Direkt zum Inhalt springen
Nová verze umožňuje mezioborovou týmovou práci v oblasti AEC na jediné platformě. Copyright: ALLPLAN
Nová verze umožňuje mezioborovou týmovou práci v oblasti AEC na jediné platformě. Copyright: ALLPLAN

Pressemitteilung -

Nová verze Allplan 2023 je zde.

Nová verze umožňuje mezioborovou týmovou práci v oblasti AEC na jediné platformě / Koordinace materiálů a stavebních metod / Vynikající BIM pracovní postupy a spolupráce v reálném čase

Mnichov, 13. října 2022 - Společnost ALLPLAN, poskytovatel BIM řešení pro AEC průmysl, uvádí na trh novou verzi svého BIM softwaru Allplan 2023. Jako spojovací platforma pro mezioborovou spolupráci mezi architekty, inženýry, výrobci prefabrikátů a stavebními firmami umožňuje Allplan 2023 efektivní koordinaci a společné pracovní postupy. Toto multi-materiálové řešení pokrývá vše od zdiva, litého betonu až po ocelové a dřevěné konstrukce a - poprvé - i betonové prefabrikáty.

Schopnost koordinovat různé materiály a stavební metody v jednom společném modelu umožňuje architektům lépe zvážit hospodárné a udržitelné využití stavebních materiálů, a to dříve a v souladu s požadavky na ochranu životního prostředí. Inženýři a stavební firmy mohou přímo vycházet z návrhu architektů a používat jej jako základ pro statické analýzy a vypracování detailů, projektování TZB, prefabrikaci a výstavbu. Allplan 2023 podporuje pracovní postupy napříč celým procesem od počáteční myšlenky až po dokončený projekt, což šetří času, náklady a materiál.

"Naší firemní vizí je, aby se Allplan stal nejrozšířenější centrální platformou pro globální AEC průmysl, který uživatelům umožní realizovat vynikající udržitelné a funkční budovy a infrastrukturní stavby," říká Dr. Detlef Schneider, generální ředitel společnosti ALLPLAN. "Se systémem Allplan 2023 máme k dispozici komplexní platformu pro efektivní koordinaci a mezioborovou spolupráci, která pokrývá celý proces projektování a výstavby od počátečního návrhu až po plánování realizace stavby a prefabrikaci. Allplan je AEC platforma pro společné navrhování a výstavbu."

Nejdůležitější novinky v oblasti navrhování budov

Při navrhování budov je klíčová produktivita, rychlé a snadné modelování. Paleta vlastností byla aktualizována tak, aby vytváření a úprava otvorů ve stěnách a deskách byla pohodlnější, flexibilnější a rychlejší. Stačí v paletě zadat rozměry a případné dílčí objekty - například nadpraží, výklenky nebo obklady - a Allplan 2023 se postará o zbytek.

Vzhledem ke stále složitějším stavebním projektům a trendu detailnějšího plánování roste neustále objem dat. Terénní průzkumy nebo mračna bodů s mnoha miliony bodů představují velkou výzvu. Allplan 2023 zpracovává taková data přímo na grafické kartě. Takto lze spolehlivě zpracovávat velké objemy dat bez časových prodlev nebo omezení paměti.

Navrhování a tvorba detailů výztuže je také rychlejší než dříve. Automatické modelování výztuže v Allplanu je důležitou funkcí. Nyní je možné v Allplanu 2023 efektivně vyztužovat několik stejných stěn a sloupů najednou. S ohledem na rostoucí požadavky v BIM projektech bylo rozsáhle přepracováno přiřazování výztuže a nový správce verzí podporuje cyklicky přesné objednávání výztuže v projektech se štíhlou výstavbou. Massimo Stefani, architekt a BIM konzultant ve společnosti Harpaceas, k tomu říká: "Allplan 2023 přináší řadu nových funkcí, díky nimž je umístění výztuže v modelované konstrukci ještě jednodušší, rychlejší a intuitivnější než dříve. Kromě toho, co umožňují četné PythonParts vyvinuté v předchozích verzích, urychlují dále nové automatické funkce vyztužování některých typických prvků pracovní postupy

Verze Allplan 2023 se vyznačuje prefabrikovanými konstrukčními a detailními prvky, které jsou nově integrovány. Díky tomu mohou nyní projekční kanceláře a výrobci prefabrikátů vytvářet i ty nejsložitější prvky na jedné platformě pomocí známého rozhraní. To nejen zjednodušuje koordinaci projektů, ale také umožňuje nové a efektivnější pracovní postupy. Reinhard Roscher, jednatel společnosti CAD-Forge GmbH z Grazu, je novými možnostmi rovněž nadšen: "Jako beta tester mám s Allplanem 2023 velmi pozitivní zkušenosti a mohu vytvářet vysoce kvalitní plány pro své zákazníky v prefabrikovaných závodech."

Přesné modelování ocelových konstrukcí je další činnost, která může být časově náročná. Abyste to překonali, Allplan 2023 vám nyní umožňuje přizpůsobit počáteční a koncové úhly prvků konstrukce a také zadat otvory a koncové podmínky. Není nutné ručně modelovat každý prvek, takže rámy lze vytvořit za kratší dobu a s vyšší přesností, což zvyšuje efektivitu komunikace při spolupráci s konstruktéry, výrobci, TZB inženýry a dalšími účastníky. Přesvědčit klienty o kreativních nápadech je často nejlepší pomocí atmosférických vizualizací. V Allplanu 2023 byly výkonné možnosti vizualizace značně rozšířeny. Vizualizační efekty jsou nyní k dispozici také v průběhu celé animace a také s funkcemi Realtime Render a CineRender. Integrace připojení Lumion LiveSync zlepšuje pracovní postup vizualizace sledováním scén Allplanu a jejich změn v Lumionu v reálném čase.

Nejdůležitější novinky v oblasti navrhování infrastruktury

Uživatelům, kteří pracují na plánech terénu a silnic, sevýrazně zvýší produktivita práce. Allplan 2023 zlepšuje a automatizuje vykreslování plánů a zavádí další komponenty a vrstvy. Výsledkem je omezení manuálních pracovních postupů, což výrazně šetří čas. Pracovní postupy jsou dále podpořeny stavební strukturou a atributy kompatibilními s IFC pro silniční dopravu, což umožňuje plynulejší výměnu dat.

V Allplan Bridge 2023 je parametrické modelování podél os rozšířeno o volné parametrické modelování základních těles, jako jsou hranoly, a přidružené booleovské funkce. Tím přichází nová éra v modelování, která umožňuje maximálně efektivně modelovat mostní díly, mostní opěry, ale také například integrální mosty. Kromě toho byly dále rozšířeny i možnosti výpočtu, například pro volné kabely.

Nejdůležitější novinky v oblasti plánování výstavby

Stavební a infrastrukturní projekty v městě často vyžadují přesné pažení výkopů. Allplan 2023 podporuje detailní návrh těchto požadavků díky novým funkcím pro plánování vrtaných pilot a pilotových stěn a také zemních kotev.

Každá situace na staveništi je jiná a vyžaduje individuální a pečlivé zvážení, například pro inteligentní umístění jeřábů, kontejnerů nebo plotů. Allplan 2023 poskytuje nové objekty, jako je "věžový jeřáb" s detekcí kolizí i jednoduchou kontrolou nosnosti, který lze obzvláště snadno přizpůsobit a který lze také propojit s konkrétními údaji výrobce, jako jsou rozměry věže, základů a výložníku. S takovými nástroji lze naplánovat a dosáhnout promyšleného nastavení staveniště v co nejkratším čase.

Nejdůležitější body v oblasti mezioborové spolupráce

Nikdo nenavrhuje projekt izolovaně. Díky řadě aktualizovaných rozhraní a knihoven je nyní získání těchto informací z modelu do formátu, který může použít externí strana, ještě efektivnější než dříve. Například formáty IFC, DWG a DGN využívají knihovny Open Design Alliance, tedy nejaktuálnější a nejpoužívanější formáty. Mezi další dostupné formáty patří SAF pro stavební inženýrství, SHP pro katastrální informace, IFC4precast pro betonové prefabrikáty a export IFC4 Reference View byl certifikován společností buildingSMART.

Propojení správce problémů Allplanu s nástrojem Solibri BCF Live Connector nyní umožňuje namísto importu a exportu BCF souborů přenášet problémy identifikované během kontroly modelu v systému Solibri přímo do pracovního postupu v Allplanu. Problémy tak lze vyhodnocovat a zpracovávat, upravovat a opravovat přímo v Allplanu.

Dostupnost
Allplan 2023 i 30denní zkušební verze jsou nyní k dispozici ke stažení.


Další informace:
Allplan 2023

Links

Themen


O společnosti ALLPLAN

Jako globální poskytovatel BIM řešení pro AEC průmysl pokrývá společnost ALLPLAN celý proces plánování a výstavby od počátečního návrhu až po plánování realizace stavby a prefabrikovaných konstrukcí v souladu s heslem "Design to Build". Díky pracovním postupům vytvářejí uživatelé dokumenty nejvyšší kvality a podrobnosti. ALLPLAN přitom podporuje mezioborovou spolupráci na projektech v oblasti výstavby budov a infrastrukturního inženýrství pomocí integrované cloudové technologie. Více než 600 zaměstnanců po celém světě s nadšením pokračuje v úspěšném příběhu společnosti. Společnost ALLPLAN se sídlem v Mnichově je součástí skupiny Nemetschek, která je průkopníkem digitální transformace ve stavebnictví.

Další informace: www.allplan.com

Kontakt

Ing. Gabriela Zahoranová

+421 2 49 251 119

ALLPLAN ist ein globaler Anbieter von Building Information Modeling (BIM) Lösungen für die AEC-Industrie.

ALLPLAN ist ein globaler Anbieter von Building Information Modeling (BIM) Lösungen für die AEC-Industrie. Seit mehr als 50 Jahren treibt ALLPLAN die Digitalisierung der Baubranche maßgeblich voran. An den Anforderungen der Anwender orientiert, bieten wir innovative Werkzeuge für das Planen und Bauen von Bauwerken und inspirieren unsere Kunden, ihre Visionen zu verwirklichen. Über 400 Mitarbeiter weltweit schreiben die Erfolgsgeschichte des Unternehmens mit Leidenschaft fort.

Allplan GmbH

Konrad-Zuse-Platz 1
81829 München
Deutschland