Gå til indhold

Seneste nyheder

Sociale medier

Chokoladekagen til sofacyklisten 🛋️

Sæt ekstra kulør på sommervejret og de lange etaper i fjernsynet med en chokoladekage bagt på fuldkornshvedemel. Lidt fuldkorn har også ret! 🌾

Her er opskriften 👇

Ingredienser: 

50 g fuldkornshvedemel
150 g sukker
1 tsk vaniljestang
100 g mørk dessertchokolade 70%
100 g usaltet smør
3 æg
Frisk mynte til pynt
1 springform 24 cm i diameter

Sådan gør du: 

Opvarm ovnen til 180 grader og beklæd en springform (24 cm i diameter) med bagepapir.
Smelt smør og chokolade sammen i en kasserolle over en gryde med små-kogende vand. Rør undervejs til en glat ensartet masse.
Pisk sukker, æg og mel med en elektrisk pisker indtil blandingen er lys og tyk. Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab indholdet ud og tilsæt til melblandingen.
Tilsæt derefter chokolade/smørblandingen til melblandingen og rør grundigt sammen til en ensartet masse.
Hæld blandingen i springformen og sæt den i ovnen i 30 minutter. Nyd den lun og server gerne med frisk mynte og en god kop Oolong the.

Tip: 

Hvis kagen ikke bliver spist op, så sæt den i køleskabet og nyd den kølig på 2. dagen.
Hvis du vil have den flydende indeni, så lav en dobbeltportion i samme springform og giv den 35-45 minutter i ovnen på 180 grader.

#fuldkorn #chokoladekage #tourdefrance #TDF #kage #opskrift #opskrifter

Chokoladekagen til sofacyklisten 🛋️ Sæt ekstra kulør på sommervejret og de lange etaper i fjernsynet med en chokoladekage bagt på fuldkornshvedemel. Lidt fuldkorn har også ret! 🌾 Her er opskriften 👇 Ingredienser: 50 g fuldkornshvedemel 150 g sukker 1 tsk vaniljestang 100 g mørk dessertchokolade 70% 100 g usaltet smør 3 æg Frisk mynte til pynt 1 springform 24 cm i diameter Sådan gør du: Opvarm ovnen til 180 grader og beklæd en springform (24 cm i diameter) med bagepapir. Smelt smør og chokolade sammen i en kasserolle over en gryde med små-kogende vand. Rør undervejs til en glat ensartet masse. Pisk sukker, æg og mel med en elektrisk pisker indtil blandingen er lys og tyk. Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab indholdet ud og tilsæt til melblandingen. Tilsæt derefter chokolade/smørblandingen til melblandingen og rør grundigt sammen til en ensartet masse. Hæld blandingen i springformen og sæt den i ovnen i 30 minutter. Nyd den lun og server gerne med frisk mynte og en god kop Oolong the. Tip: Hvis kagen ikke bliver spist op, så sæt den i køleskabet og nyd den kølig på 2. dagen. Hvis du vil have den flydende indeni, så lav en dobbeltportion i samme springform og giv den 35-45 minutter i ovnen på 180 grader. #fuldkorn #chokoladekage #tourdefrance #TDF #kage #opskrift #opskrifter

I morgen starter Tour De France, og i den forbindelse deler vi vores opskrift på en lækker løgtærte 🧅😋 Eller en quiche à l'oignon, som de siger i Frankrig 🇫🇷 

Tærten har en bagetid på 30-40 minutter, hvilket passer perfekt med, at du kan nå at se de sidste hæsblæsende kilometer af touretapen, mens tærten bager i ovnen 🙌🚵‍♀️ Bon appétit! 

Her er opskriften 👇

Ingredienser: 

Tærtebund: 
3 dl grovvalsede havregryn
2 æg
½ dl olivenolie
1 dl hvedemel

Tærtefyld:
4 æg
1 dl mælk
2 dl græsk yoghurt 2%
1 tsk frisk timian hakket
½ tsk muskatnød
½ tsk salt
peber

Løg: 
4-5 stk bananløgskalotteløg
1 spsk olivenolie
2 spsk æblecidereddike

Langtidsbagte tomater: 
4 stk store tomater
1 spsk olivenolie
peber

Sådan gør du: 

Tærtebund:
Havregrynene blendes i en foodprocessor.
I en skål blandes nu havregrynsmelet med de resterende ingredienser og dejen samles til en ensartet dej.
Tærtedejen rulles ud mellem to stykker bagepapir og lægges derefter i en smurt tærteform på ca. 26 cm. Dejen sættes til side et køligt sted.

Tærtefyld:
Alle ingredienserne røres godt sammen i en skål.
Halvdelen af fyldet hældes nu ned i tærteformen. Gem den resterende halvdel til lidt senere.

Løg / tærte fortsat:
Ovnen tændes på 170° C
Løgene skæres i ca 1 cm tykke skiver.
Varm en pande op ved middelvarme og steg løgskiverne i lidt olie uden at røre for meget rundt. De skal karamellisere og blive gyldne, så pas på panden ikke bliver for varm.
Når løgene er let transparente hældes eddiken over og løgene steges videre indtil eddiken er fordampet.
Løgene kommes forsigtigt over i tærteformen så de ligger tæt. Hæld nu mere tærtefyld ved hvis der er plads.
Tærten bages ved 170 grader indtil tærten er gylden og færdigbagt. Det tager ca. 30-40 min.

Langtidsbagte tomater:
Ovnen tændes på 170° C.
Tomaterne skæres i passende både og vendes med olivenolie og peber.
Tomaterne lægges på en stykke bagepapir og bages i ovnen evt sammen med tærten.
Tomaterne bages til de får lidt farve i kanten.

Anret:
Server løgtærten med de langtidsbagte tomater. Suppler evt. tomaterne med lidt pesto eller feta.

#fuldkorn #tourdefrance #TDF #tærte #løgtærte #bagning #opskrift #opskrifter #frankrig

I morgen starter Tour De France, og i den forbindelse deler vi vores opskrift på en lækker løgtærte 🧅😋 Eller en quiche à l'oignon, som de siger i Frankrig 🇫🇷 Tærten har en bagetid på 30-40 minutter, hvilket passer perfekt med, at du kan nå at se de sidste hæsblæsende kilometer af touretapen, mens tærten bager i ovnen 🙌🚵‍♀️ Bon appétit! Her er opskriften 👇 Ingredienser: Tærtebund: 3 dl grovvalsede havregryn 2 æg ½ dl olivenolie 1 dl hvedemel Tærtefyld: 4 æg 1 dl mælk 2 dl græsk yoghurt 2% 1 tsk frisk timian hakket ½ tsk muskatnød ½ tsk salt peber Løg: 4-5 stk bananløgskalotteløg 1 spsk olivenolie 2 spsk æblecidereddike Langtidsbagte tomater: 4 stk store tomater 1 spsk olivenolie peber Sådan gør du: Tærtebund: Havregrynene blendes i en foodprocessor. I en skål blandes nu havregrynsmelet med de resterende ingredienser og dejen samles til en ensartet dej. Tærtedejen rulles ud mellem to stykker bagepapir og lægges derefter i en smurt tærteform på ca. 26 cm. Dejen sættes til side et køligt sted. Tærtefyld: Alle ingredienserne røres godt sammen i en skål. Halvdelen af fyldet hældes nu ned i tærteformen. Gem den resterende halvdel til lidt senere. Løg / tærte fortsat: Ovnen tændes på 170° C Løgene skæres i ca 1 cm tykke skiver. Varm en pande op ved middelvarme og steg løgskiverne i lidt olie uden at røre for meget rundt. De skal karamellisere og blive gyldne, så pas på panden ikke bliver for varm. Når løgene er let transparente hældes eddiken over og løgene steges videre indtil eddiken er fordampet. Løgene kommes forsigtigt over i tærteformen så de ligger tæt. Hæld nu mere tærtefyld ved hvis der er plads. Tærten bages ved 170 grader indtil tærten er gylden og færdigbagt. Det tager ca. 30-40 min. Langtidsbagte tomater: Ovnen tændes på 170° C. Tomaterne skæres i passende både og vendes med olivenolie og peber. Tomaterne lægges på en stykke bagepapir og bages i ovnen evt sammen med tærten. Tomaterne bages til de får lidt farve i kanten. Anret: Server løgtærten med de langtidsbagte tomater. Suppler evt. tomaterne med lidt pesto eller feta. #fuldkorn #tourdefrance #TDF #tærte #løgtærte #bagning #opskrift #opskrifter #frankrig

I morgen er det sankthansaften, og hvad er en sankthansaften uden snobrød? 🥖🌾🥰 Vi deler vores nemme opskrift, der giver dig lækre, bløde snobrød, du kan nyde med hele familien ved bålet i morgen 🔥🪵

Her er opskriften 👇

Ingredienser: 

25 g gær
4,5 dl minimælk
50 g smør
300 g hvedemel
500 g fuldkornshvedemel
1 spsk sukker
½ tsk salt

Sådan gør du: 

Smørret smeltes i en gryde forsigtigt. Tilsæt mælk i gryden. Det skal kun være lunkent.
De 2 typer mel, sukker og salt blandes i en skål og mælke-smør blandingen tilsættes. Dejen æltes til den bliver glat og smidig. Det tager ca. 10 min i røremaskine og lidt længere hvis der æltes i hånden.
Skålen dækkes med et fugtigt klæde og den stilles til hævning i ca. en time, eller til ca. dobbelt størrelse.
Del dejen i ønskede antal portioner og sno dejen på pinde. Snobrødene bages over gløderne fra et bål eller grill. Når brødene lyder hule og har fået en gylden farve er de færdige.

#fuldkorn #sankthans #sankthansaften #bål #snobrød #brød #hygge #opskrift #opskrifter

I morgen er det sankthansaften, og hvad er en sankthansaften uden snobrød? 🥖🌾🥰 Vi deler vores nemme opskrift, der giver dig lækre, bløde snobrød, du kan nyde med hele familien ved bålet i morgen 🔥🪵 Her er opskriften 👇 Ingredienser: 25 g gær 4,5 dl minimælk 50 g smør 300 g hvedemel 500 g fuldkornshvedemel 1 spsk sukker ½ tsk salt Sådan gør du: Smørret smeltes i en gryde forsigtigt. Tilsæt mælk i gryden. Det skal kun være lunkent. De 2 typer mel, sukker og salt blandes i en skål og mælke-smør blandingen tilsættes. Dejen æltes til den bliver glat og smidig. Det tager ca. 10 min i røremaskine og lidt længere hvis der æltes i hånden. Skålen dækkes med et fugtigt klæde og den stilles til hævning i ca. en time, eller til ca. dobbelt størrelse. Del dejen i ønskede antal portioner og sno dejen på pinde. Snobrødene bages over gløderne fra et bål eller grill. Når brødene lyder hule og har fået en gylden farve er de færdige. #fuldkorn #sankthans #sankthansaften #bål #snobrød #brød #hygge #opskrift #opskrifter

Denne lækre tærte er fyldt med sæsonens friske grøntsager 🥒🥬🌾😋 

Vi har brugt spinat og squash, men du kan nemt tilpasse opskriften med de grøntsager, du har til rådighed 🙌

Her er opskriften 👇

Ingredienser: 

Tærtedej (fuldkornslogomærket): 
1 dl yoghurt naturel
2 spsk rapsolie
90 gram rugmel eller fuldkornshvedemel
90 gram hvedemel
1/2 tsk salt

Tærtefyld:
1 stort rødløg
1 squash
75 gram babyspinat
4 æg
150 gram hytteost
1/2 dl mælk
Salt og peber
Lidt olie til stegning
1 håndfuld pinjekerner

Sådan gør du: 

Tærtedej:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Kom alle ingredienser til tærtedejen i en skål eller ud på bordet og saml dejen til den hænger godt sammen.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, til den passer til dit tærtefad – ca. 25 cm i diameter.
Smør tærtefadet med lidt olie og fordel dejen i fadet. Prik dejen med en gaffel og bag den i ovnen – uden fyld – i ca. 10 minutter, eller til dejen føles tør uden at tage farve.

Tærtefyld: 
Skær rødløg i skiver og steg på en pande med lidt olie ved mellemvarme. Løgene skal ikke svitses men langsomt blive bløde og karamellisere.
Skær squash i små tern. Skyl spinatblade.
Steg squash i ca. 5 min på panden sammen med løgene og tilsæt nu de skyllede spinatblade. Spinaten skal steges i 1-2 minutter, til den lige akkurat falder sammen.
I en skål røres hytteost sammen med æg og mælk, krydr med salt og peber.
Fordel løg, squash ogspinat på tærtedejen. Hæld nu hytteost/æggeblandingen over grøntsagerne.
Bag tærten i ovnen til æggemassen er fast – ca. 35 min.
Rist pinjekerner let på en pande og strøg hen over tærten før servering.

