Skip to content
Kun 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Foto: PR.
Kun 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Foto: PR.

Press release -

Nordmenn blir større, men plus size-konseptet er på vei ut

Nordmenn har i gjennomsnitt blitt større de siste årene, og klærne har måttet holde tritt. Samtidig er begrepet «plus size» i ferd med å forsvinne. Fremtidens mote vil ikke bli definert av størrelser, mener eksperter.

Nordmenn blir større og større, og andelen overvektige overstiger nå andelen med normal BMI. Det fremgår av Den Nasjonale Folkehelseundersøkelsen, at kun 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme.. At stadig flere bærer rundt på noen ekstra kilo, påvirker hvordan klærne lages og defineres. Flere har blitt såkalt «plus size», og dette er en av grunnene til at begrepet er på vei ut. Hvis den store størrelsen blir normen, er det ingen grunn til å kalle det en pluss-størrelse lenger, forklarer eksperten.

– På mange måter har moten alltid vært ekskluderende og dominert av overordnede skjønnhetsidealer, som nå er i ferd med å bli utfordret. Det bidrar også til å endre oppfatningen av størrelser og standarder, og vi vil sannsynligvis se flere merker som fjerner fokus fra størrelser og i stedet legger mer vekt på kroppstype. På den måten vil fremtidens mote søke mot å være mye mer inkluderende for flere kroppstyper, sier Malene Harsaae, som er lektor ved Design og Business ved VIA University College i Danmark.

Overgangen skjer gradvis

Bjarke Lauge Christensen har jobbet med mote i Norden i 35 år både innenfor de «normale» størrelsene og plus size, og han er ikke i tvil om i hvilken retning han vil gå med klesmerkene sine.

– Det har skjedd en stor utvikling i løpet av bare de siste fem årene. I dag både tør og krever en plus size-kvinne noe mer i klesveien. Tidligere var de store størrelsene ofte mer kasseformede og skulle skjule mer enn de skulle fremheve. Vi lager plus size-klærne annerledes i dag, og en stor jente er like vakker i en kjole i størrelse 44 som en liten er i størrelse 36. Det er veldig positivt, forteller Bjarke Lauge Christensen, som står bak forretningene Mapp-Store, som selger klær til kvinner i alle størrelser.

– Jeg tror ikke vi kommer til å fortsette å bruke definisjonen plus size i fremtiden. Klærne våre vil kunne passe alle jenter, men det kommer til å gå noen år til før vi faktisk sletter ordet. For alle må bare venne seg til at det ikke behøver å være så oppdelt etter størrelser, sier Bjarke Lauge Christensen.

Bærekraftig å droppe standardstørrelser

Ifølge Malene Harsaae vil vi i fremtiden imidlertid også fortsette å se merker som ikke adresserer kroppsmangfold, men holder seg til målene og størrelsene vi kjenner i dag. Selv om det ifølge Malene Harsaae ikke er det mest bærekraftige valget.

– Mote handler også om å selge drømmer, og derfor vil vi fortsette å se merker som holder seg til de kjente idealene om ungdom og slankhet. Men bærekraft blir en betingelse, og jo bedre motebransjen blir til å lage klær som passer til kroppene våre og ikke skjønnhetsidealene, desto større er sjansene for at vi beholder klærne lenger. Og det er mer bærekraftig, sier Malene Harsaae, som forsker på voksne kvinners klespreferanser med fokus på nettopp et mer bærekraftig forbruk.

Related links

Categories


DNY-CHP er et familieeid dansk motehus med mer enn 18 års erfaring i å lage klær for plus size kvinner. Se mer på wwww.mapp-store.dk

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms