Gå til indhold
Dybhavet - ny særudstilling på Den Blå Planet om havets dybeste hemmeligheder

Pressemeddelelse -

Dybhavet - ny særudstilling på Den Blå Planet om havets dybeste hemmeligheder

Vidste du, at vi ved mere om månens overflade end bunden af havet? 12 mennesker har gået på netop månen, men kun tre har været på det dybeste sted på jorden.

Havforskerne Jacques Piccard og Don Walsh var i 1960 de første i dybet - næsten 10 år inden Neil Armstrong satte sin fod på månen. Siden har kun ét menneske været på det dybeste punkt i havet knap 11 kilometer nede i Marianergraven øst for Fillippinerne. Det knusende tryk og massive mørke gør dybhavet til et ugæstfrit og utilgivende sted, og tidligere mente man endda, at der ikke fandtes liv, når man kom så langt ned i havet. Men der findes liv overalt. Helt ned i de dybeste grave bor de mest spektakulære dyr, som er perfekt tilpasset de ekstreme udfordringer, som dybhavet byder på.

På særudstillingen på Den Blå Planet kan du møde levende og konserverede dybhavsbeboere. Oplev dybhavstudsefiskens kolossale mund, der er fuld af sylespidse tænder; kæmpeisopoder, som minder om en bænkebider på størrelse med en kattekilling eller kæmpeblæksprutten, der kan blive 13 meter lang. Akvariets yngste gæster kan bl.a. gå på eventyr i en model af en dybhavsubåd, se børneteater, få en midlertidig blækspruttetatovering, tegne og male i værkstedet eller gå på dybhavsskattejagt blandt akvariets tusindvis af fisk.

Et smugkig ind i en hemmelig verden

Dybhavet begynder ved 200 meter og går helt ned til 11 kilometers dybde. Over halvdelen af vores klode er dækket af dybhavet, men kun fem procent er udforsket. I dybhavet er livet præget af det barske og ugæstfrie miljø, hvor solens stråler ikke kan nå ned. Kommer man langt nok ned i havet, er fiskene fx blinde, og de orienterer sig med andre sanser.

"Dybhavet er en anden dimension på jorden, som vi mennesker ikke kan være en del af. At vi kan vise ægte dybhavsdyr er som et smugkig ind i en hemmelig verden. De minder om skabninger fra en science fiction-film. Det er magisk," siger Rasmus Jakobsen, biolog og udstillingsansvarlig på Den Blå Planet.

FAKTA OM UDSTILLINGEN: "Dybhavet" - særudstilling om havets dybeste hemmeligheder åbner den 1. juli 2017 på Den Blå Planet og kan opleves frem til 27. august 2017.
Udstillingen er støttet af Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden, Hempel Fonden og Beckett-Fonden.

Se aktuelt dagsprogram på denblaaplanet.dk

Emner


Den Blå Planet er Danmarks nationale akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.
Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr. Vi er Nordeuropas mest visionære akvarium og dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet blev sat i verden for 80 år siden.

Vi får børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv

Den Blå Planet er Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr og er dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er faktisk en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet, Danmarks Akvarium blev sat i verden for over 80 år siden.

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium

Jacob Fortlingsvej 1
2770 Kastrup
Denmark