#fuldkorn #tærte #grøntsager #opskrift #opskrifter

Denne lækre tærte er fyldt med sæsonens friske grøntsager 🥒🥬🌾😋 Vi har brugt spinat og squash, men du kan nemt tilpasse opskriften med de grøntsager, du har til rådighed 🙌 Her er opskriften 👇 Ingredienser: Tærtedej (fuldkornslogomærket): 1 dl yoghurt naturel 2 spsk rapsolie 90 gram rugmel eller fuldkornshvedemel 90 gram hvedemel 1/2 tsk salt Tærtefyld: 1 stort rødløg 1 squash 75 gram babyspinat 4 æg 150 gram hytteost 1/2 dl mælk Salt og peber Lidt olie til stegning 1 håndfuld pinjekerner Sådan gør du: Tærtedej: Tænd ovnen på 200 grader varmluft Kom alle ingredienser til tærtedejen i en skål eller ud på bordet og saml dejen til den hænger godt sammen. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, til den passer til dit tærtefad – ca. 25 cm i diameter. Smør tærtefadet med lidt olie og fordel dejen i fadet. Prik dejen med en gaffel og bag den i ovnen – uden fyld – i ca. 10 minutter, eller til dejen føles tør uden at tage farve. Tærtefyld: Skær rødløg i skiver og steg på en pande med lidt olie ved mellemvarme. Løgene skal ikke svitses men langsomt blive bløde og karamellisere. Skær squash i små tern. Skyl spinatblade. Steg squash i ca. 5 min på panden sammen med løgene og tilsæt nu de skyllede spinatblade. Spinaten skal steges i 1-2 minutter, til den lige akkurat falder sammen. I en skål røres hytteost sammen med æg og mælk, krydr med salt og peber. Fordel løg, squash ogspinat på tærtedejen. Hæld nu hytteost/æggeblandingen over grøntsagerne. Bag tærten i ovnen til æggemassen er fast – ca. 35 min. Rist pinjekerner let på en pande og strøg hen over tærten før servering. #fuldkorn #tærte #grøntsager #opskrift #opskrifter

Der findes næppe noget bedre end en dejlig skål koldskål i solen på terrassen ☀ 

Denne perfekte sommerdessert serveres typisk med kammerjunkere, men med en knasende crunch får koldskålen en lækker opgradering 🌾😎

Server med jordbær, hindbær eller spis som den er! 😋

Her er opskriften 👇

Ingredienser: 

50 g grovvalsede havregryn
100 g fuldkornslogomærket rugbrød
30 g honning
50 g smør
20 g mandler
1-1 ½ ltr koldskål
350 g friske jordbær

Sådan gør du: 

Tænd ovnen på 180 grader.
Rist rugbrødet let i ovnen i 5 minutter. Skær rugbrødene i små tern, når det kommer ud af ovnen. Hak mandlerne groft.
Kom havregryn, smør, honning, mandler og rugbrødstern på en pande og rist det hele til det har fået en let gylden farve.
Tag koldskålscrunchen og hæld ud på et skærebræt, så det kan køle ned og blive helt sprødt.
Server som drys på koldskål sammen med friske jordbær.

Tip!
Er du mere til kammerjunkere, har vi også en opskrift på dette på fuldkorn.dk 

#fuldkorn #koldskål #kammerjunkere #sommer #dessert #opskrift #opskrifter #frugt #jordbær #hindbær

Der findes næppe noget bedre end en dejlig skål koldskål i solen på terrassen ☀ Denne perfekte sommerdessert serveres typisk med kammerjunkere, men med en knasende crunch får koldskålen en lækker opgradering 🌾😎 Server med jordbær, hindbær eller spis som den er! 😋 Her er opskriften 👇 Ingredienser: 50 g grovvalsede havregryn 100 g fuldkornslogomærket rugbrød 30 g honning 50 g smør 20 g mandler 1-1 ½ ltr koldskål 350 g friske jordbær Sådan gør du: Tænd ovnen på 180 grader. Rist rugbrødet let i ovnen i 5 minutter. Skær rugbrødene i små tern, når det kommer ud af ovnen. Hak mandlerne groft. Kom havregryn, smør, honning, mandler og rugbrødstern på en pande og rist det hele til det har fået en let gylden farve. Tag koldskålscrunchen og hæld ud på et skærebræt, så det kan køle ned og blive helt sprødt. Server som drys på koldskål sammen med friske jordbær. Tip! Er du mere til kammerjunkere, har vi også en opskrift på dette på fuldkorn.dk #fuldkorn #koldskål #kammerjunkere #sommer #dessert #opskrift #opskrifter #frugt #jordbær #hindbær

Ny forskning giver anledning til mindre justeringer af kostrådene.

