Skip to content
Det skandinaviske biotekselskapet Pila Pharma har nettopp hentet 10 millioner svenske kroner i en rettet emisjon til en ny fedmerelatert studie. Foto: Gustav H. Gram, administrerende direktør i Pila Pharma.
Det skandinaviske biotekselskapet Pila Pharma har nettopp hentet 10 millioner svenske kroner i en rettet emisjon til en ny fedmerelatert studie. Foto: Gustav H. Gram, administrerende direktør i Pila Pharma.

Press release -

Nytenkende biotekselskap henter kapital til ny fedmestudie

Det skandinaviske biotekselskapet Pila Pharma, der tidligere Novo Nordisk-forsker Dorte X. Gram er stifter og styreleder, har nettopp hentet 10 millioner svenske kroner i en rettet emisjon til en ny fedmerelatert studie.

Det utspiller seg en intens kamp om markedsandelene innen vektreduserende medisin, der store aktører som Novo Nordisk og Eli Lilly er på offensiven. Det mindre, danskstiftede biotekselskapet Pila Pharma, som er børsnotert i Sverige, melder seg nå på i konkurransen. Virksomheten har nettopp hentet 10 millioner svenske kroner i en rettet emisjon for å undersøke virkningen av selskapets molekyler på fedme. Fase 2a-studien skal finne sted det neste året, og kan bli avgjørende for selskapets fremtid.

Pila Pharma ble stiftet i 2014 av danske Dorte X. Gram. Hun har bakgrunn som veterinær og tidligere forsker hos Novo Nordisk, der hun i en årrekke var en del av fedmeforskningsavdelingen. Hun var forskeren som oppdaget og pekte på molekylet som senere er blitt til Semaglutid, som i dag er grunnsteinen for Novo Nordisks injiserbare medikamenter Ozempic og Wegovy.

Den innhentede kapitalen skal ifølge Pila Pharma brukes til å undersøke sikkerheten ved molekylet når doseringen økes, samt til å utvide studiens størrelse, slik at man kan bruke empiriske statistiske beregninger til å avgjøre om det er potensial for et nytt legemiddel i tablettform til behandling av fedme.

– Da firmaet ble startet for 10 år siden, var fedme stort sett ikke en anerkjent sykdom. Men det er det i høy grad blitt i dag. Det har alltid vært mye oppmerksomhet rundt diabetes type 2, som også er et stort marked, men de siste årene er det åpnet for et nytt marked innen vektregulerende medikamenter. De nye molekylene, primært av typen GLP-1, er svært potente, og dermed har vi virkelig knekket koden til potensielt store vekttap på kortere tid for personer med spesifikke typer overvekt, sier Gustav H. Gram, administrerende direktør i Pila Pharma.

Et marked i enorm vekst

I 2024 har imidlertid bransjen i større grad begynt å undersøke konseptet “funksjonelt vekttap”, der vekttapet potensielt er lavere, men til gjengjeld med bedre bevaring av muskelmasse. Dette ses der GLP-1 kombineres med andre typer molekyler. Samtidig er det også mye oppmerksomhet rundt utvikling av orale løsninger, altså tablettbehandling, akkurat som Pila Pharmas løsning.

Virksomheten slår selv fast at de er på et punkt der hypotesen bak teknologien deres er så moden at den kan konkretiseres og testes. Derfor starter virksomheten nå en studie med det formål å utvikle en type medisin med en annerledes mekanisme til det enorme markedet for vektreduksjonsmedisin, som estimeres til langt over 1000 milliarder NOK årlig fra 2030.


– Vi er fortsatt på et tidlig stadium når det gjelder konseptene rundt vekttapmedisin, men med den enorme etterspørselen vil det være plass til mange typer produkter. Med den nye kapitalen skal vi forsøke å avklare om vi kan redusere kroppsvekten og dermed spille en rolle på markedet. Med det kan vi potensielt posisjonere oss helt unikt ved å være det eneste firmaet som jobber med nettopp denne typen mekanisme til behandling av fedme og andre metabolske sykdommer. Dette vil naturligvis potensielt være ekstremt attraktivt for investorer,
sier Gustav H. Gram med henvisning til en eventuell avtale eller et oppkjøp, og utdyper:

– Fedmeforskningen har pågått lenge, og den ordentlige kapitalen kommer først nå som alle kan se potensialet. Det er en global tendens som omhandler et globalt problem, og det vil vi selvfølgelig gjerne være en del av.

Fokus på neste steg

Pila Pharma er i fase 2 med utviklingen av den nyskapende medisinen, som altså potensielt kan redusere vekten hos overvektige type 2-diabetikere. Hvis firmaet får suksess med studiene sine, der det ventes resultater om ca. et års tid, venter sannsynligvis en større fase 2b-studie.

Virksomheten har allerede i tidligere studier påvist god sikkerhet og tegn på effekt innen regulering av diabetes type 2, og en svært stor reduksjon av en biomarkør som indikerer risikoen for hjertesvikt. Molekylet har altså en tilsynelatende sterk kardiovaskulær profil i tillegg til effektene på blodsukkerregulering og potensiell vektregulering.

– Hvis vi kan påvise en effekt på fedme i denne studien, vil vi være de første og eneste som har klart å bruke denne typen molekyler – en TRPV1-antagonist – til behandling av metabolske sykdommer. Det er en stoffklasse som hittil har vært mest kjent i forbindelse med smertelindring, og hvis resultatet er til fordel for oss, vil vi stå i en helt unik posisjon med det vi i bransjen kaller et “first-in-class”-produkt. Det vil i seg selv være spesielt å kunne skrive et nytt kapittel i den medisinske historien, men det vil også plassere oss som ett av svært få senfase-biotekselskaper som er børsnotert innen det enormt store markedet for fedmemedisin, sier Gustav H. Gram.

Related links


Pila Pharma, med hovedkontor i Malmø, er et biotekselskap som driver virksomhet innen orale behandlinger av diabetes type 2 og fedme. Selskapet er børsnotert på Nasdaq First North GM i Stockholm under #PILA. www.pilapharma.com

Contacts

Gustav Hanghøj Gram

CEO, Pila Pharma AB +45 28 60 63 83

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms