Skip to content
Nordmenn elsker fritidsboligene sine. Antallet hytter og fritidsboliger til salgs har dalt med 30 prosent siden 2021. Og eier man huset gjennom mange år, er det ekstra viktig å prioritere vedlikeholdet. Foto: PR.
Nordmenn elsker fritidsboligene sine. Antallet hytter og fritidsboliger til salgs har dalt med 30 prosent siden 2021. Og eier man huset gjennom mange år, er det ekstra viktig å prioritere vedlikeholdet. Foto: PR.

Press release -

Nordmenn beholder fritidsboligene sine: Slik vedlikeholder du den best mulig

Nordmenn elsker fritidsboligene sine. Antallet hytter og fritidsboliger til salgs har dalt med 30 prosent siden 2021. Og eier man huset gjennom mange år, er det ekstra viktig å prioritere vedlikeholdet.

Folk i Norge beholder i større og større grad fritidsboligene sine. Ifølge statistikk fra Eiendom Norge ble det i 2022 solgt 5 989 fritidsboliger. Det tilsvarer et fall på 30 prosent i forhold til i 2021, og 32 prosent under nivået i 2020. Innlandet, Viken og Oslo, samt Vestfold og Telemark utmerker seg som fylkene med flest registrerte fritidsboliger. Færrest er det i Møre og Romsdal, og Troms og Finnmark.

Tor Arnesen ved Østlandsforskning har forsket på nordmenns forhold til hytte og fritidsbolig, og han nikker gjenkjennende til tendensen.

– Hytter og fritidsboliger er helt klar veldig viktige for oss nordmenn. Det ses for eksempel ved at mange beholder dem også i trange økonomiske tider, og har man et par kroner til overs, eller i det hele tatt en romslig økonomi, legges pengene i fritidsboligen i form av for eksempel renovering eller vedlikehold, og til og med kjøp av fritidsbolig med økt teknisk standard og komfort,sier Tor Arnesen.

Han forteller videre at sommer- og fritidshus i dag har blitt en integrert del av boligen for svært mange nordmenn. Flere lever i dag i det vi kaller flerhushjem, der én husstand fordeler hjemmets funksjoner på flere boliger. Det kan for eksempel være at man har hjemmekontor fra hytta for å forlenge etterlengtet rekreasjonen i fritidsboligen.

Tor Arnesen ved Østlandsforskning har forsket på nordmenns forhold til hytter og fritidsboliger, og han nikker gjenkjennende til tendensen.

– Hytter og fritidsboliger er helt klart veldig viktige for oss nordmenn. Det ses for eksempel ved at mange beholder dem, og har man et par kroner til overs, eller i det hele tatt en romslig økonomi, legges pengene i huset i form av for eksempel renovering eller vedlikehold, siger Tor Arnesen.

Han forteller videre, at sommer- og fritidshus i dag har blitt en integrert del av boligen for svært mange nordmenn. Flere lever i dag i det vi kaller flerfamiliehus, der én husstand fordeler boligens funksjoner på flere boliger. Det kan for eksempel være at man jobber fra hytta og så får rom for rekreasjon hjemme.

Spesiell innsats kreves

Et langt eierskap av familiens sommerhus krever ifølge produktsjef i Flügger, Lene Heitmann, at man prioriterer vedlikehold av gavl, carport, stakittgjerde eller annet treverk. Hun gir her sine fem beste råd til huseiere som i løpet av sommeren kaster seg over arbeidet.

1: Forarbeidet er viktig for å få et holdbart resultat. Skitt og smuss må først vaskes bort med et egnet rengjøringsmiddel. Hvis det sitter skitt og smuss på en overflate som skal males, er det risiko for at malingen ikke festes ordentlig til treverket.

2: Alger må fjernes etter at skitt og smuss er borte. Bruk et godkjent algefjerningsmiddel. Når treverket er tørt, er det klart til å males.

3: Bruk grunning hvis du maler på områder med bart treverk. Grunningen trenger seg ned i treet og beskytter mot råte og sopp. På den måten sikrer du at malingen festes godt til treet. Det går fort å grunne, så selv om det føles som ekstra arbeid, lønner det seg i lengden.

4: Løstsittende og gammel maling må fjernes før du går i gang. Du kan ikke male oppå noe som ikke sitter fast.

5: Mal vått på vått. På den måten oppnår du en jevn overflate, fordi malingen flyter sammen. Mal et felt om gangen, slik at du har oversikt og kan ta pauser. Når du maler ovenfra og ned, får du jevne og like trekk og unngår «skjolder». Arbeid

langs strukturen i treet for å fremheve de vakre årene. Det gjør det også lettere å påføre.

Tenk på plassering

Produktsjefen påpeker dessuten at husets plassering er alfa og omega for hvordan man bør utføre vedlikehold.

– I butikkene våre opplever vi en stigende interesse for å holde særlig utendørs treverk i god stand. Før man begynner med vedlikeholdsarbeidet, er det imidlertid viktig å ta stilling til hvor huset eller det omkringliggende treverket er plassert. Hvis det for eksempel er mye skygge på tomten, bør man kontinuerlig bruke et algefjerningsmiddel. Det forlenger treets levetid, og som huseier vil man oppleve at trebeskyttede overflater i skyggen holder farge og glans lenger enn overflater som utsettes for mye sollys, sier Lene Heitmann.

Hun understreker samtidig at ikke alt treverk må vedlikeholdes med samme hyppighet.

– Det som kan være forskjellig er hvor ofte treverket må vedlikeholdes. Påvirkning fra sol, vind og vann har innflytelse på holdbarheten. Jo hardere påvirkning, dess oftere må man forvente å måtte gjøre vedlikehold på overflaten for å opprettholde et pent utseende.

Categories


Flügger Group A/S produserer og markedsfører et koordinert sortiment innen bygningsmaling, trebeskyttelse, spartel, tapet og tilbehør til malerfaget i Skandinavia, Island, Øst-Europa og Kina. Vår primære målgruppe er profesjonelle malere og konsumenter som foretrekker god håndverkerkvalitet. Se mer info på www.flugger.com

Contacts

Casper Paggio Hansson Felt

Casper Paggio Hansson Felt

Communications & Culture Manager, Flügger Group A/S PR & kommunikation +45 27 53 28 99

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms