Skip to content
En tredjedel av alla svenskar drabbas någon gång i livet av åderbråck och det kan orsaka stor smärta. Men få av dem behandlas. Enligt en specialklinik är brist på kunskap och information orsaken till detta. Foto: Åderbråcksklinikerna Norrköping.
En tredjedel av alla svenskar drabbas någon gång i livet av åderbråck och det kan orsaka stor smärta. Men få av dem behandlas. Enligt en specialklinik är brist på kunskap och information orsaken till detta. Foto: Åderbråcksklinikerna Norrköping.

Press release -

Skuggsjukdomen: En tredjedel av alla vuxna i Norrköping lider av åderbråck

En tredjedel av alla svenskar kommer någon gång i livet att få åderbråck, som kan orsaka stora smärtor, men de flesta får ingen behandling. Enligt en specialklinik i Norrköping är bristen på kunskap och information anledningen till detta.

En tredjedel av alla vuxna i Sverige lider av åderbråck, som kan vara ytterst smärtsamma och förödande för livskvaliteten. Men alltför få vet att de kan behandlas och bli av med både besvär och smärta. Många upplever att åderbråcken börjar smått men senare ofta utvecklas och kan orsaka stora smärtor.

– Vi utför varje år över 250 operationer av åderbråck, varav en stor del i Norrköping. Våra patienter berättar att i takt med att åderbråcken utvecklas, blir besvären större och större, både fysiskt och kosmetiskt. Det handlar om fysiska besvär såsom svullnad, kramper, rastlöshet och smärtor i benen. Det påverkar livskvaliteten mycket negativt. Därför är åderbråcksbehandling ett ingrepp som kraftigt förbättrar livskvaliteten. Idag är ingreppet skonsamt och smärtfritt när det utförs av specialister, säger Henning Johnsen, klinikansvarig hos Åderbråcksklinikerna Norrköping.

Livskvalitet borde vara för alla

Enligt kärlkirurg, docent och överläkare vid Venös Center Karlskoga och Universitetssjukhuset Örebro, Lena Blomgren, är okunskap en av de största anledningarna till att en stor del av dem som lider av åderbråck aldrig blir behandlade.

– I Sverige har vi varit återhållsamma med att behandla för offentliga medel, och därför har man velat tona ner de medicinska riskerna med åderbråck för att avskräcka patienter från att söka behandling. Åderbråck är inte heller farliga, det är till exempel ytterst ovanligt att de orsakar allvarliga blodproppar. Man har dock fått mycket mer kunskap om att vissa av dem som har åderbråck har besvär som påverkar arbete och livskvalitet, och åderbråck är också en vanlig orsak till hudförändringar som eksem och bensår, så förhoppningsvis kommer vi att se förändringar i framtiden eftersom vi i Sverige nu inför ett nationellt vårdförlopp för patienter med åderbråck, säger Lena Blomgren.

Enligt Henning Johnsen kämpar man för att öka informationsgraden, så att fler blir medvetna om att behandling är en möjlighet.

– Det kan förvåna, när så stor del av befolkningen har åderbråck, att så få opereras. Vi hör ofta från patienterna att det handlar om okunskap, för det finns helt enkelt ingen tillgänglig information, och många tror att det är något man bara måste leva med. Det är en verklig utmaning, för det kan ge betydligt försämrad livskvalitet, säger Henning Johnsen och förtydligar:

– Som samhälle måste vi erkänna att en stor del av befolkningen faktiskt lever med dagliga smärtor, och vi måste bli mycket bättre på att informera om möjligheterna till behandling. Vi försöker tillhandahålla information så att invånarna här i Norrköping får den hjälp och vägledning som är nödvändig, och så att vi kan säkerställa en mycket bättre livskvalitet för dem.


Åderbråcksklinikerna har specialiserat sig på behandling av åderbråck. På deras 16 kliniker i hele Sverige behandlar specialiserade kärlkirurger tusentals patienter. www.aderbracksklinikerna.se

Contacts

Magnus Lysemose

COO, Nordic Health Group +45 51 88 93 62

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms