Gå til indhold
Klimatskrällen i hemmet: Ventilationssystem kan göra mer skada än nytta

Pressemeddelelse -

Klimatskrällen i hemmet: Ventilationssystem kan göra mer skada än nytta

Nästan alla moderna bostäder har inbyggda mekaniska ventilationssystem. Få människor inser däremot att standardfiltren måste uppgraderas för att skadliga partiklar inte ska komma in i hemmet.

Oavsett om du bor i en stad eller på landsbygden så utsätts du dagligen för skadliga luftburna partiklar. Bor du i en stad så är koncentrationen oftast högre och där är det både trafik och eldningsrök som är de stora syndarna. På landsbygden är det däremot vanligtvis grannens vedrök som tränger in i hemmet. Resultatet kan bli koncentrationssvårigheter och sömnbesvär för personerna i hemmet. Men de skadliga partiklarna orsakar också högre dödlighet - särskilt för personer med lung- och hjärt-kärlsjukdomar. Partikelföroreningar är dessutom cancerframkallande.

Byt ut standardfiltret

Ett gott gammalt hushållsråd är att lufta ut och därför är det rimligt att tro att mekaniska ventilationssystem i nyare bostäder bara har bidragit positivt till inomhusklimatet i hemmen. En ny undersökning av danska hem från Rådet för Grön Omställning visar däremot att systemen kan även få motsatt effekt och leda till att fler skadliga partiklar kommer in i hemmet.

– Efter att ha mottagit många oroliga förfrågningar om rök från grannars brännare så bestämde vi oss för att göra en kontroll i ett fristående hus med mekanisk ventilation. Och resultatet visade att partikelföroreningarna i huset var mycket värre än förväntat, säger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgivare vid Rådet för Grön Omställning.

Den goda nyheten är däremot att man enkelt kan se till att ventilationssystemet blir en tillgång i kampen mot de skadliga partiklarna.

– Filtret i ditt ventilationssystem är det som kan skydda dig mot skadliga partiklar från utomhusmiljön. Dessvärre levereras de allra flesta mekaniska ventilationssystem vanligtvis med grovfilter som inte kan fånga upp partiklar från avgaser eller eldningsrök, säger Henrik Friis, VD på Filterhuset.sesom producerar ventilationsfilter för alla ventilationssystem på marknaden. Han tillägger:

– Om ventilationen verkligen ska göra en skillnad för inomhusmiljön så måste man byta till finare filter eftersom standardfiltren inte är tillräckligt bra på att fånga upp skadliga partiklar. Ett bra filter kan fånga upp partiklar med en storlek på ända ned till 1 mikrometer. I de flesta bostadsventilationssystem är det möjligt att eliminera upp till 63 procent av skadliga mikropartiklar. En mycket stor del av partiklarna från externa föroreningskällor filtreras därmed bort. Som jämförelse eliminerar ett standardfilter vanligtvis bara 10 till 20 procent.

Hoppas på politisk uppmärksamhet

Hos Filterhuset och Rådet för Grön Omställning är man överens om att det är viktigt att informera husägarna om standardfiltrens begränsningar och att ett politiskt intresse för ämnet är essentiellt för att lösa problemet.

– Många tror automatiskt att de är tillräckligt skyddade av systemet som byggnaden konstruerades med. Men bristen på kunskap om standardfilter kan få svåra konsekvenser. Ta exempelvis personer med luftvägssjukdomar som specifikt köper en ny bostad eftersom de felaktigt tror att ventilationssystemet bidrar till att ge dem ett sunt och säkert inomhusklimat. Hur ska de kunna förstå bättre om de inte är informerade om problemet, säger Henrik Friis.

Kåre Press-Kristensen tillägger:

– Om problemet ska hanteras på allvar så måste politikerna gå in i det. Det har under en lång tid pågått politiska diskussioner om brännare, men man bör också arbeta på att hitta bättre och mer hållbara lösningar i relation till ventilationssystemen och standardfiltren de levereras med.

Related links

Kategorier


Filterhuset.se är en webbshop som säljer luftfilter för alla tillgängliga ventilationssystem på marknaden. Filterhuset är en del av Danfilter med huvudkontor och produktion i Danmark. www.filterhuset.se

Kontakt

Henrik Friis

Henrik Friis

CEO, Danfilter og Filterhuset.dk (+45) 30 21 22 80

Velkommen til Epicent Public Relations A/S!

Siden 1999 har Epicent Relations Group leveret professionelle kommunikationsydelser til erhvervslivet. Epicent Public Relations A/S med kontorer i København, Aarhus, Aalborg og Kolding er fem år i træk kåret til Gazelle af Dagbladet Børsen. Vi specialiserer os i presseopgaver for kæder, B2B-virksomheder og webshops. Lokalt, regionalt, nationalt og internationalt

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Besøg vores andre nyhedsrum