker bidrar til crowdfunding-prosjekter.

Takk for at du leste artikkelen!

@ThessanW, Therese Walve
 Online Marketing Manager, ComAround
www.comaround.se


Related links

Emner

  • Webtjenester

Kategorier

  • crowdfunding

Kontakter

Therese Walve

Pressekontakt Marketing Manager +46858088631

Relatert innhold