Skip to content
Bioteknikbolaget Pila Pharma, som är börsnoterat i Sverige, har just tagit in 10 miljoner kronor i en riktad emission för en ny studie rörande fetma. Foto: Gustav H. Gram, vd för Pila Pharma.
Bioteknikbolaget Pila Pharma, som är börsnoterat i Sverige, har just tagit in 10 miljoner kronor i en riktad emission för en ny studie rörande fetma. Foto: Gustav H. Gram, vd för Pila Pharma.

Press release -

Malmöbaserat bioteknikbolag tar in kapital till ny studie om fetma

Bioteknikbolaget Pila Pharma, som är börsnoterat i Sverige, har just tagit in 10 miljoner kronor i en riktad emission för en ny studie rörande fetma. Bolagets grundare och styrelseordförande är den tidigare Novo Nordisk-forskaren Dorte X. Gram.

Det pågår en intensiv kamp om de globala marknadsandelarna inom läkemedel för viktminskning, där stora aktörer som Novo Nordisk och Eli Lilly är på offensiven. Det mindre danskgrundade bioteknikföretaget Pila Pharma – som är börsnoterat i Sverige – ger sig nu in på marknaden. Bolaget har just tagit in 10 miljoner kronor i en riktad emission med syfte att studera effekterna av bolagets molekyl vid fetma. Fas 2a-studien genomförs under nästa år och kan bli avgörande för bolagets framtid.

Pila Pharma grundades 2014 av Dorte X. Gram. Hon har en bakgrund som veterinär och tidigare forskare inom Novo Nordisk, där hon under ett antal år ingick i enheten för fetmaforskning. Dorte X. Gram var den forskare som upptäckte och identifierade den molekyl som ligger till grund för semaglutid, som är den aktiva substansen i Novo Nordisks injicerbara läkemedel Ozempic och Wegovy.

Enligt Pila Pharma ska kapitaltillskottet användas till att undersöka molekylens säkerhet vid upptrappning av dosen, samt till att utöka studiens omfattning för att genom empiriska statistiska beräkningar avgöra om det finns potential för ett nytt läkemedel i tablettform för behandling av fetma.

– När företaget startade för 10 år sedan, var fetma knappast en erkänd sjukdom. Men det är det i allra högsta grad i dag. Fokus har alltid legat på typ 2-diabetes – som även det utgör en stor marknad – men på senare år har dörren öppnats för en ny marknad för viktreglerande läkemedel. De nya molekylerna – primärt av typen GLP-1 – är ytterst potenta, och det innebär att man har lyckats knäcka koden för potentiellt stor viktminskning på kort tid för personer med vissa typer av övervikt, säger Gustav H. Gram, vd för Pila Pharma.

En marknad i kraftig tillväxt

Under 2024 har branschen emellertid också börjat fokusera mer på konceptet ”funktionell viktnedgång”, där viktminskningen kan vara lägre, men där samtidigt muskelmassan bevaras i högre grad. Detta kan observeras när GLP-1 kombineras med andra typer av molekyler. Samtidigt finns det också ett starkt fokus på utveckling av orala lösningar, det vill säga tablettbehandling, precis som hos Pila Pharma.

Enligt bolaget befinner man sig i ett skede där hypotesen bakom företagets teknologi är tillräckligt mogen för att kunna konkretiseras och testas. Därmed inleder man nu en studie med fokus på att utveckla en typ av läkemedel med en annorlunda mekanism för den kraftigt växande marknaden för viktminskningspreparat, som vid 2030 beräknas uppgå till långt över 1 000 miljarder svenska kronor årligen.


– Vi befinner oss fortfarande i ett tidigt skede när det gäller koncepten kring läkemedel för viktminskning, men med den enorma efterfrågan kommer det att finnas utrymme för många typer av produkter. Kapitaltillskottet hjälper oss att försöka klargöra huruvida vi kan minska kroppsvikten och därmed bli en marknadsaktör som potentiellt kan positionera oss på ett unikt sätt genom att vara det enda företag som arbetar med just denna typ av mekanism för att behandla fetma och andra metabola sjukdomar. Detta skulle självklart kunna vara extremt attraktivt för investerare,
säger Gustav H. Gram med hänvisning till ett möjligt avtal eller förvärv, och fortsätter:

– Fetmaforskningen har varit på frammarsch under lång tid, men det är först nu när alla ser möjligheterna, som investeringarna kommer igång på allvar. Det är en global trend som adresserar ett globalt problem, och det vill vi gärna haka på.

Fokus på nästa steg

Pila Pharma befinner sig i fas 2 i utvecklingen av sitt innovativa läkemedel, som bedöms potentielt kunna leda till viktnedgång hos överviktiga typ 2-diabetiker. Om bolaget är framgångsrikt i sina studier, där resultat förväntas om cirka ett år, är det troligt att en större fas 2b-studie kommer att följa.

Man har redan i tidigare studier kunnat uppvisa god säkerhet och indikationer på effekt vid reglering av typ 2-diabetes, samt en mycket stor minskning av en biomarkör som indikerar risken för hjärtsvikt. Molekylen förefaller således ha en positiv kardiovaskulär profil utöver dess effekter på blodsockerreglering och potentiell viktreglering.

– Om vi kan påvisa en effekt på fetma i denna studie, blir vi de första och ensamma om att ha lyckats använda denna typ av molekyl – en TRPV1-antagonist – för att behandla metabola sjukdomar. Denna typ av molekyl har hittills mest varit kända för smärtlindring, och om det fungerar som vi jobbar på att bevisa, då kommer vi att ha en unik position med vad man i branschen kallar en produkt med First-in-Class-status. Att få skriva ett nytt kapitel i den medicinska historien är stort i sig, men det kommer dessutom att positionera oss som ett av mycket få bioteknikbolag med studier i sen fas som är börsnoterade på den potentiellt gigantiska marknaden för fetmaläkemedel”, säger Gustav H. Gram.

Related links


Pila Pharma, med huvudkontor i Malmö, är ett bioteknikbolag som bedriver verksamhet inom orala behandlingar av typ 2-diabetes och fetma. Bolaget är noterat på Nasdaq First North GM i Stockholm under #PILA. www.pilapharma.com

Contacts

Gustav Hanghøj Gram

CEO, Pila Pharma AB +45 28 60 63 83

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms