Gå til indhold

Pressemeddelelse -

Folketeatret præsenterer Den poetiske raptus - Vi fejrer Holberg og 300-året for dansk teater

ANDERS JUUL ● TOM JENSEN ● MARIE LOUISE WILLE

KØBENHAVNERPREMIERE DEN 18. OKTOBER
HIPPODROMEN, NØRREGADE

Med Den poetiske raptus markerer Folketeatret 300-året for dansk teater og hylder samtidig Ludvig Holberg, der gennem sit virke har slået sig fast som en af Danmarks største kulturpersonligheder og teatermænd. Den poetiske raptus portrætterer Holberg og minder os samtidig om kunsten og kulturens nødvendige rolle for vores samfund og for et oplyst verdensbillede.

Folketeatret hylder Holberg
Med Den poetiske raptus hylder Folketeatret Ludvig Holberg, der har haft en altoverskyggende betydning for dansk åndsliv, og med ham kom oplysningen til Danmark. Holbergs forfatterskab dækker over en mangfoldighed af genrer; fra komedier over den satiriske rejseroman og epistler til historiske og juridiske værker.

Folketeatrets Den poetiske raptus instrueres af Geir Sveaass, og manuskriptet er skrevet af Ernst Bruun Olsen. Den poetiske raptus får Københavnerpremiere den 18. oktober på Folketeatret.

Om forestillingen
Da Holbergs Den politiske kandestøber havde premiere den 25. september 1722, var det første gang nogensinde, der blev opført en komedie på dansk. Dermed kan vi i år fejre 300-året for dansk teater, og Folketeatret markerer jubilæet med Den poetiske raptus om lige netop tiden, hvor Holberg ændrede dansk teater.

Ludvig Holberg har netop udgivet det satiriske heltedigt Peder Paars, som – ifølge ham selv – er blevet misforstået af en håbløs anmelderstab uden humor. På teatret i Lille Grønnegade ser den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef monsieur Montaigu dog lyset i Holbergs krøllede hjerne, for han har fået den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk.

Kultur for folket og komedier på dansk er dog en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Både den stringente pietisme og røgen fra Københavns brand kaster dog mørke skygger over de visionære tanker i Lille Grønnegade.

Holdet bag & på scenen
På scenen ses Anders Juul i rollen som Ludvig Holberg. Juul har gjort sig særligt bemærket både på teatret og skærmen. Han er bl.a. kendt for sine roller i Journal 64 (2018), En frygtlig kvinde (2017), Borgen (2010-2022) og Badehotellet (2013-2022). Anders Juul har desuden tidligere medvirket i Holbergs Den politiske kandestøber (2008) på Grønnegårds Teatret og 2200 Carmen og Pornotopia (2009-10) – begge på Nørrebro Teater, mens han samtidig har spillet Tjener for to (2013) på Betty Nansen Teatret.

Anders Juul flankeres af Tom Jensen, der ses i rollen som den flamboyante teaterchef Monsieur Montaigu. Tom Jensen har været vidt omkring og særligt lagt sit store skuespiltalent og energi i intet mindre end 26 revyer. Foruden har han lagt stemme til nogle af familien Danmarks højtelskede filmklassikere; Vaiana (2016), Polar Ekspressen (2004) og Otto er et næsehorn (2013). For ej at glemme hans mange år ved Betty Nansen Teatret, hvor Tom Jensen har haft roller i forestillinger såsom Robert Wilsons The Black Rider (1998) og Ibsens Hedda (2006).

Publikum kan desuden glæde sig til at opleve Marie Louise Wille. Wille kan i øjeblikket opleves i filmen Esthers Orkester (2022), men til oktober indtager hun scenen på Folketeatret i rollen som Madame Montaigu. Med tredive år på de skrå brædder kan Marie Louise Wille bryste sig af roller i forestillinger såsom Jeppe på bjerget (2012), De tre musketeer (2010) på Det Kongelige Teater og En skærsommernats komedie (2009) på Nørrebro Teater.

Se spilletider og læs mere om Den poetiske raptushttps://www.folketeatret.dk/

Billetter kan købes på www.folketeatret samt www.teaterbilletter.dk

Introduktion og en drikkevare er inkluderet i billetprisen, når forestillingen spiller på Nørregade.

Med venlig hilsen
HAVE Kommunikation & PR

For yderligere information, kontakt venligst:
Julie Qvick // julie@have.dk // 22727556
Sara Jeppesen // sara@have.dk // 22410048
Ragna Boetticher // ragna@have.dk // 71796200

FAKTA OM DEN POETISKE RAPTUS
Københavnerpremiere: Den 18. oktober 2022
Spilleperiode på Folketeatret: Den 22. september 2022 til den 13. december 2022
Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Marie Louise Wille, Karoline Brygmann/Josefine Tvermoes, Jesper Riefensthal, Jeppe Ellegaard Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted

Emner

Kontakt

Julie Qvick Nielsen

Julie Qvick Nielsen

Pressekontakt Rådgiver

Om os

For os handler kommunikation ikke blot om at råbe højt, eller om for enhver pris at trænge igennem lydmuren i et tiltagende kaotisk mediebillede.

For os handler kommunikation om troværdighed. Om substans. Om at sætte dagsordener. Inden for kulturens verden, i erhvervslivet, i politisk sammenhæng – og i samfundet som helhed.

Vi favner bredt i vores opgaveportefølje, og vores spidskompetencer ligger inden for udvikling af storytelling, strategisk udvikling af brands, oplevelsesbaseret kommunikation og den direkte kontakt med medierne.

Tre årtiers erfaring har gjort os til et af Skandinaviens førende kommunikationsbureauer, og på årsbasis gennemfører vi 150 projekter.

Vi kvalificerer vores samarbejdspartneres historier og sikrer dem gennemslagskraft i offentligheden. Vi folkeliggør substansen, og vi sikrer mediernes interesse for både det brede og det smalle. Vi navigerer sikkert og målrettet gennem medielandskabet, og vi er garant for synlighed, der skaber merværdi – og gør en forskel.

HAVE Kommunikation

Hillerødgade 30 B
2200 København N
Danmark