Skip to content
En tredjedel av alla vuxna i Sverige lider av åderbråck. För 78-åriga Kerstin Olsson började åderbråck dyka upp för många år sedan. Foto: Kerstin Olsson
En tredjedel av alla vuxna i Sverige lider av åderbråck. För 78-åriga Kerstin Olsson började åderbråck dyka upp för många år sedan. Foto: Kerstin Olsson

Press release -

Åderbråck orsakade Kerstin smärta och kramp: Jag visste inte att det fanns en operation mot det här.

En tredjedel av alla svenskar drabbas någon gång i livet av åderbråck som kan orsaka stor smärta. Men få opereras för problemet. Kerstin Olsson var en av dem och efter åratal av besvär blev hon äntligen av med åderbråcken och fick tillbaka sitt liv.

En tredjedel av alla vuxna i Sverige drabbas någon gång i livet av åderbråck. Det kan vara extremt smärtsamt och obehagligt för livskvaliteten och alltför få vet att de kan behandlas och bli av med både obehag och smärta. För 78-åriga Kerstin Olsson började åderbråck dyka upp för många år sedan. Först i en liten skala och senare allt mer. Till slut vaknade hon många gånger på natten på grund av kramp i benen. Förra året opererades hon äntligen och kramper och obehag försvann direkt.

– Jag har återfått min livskvalitet. Jag borde ha fått behandling mycket tidigare, men det är mycket svårt att få behandling genom den offentliga sektorn. Benen ska i stort sett nästan trilla av innan dess och mina besvär räknades inte som så illa. Trots att jag vaknade varje natt med smärtsam kramp. Den som kontinuerligt får störd sömn vet hur obehagligt det är för ens liv. Så jag är ledsen att jag inte fick kännedom om det tidigare, säger Kerstin Olsson.

Det var av en tillfällighet som Kerstin Olsson läste om möjligheten till behandling på en privat klinik och hon är långt ifrån den enda som lider av åderbråck. En tredjedel av alla vuxna i västvärlden drabbas någon gång i livet av åderbråck. För vissa är det en kosmetisk smärta, men en stor del upplever fysiska obehag som trötthet, svullnader, kramp, oro och smärta i benen. I värsta fall utvecklas hudförändringar och sår.

Livskvalitet ska vara för alla

Enligt kärlkirurg, docent och överläkare vid Venöst centrum Karlskoga och Universitetssjukhuset Örebro, Lena Blomgren, är okunskap en av de största faktorerna till att en stor del av dem som lider av åderbråck aldrig får behandling.

– I Sverige har vi varit ovilliga att behandla för offentliga medel och har därför tonat ner de medicinska riskerna med åderbråck för att avskräcka patienter från att söka behandling. Åderbråck är inte heller farligt. Det är exempelvis extremt sällsynt att de orsakar allvarliga blodproppar. Det har däremot blivit mycket mer känt att en del av dem som har åderbråck får problem som påverkar arbete och livskvalitet och åderbråck är också en vanlig orsak till hudförändringar som eksem och bensår. Så förhoppningsvis kommer vi att se förändringar i framtiden när vi nu i Sverige inför ett nationellt vårdförlopp för patienter med åderbråck, säger Lena Blomgren.

Åderbråcksklinikernautför man tusentals åderbråcksoperationer varje år i hela Sverige och enligt specialist i allmän kirurgi och i kärlkirurgi Khatereh Djavani Gidlund kämpar man för att öka informationsnivån så att fler blir medvetna om att behandling är ett alternativ.

– Det är förvånande när en sådan stor del av befolkningen har åderbråck och det bara är få som erbjuds operation. Vi hör ofta från patienter att det handlar om okunskap eftersom det helt enkelt inte finns någon information tillgänglig och många tror att det är något man bara måste leva med. Detta är ett verkligt problem, eftersom det kan försämra livskvaliteten avsevärt, säger Khatereh Djavani Gidlund, kärlkirurg på Åderbråcksklinikerna i Stockholm, Gävle och Örebro. Hon utvecklar:

- Som samhälle måste vi inse att en stor del av befolkningen faktiskt lever med daglig smärta och vi måste bli mycket bättre på att informera om behandlingsalternativen.

Livet förändrades på en timme

Under de senaste 10-15 åren har utvecklingen av behandlingen av åderbråck gått snabbt och själva operationen som för närvarande utförs med ultraljud är mycket mindre invasiv än tidigare öppna operationer.

– Utvecklingen har haft en enorm betydelse för patienterna. Man måste alltid ha respekt för det kirurgiska ingreppet eftersom det kommer att finnas risker för komplikationer som blodproppar, nervskador och missfärgning av huden och detta måste beaktas innan behandling. Men med det sagt kan majoriteten av ingreppen ske med lokalbedövning och patienterna är rörliga direkt efteråt, säger Lena Blomgren.

Kerstin Olssons stora förhoppning är att mycket fler ska öppna ögonen för behandlingen.

– Om jag hade varit medveten om möjligheten skulle jag ha gjort ingreppet mycket tidigare. Själva ingreppet tog mindre än en timme och under den tiden förändrades verkligen mitt liv. Jag hoppas att fler av dem som besväras av åderbråck blir medvetna om möjligheterna för det kan vara helt livsavgörande, säger Kerstin Olsson.

Related links


Åderbråcksklinikerna har specialiserat sig på behandling av åderbråck. På deras 16 kliniker i hele Sverige behandlar specialiserade kärlkirurger tusentals patienter. www.aderbracksklinikerna.se

Contacts

Magnus Lysemose

COO, Nordic Health Group +45 51 88 93 62

Welcome to Epicent Public Relations A/S!

Epicent was founded in 1999 and specializes in press assignments. For five consecutive years, we have been named among Denmark’s fastest growing companies.

Boasting extensive experience in increasing brand awareness, we apply our knowhow and strong editorial networks to ensure optimal execution of PR strategies and multiply clients’ exposure in editorial media. Locally, regionally, nationally and internationally.

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Visit our other newsrooms