Skip to content
Världens mest energibesparande vinkyl förbrukar bara hälften av strömmen och har just börjats säljas i Sverige. Foto: PR.
Världens mest energibesparande vinkyl förbrukar bara hälften av strömmen och har just börjats säljas i Sverige. Foto: PR.

Press release -

Vin har blivit den föredragna alkoholdrycken i Sverige – nu kan det kylas med halva energiförbrukningen

Svenskarna har blivit väldigt förtjusta i vin och många är noggranna med att lagra det på rätt sätt. Världens mest energieffektiva vinkyl har just börjat säljas i Sverige. Denna modell förbrukar endast hälften så mycket energi som liknande modeller i samma storlek.

Bara från 2019 till 2022 har vinkonsumtionen ökat med två procent medan sprit- och ölkonsumtionen har minskat. Vin står nu för 44 procent av den totala alkoholkonsumtionen bland svenskarna. Detta enligt statistik från Centralföreningen för Alkohol- och Narkotikaupplysning, CAN.

Svenskarnas stigande intresse för vin märks inte bara hos vinmakare och återförsäljare. Även hos Wineandbarrels, som är Skandinaviens största distributör av utrustning och lösningar för vinförvaring, märks det ökade vinintresset av. Nu ser man allt fler kunder som vill få ut det bästa av sitt vin och som i större utsträckning letar efter lagringsmöjligheter och korrekt förvaring av sina flaskor.

– Vinkylar har blivit mycket populära under de senaste åren och vi har sett betydligt fler kunder i butiken som vill veta hur man bäst förvarar sitt vin. Samtidigt har vi redan innan stigande energipriser sett ett växande intresse för att spara energi av miljöskäl. För att tillmötesgå dessa önskemål har vi tagit fram en sådan energibesparande vinkyl, säger Jessica Thor som är showroom manager hos Wineandbarrels i Stockholm.

Viktig kylning

Vin påverkas i synnerhet av temperaturen. En vanlig rumstemperatur på 23 grader accelererar mognaden med upp till åtta gånger, medan en källare eller vinkyl låter vinet mogna i rätt takt till dess att ni önskar korka upp flaskan. Utöver värme så kan solens strålar påverka vinet genom att försämra dess kvalité. För att undvika detta har vinkylens glasdörr försetts med UV-skydd.

Normalt drar en vanlig vinkyl i fullstorlek 170 kWh per år för att hålla vinet mörkt och svalt, medan den nya energieffektiva vinkylen endast använder 79 kWh per år.

Samma glas som på skyskrapor

Förutom energiförbrukning har reducering av ljudnivå, estetik och design haft hög prioritet i utvecklingen av den nya vinkylen.

– Alltfler investerar i en vinkyl för att kunna lagra vinet ordentligt, men det finns absolut också ett element av estetik och samlargener i det och glasdörren är viktig i designen. Vi har satt skickliga kylingenjörer på uppgiften som kom fram till att man skulle använda samma typ av glas som används i skyskrapor och tål vind och väder på många hundra meters höjd samt isolerar mot både kyla och värme. Därför kan glaset hålla kvar kylan och spara avsevärt på energiförbrukningen, förklarar direktören för PeVino, Jakob Dau, som har lagt de senaste två åren på att utveckla den särskilt energibesparande vinkylen.

Decibelnivån har också reducerats för denna modell. Ljudnivån är så låg som 35 dB som är jämförbart med ljudet av en svagt viskande konversation. Detta är en av de lägsta ljudnivåerna på marknaden.

Related links

Categories


PeVino designar och utvecklar danska vinkylar i mer än 50 modeller för både den danska och utländska marknaden. Från och med april 2023 har företaget utmärkt sig med lanseringen av världens mest energieffektiva vinkyl. PeVino är ett dotterbolag till företaget Wineandbarrels som är Skandinaviens största specialist på vinförvaring och tillbehör. Läs mer hos pevino.com och Wineandbarrels.se

Contacts

Daniel Friis Schultz

CDO, Wineandbarrels A/S (+45) 71 99 33 44

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms