Press release -

Ny kviklånsaftale gør det sværere at finde små, hurtige lån

I 2020 træder en ny aftale om kviklån i kraft, som i værste tilfælde kan godt det svært for mennesker, der har brug for et hurtigt økonomisk indspark, at finde små lån med hurtig udbetaling.

Politikerne på Christiansborg har over en længere periode diskuteret de udskældte kviklån, og man er kommet frem til en aftale, som indebærer et renteloft på 35%. Hermed håber man på at kunne forhindre folk i at gældsætte sig til en urimeligt høj rente. Dog kan denne aftale have som konsekvens, at det bliver noget nært umuligt at finde udbydere af små og hurtige lån, som i nogle tilfælde kan være en god løsning, hvis man har brug for lidt ekstra for en kort periode.

Selvom partierne lå langt fra hinanden, nåede man i slutningen af 2019 til enighed, og den nye kviklånsaftale med et loft på ÅOP på 35 % træder i kraft i 2020. Socialdemokratiet ønskede oprindeligt at indsætte et loft på 25 %, mens SF og Enhedslisten ønskede at bringe loftet ned på 15 %. Dog var modspillet fra de andre partier stærkt, og aftalen endte på 35 %. Dette er dog en klar forbedring sammenlignet med en ÅOP på 800 %, som nogle kviklånsudbydere indtil nu har tilbudt.

Årsagen til, at man har ønsket at nedsætte renten på kviklån, har været, at mange mennesker desværre ender i en ond gældsspiral, fordi de har svært ved at gennemskue konsekvenserne af at optage lån med så høje renter. Administrerende direktør for lånesammenligningstjenesterne Fairlån, LoanScouter og Superkredit.net  udtaler følgende:

“Det er selvfølgelig fuldstændig absurd, at det tidligere har været muligt at udbyde lån med urimeligt høj ÅOP, og overordnet set er det positivt, at der kommer et loft, da produkterne generelt bliver bedre for forbrugerne. Man kunne dog godt frygte, at små lån med hurtig udbetaling helt uddør, så forbrugerne ikke længere har den lånemulighed – som i nogle tilfælde kan være ganske udmærket – til rådighed.”

Bankernes brancheforening bakker op om denne bekymring. Det er nemlig ikke helt utænkeligt, at nogle af de mindre virksomheder, der udbyder kviklån, ikke kan løbe rundt og bliver nødt til at lukke ned. Årsagen hertil er, at de dyre renter eller den høje ÅOP er disse virksomheders eneste indkomst, og det er ikke sikkert, at kviklånsvirksomhederne kan leve af at udbyde netop denne type lån med et loft på 35 %.

Hvis virksomhederne ikke skal lukke ned, skal de ændre deres produkt, så det matcher loftet på de 35 %. Dette betyder dog, at de ikke på samme måde kan udbyde små lån, der bliver udbetalt samme dag, som man ansøger, eftersom der er alt for store risici forbundet med denne lånetype – virksomheden har ikke nogen garanti for, at lånet tilbagebetales. Denne risiko opvejes af de høje renter.

Derfor, hvis disse virksomheder skal til at tilbyde lån til en langt lavere rente, skal de på en eller anden måde sikre sig, at pengene kommer retur. Det kan de eksempelvis gøre ved at bede at lave en kreditvurdering af ansøgeren. Ved en kreditvurdering kigger lånevirksomheden bl.a. på låntagerens indkomst og sammenligner denne med låntagerens generelle udgifter. Hvis ikke indkomsten vurderes at være stor nok til at imødekomme en tilbagebetalingen af et lån, afvises låneansøgningen.

Konsekvensen af den nye kviklånsaftale kan altså gå hen og blive, at man ikke længere kan finde mindre lån med hurtig udbetaling og kort løbetid, men kun større lån til en lavere rente og med en længere løbetid, som ikke alle kan blive godkendt til. Aftalen kan med andre ord udelukke en gruppe mennesker fra at optage lån i situationer, hvor de virkelig har brug for det, og hvor de måske ikke har andre udveje. 

Related links

Topics

  • Finance

Lead Supply A/S is a Fintech start-up located in Aarhus, Denmark, founded with the purpose of simplifying online ledning by making the online loan market more transparent for loan takers. In this regard, Lead Supply's portfolio consists of several loan comparison platforms with the main goal of matching financial solutions with customers.

Related content

Lead Supply A/S er Børsen Gazelle regionsvinder

Hvert år uddeler Børsen deres pris, Gazellen, til virksomheder i vækst og i år blev det Lead Supply A/S, der vandt prisen som årets gazellevirksomhed i Region Midtjylland. Lead Supply har haft en vækst på over 2000 procent over de sidste 4 år ved at hjælpe kunder med at finde de bedste banklån og gøre området nemmere at overskue.

Unge iværksætteres succes med Fintech-startup muliggør opkøb af nye hjemmesider

De to unge iværksættere, Andreas Linde og Stefan Vinding, stiftere af startup-virksomheden, Lead Supply A/S, har med flere strategiske tiltag frigjort ressourcer til at opkøbe lignende virksomheder som et led i deres plan om at blive markedsledende på det europæiske marked i 2020. Virksomheden specialiserer sig i prissammenligning af lån på tværs af 13 markeder samt et voksende antal banker.

Datadrevet startup automatiserer marketingprocesser: giver plads til opkøb

Ved hjælp af datadrevet beslutningstagning samt automatisering af marketingprocesser har startup-virksomheden, Lead Supply A/S, frigjort ressourcer til at opkøbe konkurrenter som et led i deres plan om at blive markedsledende på det europæiske marked i 2020. Virksomheden specialiserer sig i prissammenligning af lån på tværs af et voksende antal banker.

To unge, danske iværksættere har kurs mod international dominans

I 2014 lancerede de dengang 22-årige iværksættere, Andreas Linde og Stefan Vinding, en online sammenligningstjeneste, Fairlån, der sammenligner og matcher lån til forbrugere. I dag er de med virksomheden Lead Supply konkurrencedygtige på talrige nationale markeder i og udenfor Europa.

To danske iværksættere planlægger at overtage markedet

To unge danske iværksættere, Andreas Linde og Stefan Vinding, har med deres innovative marketingteknikker fået vind i sejlene og er i fuld gang med at ekspandere deres virksomhed til det udenlandske marked. Innovativ marketingstrategi har givet mulighed for opkøb af konkurrenter

Den nye kviklånsaftale forklaret

Alt for mange danskere ender i en ond gældsspiral grundet dyre kviklån. Derfor har man på Christiansborg udarbejdet en ny kviklånsaftale, der forbyder lån med en ÅOP på mere end 35 procent.

Er ny kviklånsaftale i strid med EU-lovgivning?

19. december 2019 indgik alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance en ny kviklånsaftale, der sætter loft på ÅOP og forbyder markedsføring af dyre lån. Aftalen står til at træde i kraft 1. juli 2020, men nu hersker der tvivl om, hvorvidt aftalen strider imod EU-lovgivning.

De 5 mest centrale punkter i den nye kviklånsaftale

Per første juli 2020 træder en ny lov omhandlende dyre og kortvarige forbrugslån, de såkaldte kviklån, i kraft. Aftalen sætter blandt en øvre grænse for, hvor store omkostningerne må være i forbindelse med et lån.

Boligdrømme? Sådan foregår låneprocessen

Har du drømmeboligen i sigte og ønsker at foretage et køb, skal du højest sandsynligt også undersøge dine muligheder for et boliglån. Det kan være en kompleks proces, som vi her hjælper dig med at få klarhed over trin-for-trin.