Press release -

De 5 mest centrale punkter i den nye kviklånsaftale

Efter længerevarende forhandlingerne kunne et bredt flertal i folketinget i december blive enige om en ny aftale omhandlende de udskældte kviklån, der står til at træde i kraft i juli 2020. Aftalen har til formål at forebygge, at flere danskere gældsætter sig ved at optage urimeligt dyre kviklån. Samtidig indføres der med aftalen et loft på, hvor store låneomkostningerne må være.

Årsagen til, at man har valgt at indgå en aftale omhandlende netop denne type lån, skal findes i skræmmende tal angående unges gældsadfærd; omkring 48.500 unge mellem 18 og 30 år optager lån, som de ikke kan betale tilbage. Mange af dem ender derfor med at blive registreret i RKI. Det er en ekstremt dårlig start på voksenlivet, og det kan være utroligt svært at komme ud af en sådan gældsspiral, når man først er landet der.

Med aftalen ønsker man at nedbringe antallet af unge danskere og danskere i al almindelighed, der befinder sig i en svær gældssituationer. Et bredt flertal i Folketinget (alle partier undtagen Liberal Alliance og Konservative) er derfor nået til enighed om blandt andet disse fem punkter, som aftalen indeholder:

  1. Loft på ÅOP
  2. Loft på låneomkostninger
  3. Gældsrådgivning
  4. Markedsføringsforbud
  5. Undervisningsmateriale i privatøkonomi

Med ÅOP-loftet pålægges der en øvre grænse for, hvor høj ÅOP må være (maksimum 35 procent). Det skal derfor være slut med dyre kviklån og hurtige forbrugslån med en ÅOP på mere end 800 procent. Derudover indføres et omkostningsloft, som indebærer, at man maksimalt må betale det dobbelte af et lånets oprindelige beløb tilbage i renter, gebyrer og afdrag. Disse to punkter er hermed med til at sikre, at lån fremadrettet ikke udbydes med urimeligt høje renter, der for alvor kan gældsætte låntagere, hvis de ikke er 100 procent klar over, hvad de går ind til.

Andreas Linde, administrerende direktør i Lead Supply A/S, som blandt andet står bag lånesammenligningstjenesten Matchanker og Fairlån, er overbevist om, at denne aftale er en måde at kvalitetssikre lånemarkedet på: “Allerede inden at den endelige aftale var på plads, kunne vi se at flere og flere af lånevirksomhederne begyndte at tilpasse deres produkter. De har selvfølgelig godt vist, at der var noget i gære, og der har længe været snak om et ÅOP-loft. For brugerne af vores samennligningsplatforme betyder det, at udbuddet kommer til at bestå af langt bedre produkter, der er langt billigere end før.”

Udover at indføre et loft på ÅOP og generelle låneomkostninger indeholder aftalen ligeledes et markedsføringsforbud, der har til formål at forhindre, at lån markedsføres i sammenhæng med reklamer for spil og gambling. Derudover pålægges et totalt markedsføringsforbud for lån, der har en ÅOP på over 25 procent.

Aftalen tilsidesætter ligeledes yderligere fem millioner kroner til gældsrådgivning, hvormed det totale beløb, der er tilsidesat til gældsrådgivning i periode 2020-2023 ender på 60 millioner kroner. Denne gældsrådgivning skal tilbydes til personer, der af den ene eller anden grund er endt i økonomiske vanskeligheder og har brug for rådgivning i, hvordan de kan komme ud af deres uheldige situation.

Ligesom stramningen af markedsføring af lån, så har punktet omhandlende undervisningsmateriale i privatøkonomi ligeledes en forebyggende karakter, eftersom man her ønsker at styrke undervisningen i privatøkonomi ikke bare på ungdomsskoler, men ligeledes i folkeskole. Formålet er blandt andet at gøre børn og unge mere opmærksomme på konsekvenserne ved at optage lån.

Related links

Topics

  • Finance

Lead Supply A/S is a Fintech start-up located in Aarhus, Denmark, founded with the purpose of simplifying online ledning by making the online loan market more transparent for loan takers. In this regard, Lead Supply's portfolio consists of several loan comparison platforms with the main goal of matching financial solutions with customers.

Related content

Unge iværksætteres succes med Fintech-startup muliggør opkøb af nye hjemmesider

De to unge iværksættere, Andreas Linde og Stefan Vinding, stiftere af startup-virksomheden, Lead Supply A/S, har med flere strategiske tiltag frigjort ressourcer til at opkøbe lignende virksomheder som et led i deres plan om at blive markedsledende på det europæiske marked i 2020. Virksomheden specialiserer sig i prissammenligning af lån på tværs af 13 markeder samt et voksende antal banker.