Gå til indhold

Pressemeddelelse -

En højspændt historie om den elektriske ål

Meget få dyr kan rejse så mange spørgsmål som den elektriske ål: Hvor kommer dens elektricitet fra? Hvad hed den, før elektriciteten var opfundet? Og er den overhovedet en rigtig ål?

Den Blå Planet skruer op for spændingen og folder den hårrejsende historie om den elektriske ål ud. Fortælleren er Rasmus Jakobsen, biolog og udstillingsansvarlig på Den Blå Planet, og han er selv dybt fascineret af den særlige fisk:

"Den elektriske ål er faktisk slet ikke en ål, men en knivfisk. Det er en mystisk fisk, og man ved stadig ikke helt, hvordan den danner strøm. I mine øjne er den elektriske ål et af de mest fantastiske dyr på vores klode."

Det spændingsladede foredrag kan opleves d. 23. oktober kl. 19:00-20:00 foran Den Blå Planets fire mio. liter store Oceantank. Som afslutning er der fodring af akvariets egen elektriske ål, hvor gæsterne kan opleve, hvordan den angriber sit bytte. Foredraget kommer både til at handle om den elektriske åls naturhistorie, dens fabelagtige fysik og menneskets fascination af elektricitet.

Et svømmende batteri

Den elektriske ål er ét stort svømmende batteri. Hele 80 % af den ålelignende krop er organer, der danner elektrisk spænding på en naturlig måde. Den elektriske ål udsender hele tiden små orienterings-stød, der hjælper den næsten blinde fisk med at finde vej. Den kan også lave stærke angrebs-stød, som 'zapper' intetanende byttedyr og lammer dem.

"Det er ikke den elektriske ål, der normalt er mest i fokus på Den Blå Planet. Men det er synd: Den er ekstremt fascinerende og fortjener i den grad vores opmærksomhed," siger Rasmus Jakobsen.

Foredraget d. 23. oktober er for alle museets gæster, og årskortholdere kan som på alle andre mandage medbringe en ledsager gratis fra kl. 17.

Emner


Den Blå Planet er Danmarks nationale akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.
Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr. Vi er Nordeuropas mest visionære akvarium og dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet blev sat i verden for 80 år siden.

Vi får børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv

Den Blå Planet er Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr og er dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er faktisk en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet, Danmarks Akvarium blev sat i verden for over 80 år siden.

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium

Jacob Fortlingsvej 1
2770 Kastrup
Denmark