Skip to content
Med lite planering och goda råd kan man bli en trafiksäker släpvagnsförare. Foto: PR.
Med lite planering och goda råd kan man bli en trafiksäker släpvagnsförare. Foto: PR.

Press release -

Högsäsong för flyttningar och oerfarna släpvagnsförare – Så kör du säkert med släp

Många svenskar använder sommarledigheten till att flytta, och särskilt unga under 30 år byter bostad vid den här tiden på året. Många av dem är oerfarna när det kommer till släpvagnskörning, men med lite planering och goda råd kan man bli en trafiksäker släpvagnsförare.

Under föregående år genomfördes mer än 1 500 000 bohagsflyttar i Sverige. Detta enligt siffror från statistikmyndigheten. Sommarmånaderna är ofta den tid då många byter bostad, och ungdomar i åldern 20–29 år står för 32 procent av alla flyttillfällen.

De många transporterna innebär fler släpvagnar på de svenska vägarna, och enligt Stig Søeborg, servicechef för den kostnadsfria uthyrningstjänsten Freetrailer, är många unga bilförare ovana vid att köra med släp. De måste därför vara extra vaksamma när de flyttar sitt bohag till den nya adressen.

– Att köra med släp blir ännu svårare när man är stressad eller saknar tillräckligt med tålamod. Vi ser detta särskilt bland unga bilförare som inte har så stor erfarenhet av att köra med släp. Den goda nyheten är att man snabbt och enkelt kan minimera risken för olyckor genom att ägna en timme eller två åt att öva lite – på exempelvis en stor, öppen parkeringsplats, säger Stig Søeborg.

Freetrailers fem tips för körning med släp

Servicechefen påpekar att när man väl har vant sig vid att köra med släp bakom bilen och lärt sig de vanliga trafikreglerna för släpkörning, så är det inte längre så svårt. Därför vill han uppmana till att man följer några enkla råd.

Räta upp. Att backa med en släpvagn är det svåraste anser många. Men tänk på att alltid köra bilen så långt fram att du kan räta upp släpet så att det står rakt bakom dig innan du lägger i backen. Om släpet står rakt bakom dig är det bara att hålla samma riktning.

Håll händerna på ratten. När du ska backa greppar du tag om rattens nedre del. Vrid sedan ratten åt det håll du vill att släpet ska styras mot. Om du till exempel vill backa åt vänster, vrider du den nedre delen av ratten åt vänster.

Använd motorn för att sänka farten. När du behöver bromsa släpper du gaspedalen och låter motorn bromsa åt dig. Det ger en mjuk inbromsning och är mer bränsleeffektivt. Om du måste tvärbromsa ska du göra det i en så rak linje som möjligt. Då förhindrar du att en tungt lastad släpvagn glider ut bakom dig.

Följ alla regler. Det är viktigt att du känner till vilka hastigheter som är tillåtna när du kör med släp. När du lastar släpet, tänk på att följa reglerna för lastkapaciteten samt lasta släpet så att vikten fördelas jämnt. Om något sticker ut över kanten på släpet, är det ditt ansvar att binda en tygbit runt det. Då blir det enklare för andra förare att se vad som sticker ut.

Slappna av. Den kanske viktigaste regeln när det gäller släpkörning är att du inte ska stressa upp dig. Ta god tid på dig med släpet och ha tålamod. Det är bättre att komma fram lite senare men på ett säkert sätt, än att riskera att skada lasten och få ett försäkringsärende på halsen.

Categories


Freetrailer Group är ett danskt teknikföretag med målet att göra det enkelt att reservera och låna en släpvagn gratis via en delningsekonomisk it-plattform. Freetrailer, som är börsnoterat på Spotlight Stock Market, har över 75 samarbetspartner och 3 000 släpvagnar på cirka 800 avhämtningsplatser över hela Norden. Läs mer och boka ett släp på https://freetrailer.com/se/

Contacts

Johan Wijkander

Country Manager, Freetrailer Sverige +46 (0)735 350 593

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms