Gå til indhold
Foto: Vinder af Teaterpokalen 2020 Kizzy Matiakis. Kreditering Tim Matiakis
Foto: Vinder af Teaterpokalen 2020 Kizzy Matiakis. Kreditering Tim Matiakis

Pressemeddelelse -

Solodanser modtager Danmarks fornemste teaterpris i barselsgave

Kizzy Matiakis, solodanser ved Den Kongelige Ballet, kan krone en flot karriere med dansk teaters ældste eksisterende scenekunstpris, den fornemme Teaterpokalen, som uddeles af Foreningen Danske Teaterjournalister.

I november dansede Kizzy Matiakis, solodanser ved Den Kongelige Ballet, sin sidste forestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene for at gå på barsel og siden pension. Foreningen Danske Teaterjournalister har stemt sig frem til at give hende Teaterpokalen 2020 for to store opgaver i det forgangne teaterår, henholdsvis titelpartiet i balletten ”Blixen” og rollen som heksen Madge i ”Sylfiden”.

Den traditionelle prisoverrækkelse måtte på grund af forsamlingsforbuddet i år finde sted på en lidt anden måde, end den plejer.

Berlingskes danseanmelder Vibeke Wern overrakte derfor Teaterpokalen til den højgravide Kizzy Matiakis i sidstnævntes have på Amager. I motiveringstalen kaldte hun hende ”en unik og meget alsidig danser med et enormt dramatisk talent”.

”Det kom til fulde til udtryk i din både teknisk og dramatisk imponerende præstation som Karen Blixen i helaftensballetten ”Blixen”, hvor du med dit fint nuancerede og intense dramatiske udtryk så sublimt gav karakter til både den unge forelskede kvinde og den karismatiske, aldrende forfatter. Gribende viste du os Blixens styrke, skrøbelighed og sorg. Du er en sand storyteller med din krop.”

Om den dramatiske rolle som heksen i August Bournonvilles balletklassiker ”Sylfiden” hed det:

”Magde er en rolle, som har været danset af store stjerner op gennem ballethistorien. Du formåede at give Madge dit helt eget spændende, personlige og forførende udtryk med erotisk undertone og en fin anelse af fordums skønhed og sensualitet hos den ellers uskønne og hævngerrige kvinde.”

Med prisen modtog Kizzy Matiakis 50.000 kr. samt Teaterpokalen, en sølvskål udført af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Foreningen Danske Teaterjournalister uddelte desuden i ugens løb sine to andre årlige priser.

Instruktørprisen Teaterkatten gik til Maria Vinterberg for iscenesættelsen af Samuel Beckets absurde klassiker ”Mens vi venter på Godot” på Teatret ved Sorte Hest.

Scenekunst-sitet ISCENEs anmelder Anne Liisberg talte for Vinterberg og sagde bl.a.:

”Teksten talte i coronaefteråret direkte ind i vores kollektive oplevelse af meningsløshed, men forestillingen hævede sig langt over denne association i din karakteristiske, rasende rytmiske og fysiske iscenesættelse, der med melankoli, mild og voldsom fortørnelse og hysterisk humor genfødte denne nærmest genre-emblematiske tekst til et kammerspil i desperat særklasse.”

Maria Vinterberg modtog 25.000 kr. samt sølvsmed Manuel Sjødahls lagkagekniv i sølv, som traditionelt følger med prisen.

Endelig uddelte Morten Hede, teateranmelder ved Jyllands-Posten, Teateravisen samt mortenhede.dk, Initiativprisen til LGBT+-teatret HiLS DiN MOR.

"I forebygger diskrimination ved at nedbryde tabuer om seksualitet og kønsidentitet og stille de spørgsmål, vi andre ikke tør stille. Når vi ser jeres forestillinger, rykker vi sammen i bussen. Vi får øje på lighederne og ser stort på forskellighederne," sagde han og fortsatte:

"I har vist, at LGBTI+-ungdomsteater ikke er teater for en snæver målgruppe, men nødvendigt og oplysende teater for folket. I laver teater for alle – for unge og gamle, for homoer og heteroer, for ham, hende og hen."

Med Initiativprisen prisen følger 15.000 kr.

Foreningens priser støttes af Slots - og Kulturstyrelsen.

Om Teaterpokalen:

Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris, som siden 1933 er blevet uddelt af Foreningen Danske Teaterjournalister. En lang række store navne i dansk teater har modtaget prisen, bl.a. Liva Weel, Osvald Helmuth, Bodil Kjer, Clara Pontoppidan, Ghita Nørby, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen.

For yderligere oplysninger kontakt venligst Rie Hammer, forperson for Foreningen Danske Teaterjournalister: rie@iscene.dk, +45 26 84 23 88

Emner

Kontakt

Michael Feder

Michael Feder

Pressekontakt Adm. direktør +45 2243 4942
Anja Linnet

Anja Linnet

Pressekontakt COO // Chefrådgiver 22655348
Peter Pishai Storgaard

Peter Pishai Storgaard

Pressekontakt Seniorrådgiver
Emilie Selin

Emilie Selin

Pressekontakt Seniorrådgiver
Rikke Hesselholt

Rikke Hesselholt

Pressekontakt Seniorrådgiver 28433893
Stine Albrechtsen

Stine Albrechtsen

Pressekontakt Seniorrådgiver & Head of Aarhus

Louise Thuesen

Pressekontakt Seniorrådgiver
Sandra Nynne Vognstrup

Sandra Nynne Vognstrup

Pressekontakt Rådgiver 22863094
Julie Qvick Nielsen

Julie Qvick Nielsen

Pressekontakt Rådgiver
Amalie Søndergaard

Amalie Søndergaard

Pressekontakt Rådgiver 28 58 81 50
Kathrine Clemmensen

Kathrine Clemmensen

Pressekontakt Juniorrådgiver 22902645
Jesper Bæk Nielsen

Jesper Bæk Nielsen

Pressekontakt Juniorrådgiver 23270297
Picasa Emily Askjær Grand

Picasa Emily Askjær Grand

Pressekontakt Juniorrådgiver 30138880

Ole Winther

Pressekontakt Chefrådgiver, head of Public Affairs +4551617151
Sofie Ugilt

Sofie Ugilt

Pressekontakt Projektassistent 22518548
Regitze Porsborg Andersen

Regitze Porsborg Andersen

Pressekontakt Projektassistent // Project Associate 30 48 32 39
Rose Daugaard Knudsen

Rose Daugaard Knudsen

Pressekontakt Projektassistent 20902023

Om os

For os handler kommunikation ikke blot om at råbe højt, eller om for enhver pris at trænge igennem lydmuren i et tiltagende kaotisk mediebillede.

For os handler kommunikation om troværdighed. Om substans. Om at sætte dagsordener. Inden for kulturens verden, i erhvervslivet, i politisk sammenhæng – og i samfundet som helhed.

Vi favner bredt i vores opgaveportefølje, og vores spidskompetencer ligger inden for udvikling af storytelling, strategisk udvikling af brands, oplevelsesbaseret kommunikation og den direkte kontakt med medierne.

Tre årtiers erfaring har gjort os til et af Skandinaviens førende kommunikationsbureauer, og på årsbasis gennemfører vi 150 projekter.

Vi kvalificerer vores samarbejdspartneres historier og sikrer dem gennemslagskraft i offentligheden. Vi folkeliggør substansen, og vi sikrer mediernes interesse for både det brede og det smalle. Vi navigerer sikkert og målrettet gennem medielandskabet, og vi er garant for synlighed, der skaber merværdi – og gør en forskel.

HAVE Kommunikation

Hillerødgade 30 B
2200 København N
Danmark