De officielle Kostråd blev lanceret i 2021 og bygger på De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2012, der dengang var de gældende anbefalinger. De nye anbefalinger i NNR 2023 har betydet, at der i
De officielle Kostråd skrues en smule op for fuldkorn.

Det betyder, at den anbefalede mængde fuldkorn stiger fra 75 gram til 90 gram om dagen. Kostrådet vil fremover være: 'Spis 90 g fuldkorn om dagen og gerne mere'. 90 g fuldkorn svarer fx til en lille portion fuldkornsspaghetti, to skiver fuldkornsrugbrød og et stykke fuldkornstoastbrød' 🌾 

Vi glæder os til at fortsætte fuldkornsarbejdet! ❤️

Ny forskning giver anledning til mindre justeringer af kostrådene. De officielle Kostråd blev lanceret i 2021 og bygger på De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2012, der dengang var de gældende anbefalinger. De nye anbefalinger i NNR 2023 har betydet, at der i De officielle Kostråd skrues en smule op for fuldkorn. Det betyder, at den anbefalede mængde fuldkorn stiger fra 75 gram til 90 gram om dagen. Kostrådet vil fremover være: 'Spis 90 g fuldkorn om dagen og gerne mere'. 90 g fuldkorn svarer fx til en lille portion fuldkornsspaghetti, to skiver fuldkornsrugbrød og et stykke fuldkornstoastbrød' 🌾 Vi glæder os til at fortsætte fuldkornsarbejdet! ❤️

Tusind tak for en fantastisk Smørrebrødsuge! 🍞🌾🙌🤩

Vi håber, I har nydt at eksperimentere med opskrifterne og fået inspiration til at fortsætte med at lave lækre smørrebrød derhjemme 😋

Husk, at I altid kan finde opskrifterne på fuldkorn.dk.

Vi glæder os allerede til næste år, hvor en nye Smørrebrødsuge løber af stablen. Indtil da, fortsæt med at dele jeres smørrebrødskreationer med os ved at bruge hashtagget #smørrebrødsugen 💪

#fuldkorn #smørrebrød #smørrebrødsugen

Tusind tak for en fantastisk Smørrebrødsuge! 🍞🌾🙌🤩 Vi håber, I har nydt at eksperimentere med opskrifterne og fået inspiration til at fortsætte med at lave lækre smørrebrød derhjemme 😋 Husk, at I altid kan finde opskrifterne på fuldkorn.dk. Vi glæder os allerede til næste år, hvor en nye Smørrebrødsuge løber af stablen. Indtil da, fortsæt med at dele jeres smørrebrødskreationer med os ved at bruge hashtagget #smørrebrødsugen 💪 #fuldkorn #smørrebrød #smørrebrødsugen

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Om Partnerskabet

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.
Fuldkornspartnerskabet består i dag af 29 partnere, en bestyrelse med repræsentanter fra de forskellige typer af organisationer involverede i samarbejdet og et fælles sekretariat med to fuldkornsmedarbejdere og en studentermedhjælper.
Fuldkorn er et af de officielle kostråd og Fødevarestyrelsen anbefaler, at spise 90 gram fuldkorn om dagen. Børn mellem 4-10 år og småt spisende ældre anbefales at spise mellem 40-70 gram fuldkorn om dagen.
I dag spiser danskerne i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen pr. 10 MJ. Før Fuldkornspartnerskabet blev etableret spiste danskerne i gennemsnit kun 36 gram fuldkorn om dagen pr. 10 MJ. I dag findes der ca. 1.000 produkter med det orange fuldkornslogo, som garanterer et højt fuldkornsindhold.

Fuldkornspartnerskabet

H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V
Danmark