Gå til indhold
Fysioterapeuter i opråb: Efterspørgslen på vederlagsfri fysioterapi stiger, men budgettet rækker ikke

Pressemeddelelse -

Fysioterapeuter i opråb: Efterspørgslen på vederlagsfri fysioterapi stiger, men budgettet rækker ikke

Den voksende andel ældre og personer med kroniske sygdomme øger behovet for vederlagsfri fysioterapi. De økonomiske rammer er dog ikke tilstrækkelige, påpeger frustrerede fysioterapeuter.

Den voksende andel ældre og personer med kroniske sygdomme skaber øget behov for vederlagsfri fysioterapi i Danmark. Antallet af henvisninger til vederlagsfri fysioterapi er ifølge Danmarks Statistik steget med cirka 37 procent fra 2012 til 2022, men den økonomiske ramme er fortsat utilstrækkelig. Det har ført til ventelister og behandlingsmangel.

Ifølge tal fra Danske Fysioterapeuter lå de generelle udgifter til vederlagsfri fysioterapi i 2021 og 2022 over den økonomiske ramme. I 2023 lå udgifterne også over den økonomiske ramme med cirka 2,5 procent. Antallet af vederlagsfri patienter er steget med cirka 15,7 procent, mens udgiften per patient er faldet med 2,5 procent i forhold til 2017.

De begrænsede samfundsmidler til vederlagsfri fysioterapi er ifølge Benno Gøttsche, fysioterapeut og partner hos ProTreatment i Albertslund, stærkt kritisable.

– Samfundet står over for en alvorlig demografisk udfordring med et stigende antal ældre og flere personer med kroniske lidelser, hvilket skaber en mærkbar forøgelse i behovet for vederlagsfri fysioterapi. Vi har blandt andet set en markant stigning i sklerosepatienter de seneste årtier, og antallet af ældre over 80 år forventes at stige med godt 60 procent fra 2020 til 2030, siger Benno Gøttsche.

Han mener, at der er behov for flere midler for at undgå fortsatte flaskehalsproblemer, der begrænser patienters adgang til nødvendig behandling og træning:

– Selv med Danske Fysioterapeuters anbefalede ændringer i patienternes behandlingsforløb og indførelse af ventelister hos landets fysioterapeuter, så endte vi alligevel med en overskridelse af den økonomiske ramme på 2,5 procent sidste år. Utilstrækkelig adgang til vederlagsfri fysioterapi kan medføre alvorlige konsekvenser i form af forringet funktionsniveau og livskvalitet hos ældre og kronisk syge borgere. Det kan have en væsentlig betydning for borgerens tilknytning til arbejdsmarkedet, sygefravær og produktivitet, samt for kommunens udgifter til pleje og støtte.

Vederlagsfri fysioterapi er berettiget danskere, der lider af svære fysiske symptomer efter eksempelvis en blodprop, hjerneblødning, rygmarvsskade, sklerose eller Parkinsons. Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnitlige alder for patienter, der modtager vederlagsfri fysioterapi, 63 år, og den største gruppe af patienter er i aldersgruppen 75 til 79 år.

Gitte Helt føler sig svigtet af systemet

51-årige Gitte Helt fra Amager har kæmpet med svær leddegigt i over et årti. Hendes personlige kamp afspejler de udfordringer, som begrænsede samfundsmidler til vederlagsfri fysioterapi skaber.

– I midten af 2023, da fysioterapeuter på grund af økonomiske udfordringer blev nødt til at placere folk på venteliste til vederlagsfri fysioterapi, blev en af mine tre ugentlige træninger fjernet. Det var en individuel træning, så jeg kun havde én individuel træning og en holdtræning i ugen – og da hele min krop er angrebet af gigt, kan jeg ikke altid følge med på hold og må ofte skippe det, siger Gitte Helt og tilføjer:

– Jeg er dybt bekymret og frustreret over, at økonomiske hensyn prioriteres uden hensyn til min alvorlige situation og sygdomshistorik. Fysioterapien er afgørende for min evne til overhovedet at gå og cykle. Et fitnesshold er ikke tilrettelagt til personer med begrænsninger eller autoimmune sygdomme, og instruktørerne mangler ekspertise inden for dette område. Derfor er individuel vejledning og støtte fra fysioterapeuter afgørende for mit behandlingsforløb og min livskvalitet.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Tine Mikkelsen

78700916

Velkommen til Epicent Public Relations A/S!

Siden 1999 har Epicent Relations Group leveret professionelle kommunikationsydelser til erhvervslivet. Epicent Public Relations A/S med kontorer i København, Aarhus, Aalborg og Kolding er fem år i træk kåret til Gazelle af Dagbladet Børsen. Vi specialiserer os i presseopgaver for kæder, B2B-virksomheder og webshops. Lokalt, regionalt, nationalt og internationalt

Epicent Public Relations A/S

Gåseagervej 12 E
8250 Egå
Denmark

Besøg vores andre nyhedsrum