Skip to content
Petroleumstilsynet, som fører tilsyn med Norges mange alarmanlegg, konkluderer i en ny undersøkelse med at mange anlegg ikke lever opp til standardene. Det kan ha alvorlige konsekvenser både for de ansatte og for anleggene, sier Eldor AS. Foto: Eldor
Petroleumstilsynet, som fører tilsyn med Norges mange alarmanlegg, konkluderer i en ny undersøkelse med at mange anlegg ikke lever opp til standardene. Det kan ha alvorlige konsekvenser både for de ansatte og for anleggene, sier Eldor AS. Foto: Eldor

Press release -

Undervurdering av alarmhåndtering – kan få store konsekvenser for driften

Petroleumstilsynet, som fører tilsyn med Norges mange alarmanlegg, konkluderer i en ny undersøkelse med at mange anlegg ikke lever opp til standardene. Det kan ha alvorlige konsekvenser både for de ansatte og for anleggene.

Petroleumstilsynet, som er et forvaltningsorgan underlagt olje- og energidepartementet, har myndighetsansvar for sikkerhet, beredskap og arbeidsmiljø på norske bore-, land- og produksjonsanlegg. Som ledd i arbeidet foretas kontinuerlig tilsyn av oppfølging på norske alarmanlegg.

En undersøkelse offentliggjort av Petroleumstilsynet viser nå at det ofte er høye alarmrater og mange stående alarmer. Ifølge undersøkelsen skyldes det betydelige mangler knyttet til både oppfølging av systemer og forståelse av hvilke konsekvenser høye alarmrater og mange stående alarmer kan ha for operatørens arbeidsforhold i kontrollrommene.

Når en alarm utløses, er det et krav at operatøren må reagere på den, men det er bare mulig dersom vedkommende har et realistisk utgangspunkt å handle ut ifra. Derfor er det nødvendig at alarmsystemets oppgaver er klart og tydelig definert for operatøren gjennom en analyse – for eksempel i form av en detaljert brukerveiledning.

Konsekvensene av manglende alarmstyring

Eldor AS, som spesialiserer seg på kontroll- og sikkerhetssystemer, samt automasjons- og telekommunikasjonssystemer, hjelper bedrifter med å optimalisere alarmsystemene, slik at alarmmengdene reduseres til et oversiktlig nivå og at alarmformasjonen blir tydeligere.

– Når en operatør står i et kontrollrom med flere tusen alarmer, er det helt nødvendig at det er en klar struktur og prioritering, slik at vedkommende kan handle så effektivt som mulig når alarmene går. Når det går flere alarmer samtidig, hvilket skjer ganske ofte, skal det være veldig tydelig hvilken rekkefølge operatøren skal handle i. Skjer ikke det, risikerer viktige alarmer å drukne i mengden, og det kan stanse hele produksjonen,forklarer Arvid Halrynjo, som er Project Manager og Engineering Lead ved Eldor AS.

Han forteller dessuten at manglende prosesstruktur kan ha alvorlige personlige konsekvenser for de ansatte, som sitter i kontrollrommene.

– Høye alarmrater påvirker arbeidsmiljøet, og det kan føre til alvorlig stress for operatørene som kan medføre trøtthet og svekket oppmerksomhet, hvilket er lite hensiktsmessig for både den enkelte ansatte og den generelle sikkerheten.

Optimal drift

For å sikre best mulig funksjonalitet i alarmene, er det flere faktorer som gjør seg gjeldende. Først og fremst er det viktig at de rette ekspertressursene som kjenner prosessen, deltar i hele planleggingsarbeidet, slik at det tas korrekte beslutninger om alarmkvaliteten og hvilke handlinger som må foretas, mener Arvid Halrynjo.

– Det er viktig at operatøren ikke får så mange alarmer at vedkommende mister oversikten. Det er også viktig at alarmtekster er enkle å forstå, og at alarmer som ligner, men hører til forskjellige deler av prosessen, har samme navn, sier Arvid Halrynjo.

Eldor har i nesten 15 år spesialisert seg på å optimere kundenes alarmsystemer. Resultatet av det bedriften gjør er at kontrollromsoperatøren får god oversikt og sikrer sikker drift med optimal produksjonseffektivitet.

Related links

Categories


Eldor AS er et ingeniørselskap fra Stavanger som hovedsakelig opererer i olje- og gassmarkedet. De er eksperter i grensesnittet mellom ingeniørvirksomhet og produksjon av automasjons- og telekommunikasjonssystemer samt integrert drift. Eldor har kontorer i Norge og Storbritannia. www.eldor.no

Contacts

Ola Guldbrandsen

Sales and Marketing Manager, Eldor A/S +47 992 72 221

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms