Direkt zum Inhalt springen
S programem Allplan Bridge 2021 mohou projektanti mostů poprvé zohlednit také účinky zemětřesení. Copyright: ALLPLAN Infrastructure
S programem Allplan Bridge 2021 mohou projektanti mostů poprvé zohlednit také účinky zemětřesení. Copyright: ALLPLAN Infrastructure

Pressemitteilung -

Návrh na základě normy v programu Allplan Bridge 2021 propojuje statickou analýzu, návrh a výkresovou dokumentaci

Nová verze poprvé pokrývá celou přípravu projektu mostu pomocí BIM modelování.

Mnichov, 8. října, 2020 – Společnosti ALLPLAN dnes představila program Allplan Bridge 2021. V této nové verzi mohou projektanti mostů pracovat v jediném softwarovém řešení od tvorby parametrického 4D modelu po statickou analýzu, návrh výztuže a přípravu výkresové dokumentace. Nejenže nabízí vylepšené funkce pro modelování a zohledňuje účinky zemětřesení, ale nově umožňuje i návrh na základě Eurokódu, čímž propojuje statickou analýzu, návrh a tvorbu výkresové dokumentace. Allplan Bridge 2021 tak v plném rozsahu pokrývá projektování mostů BIM modelováním – což je zásadní inovativní přínos v rámci celého odvětví. Výsledkem je vyšší kvalita a úspora času v procesu návrhu.

V Allplan Bridge tak vznikla zcela nová platforma s jednoduchým způsobem ovládání a efektivními pracovními postupy. Spolupráce mezi profesemi je efektivnější i díky tomu, že se pro statickou analýzu i pro návrh používá společný model mostu namísto dvou oddělených modelů. Parametrický model a rozsáhlá automatizace pracovních kroků dokážou výrazně zkrátit čas zpracování, zejména při provádění změn, což je jinak extrémně náročné na čas a náchylné na vznik chyb. Allplan Bridge je BIM řešení nové generace, které mění způsob přípravy a realizace projektů mostů.

Dr. Detlef Schneider, ředitel společnosti ALLPLAN: „Řešení Allplan Bridge, které vzniklo úplně od základu, otevírá zcela nové možnosti a obzory. Díky jeho jedinečným možnostem můžeme propojit dosud oddělené sféry modelování, statické analýzy a zpracování návrhu. Náš tým odborníků je připraven dále rozvíjet řešení Allplan Bridge.“

„Dalším prvkem je zcela nový systém návrhu na základě normy, který překlenuje dosavadní mezeru v procesu BIM modelování. S programem Allplan Bridge 2021 se naši zákazníci mohou těšit na další vylepšení ve všech oblastech: modelování, statické analýzy, návrhu a výkresové dokumentace výztuže i openBIM rozhraní. Na celý tým jsem velmi hrdý,“ uzavírá Gregor Strekelj, Product Manager, ALLPLAN Infrastructure.

Novinky v programu Allplan Bridge 2021

Vylepšené modelování

Modelování v programu Allplan 2021 je přesnější a časově úspornější než dosud. Uživatel může například interaktivně posouvat staničení a zobrazit si řez v libovolném bodě osy stavby. Body předpínací výztuže lze definovat pomocí podélné excentricity a minimalizovat tak nutnost definice staničení.

Seismické zatížení

V Allplan Bridge 2021 se seismické zatížení vyhodnocuje pomocí multimodální analýzy spekter odezvy. Řešení probíhá ve výpočtu formou dvou samostatných úloh. Nejprve jsou určeny příslušné vlastní tvary kmitání konstrukce, a následně probíhá vyhodnocení spekter odezvy podle normy.

Návrh na základě normy

Po vypočtení celkových účinků a vytvoření příslušných kombinací může uživatel provést úlohy návrhu podle normy ke stanovení nutného množství výztuže. Po výpočtu nebo manuálním zadání plochy výztuže lze provést posouzení v MSÚ a MSP podle norem EN a také posouzení MSÚ v ohybu podle normy AASHTO LRFD.

Dotvarování, smršťování a relaxace pro mezinárodní klientelu

Časově závislé jevy jsou velmi důležité při analýze fází výstavby předpjatých a železobetonových konstrukcí. V Allplan Bridge je výpočet dotvarování a smršťování betonu a relaxace předpínacích ocelových prvků vytvořen v souladu s normami a je nyní k dispozici pro čínské a korejské normy.

Nové vývojové pracoviště v České republice

Allplan Bridge sklízí úspěchy na trzích od dubna roku 2018 a v současné době ho k projektování mostů používá několik stovek uživatelů ve 31 zemích na čtyřech kontinentech. Tento systém BIM modelování byl navržen nově od základu, a to odborníky se zkušenostmi ve projektování mostů v rakouském Grazu. Minulý rok vzniklo v Brně druhé pracoviště, kde působí sedm osvědčených specialistů na návrh a statické posouzení mostů pod vedením Jaroslava Navrátila. Právě zde proběhl v těsné spolupráci s experty z Grazu vývoj modulu pro normová posouzení železobetonových a předpjatých betonových průřezů.

Jaroslav Navrátil k tomu říká: „Mosty, zejména ty z předepjatého betonu, jsou ve středu mého zájmu po celou dobu mého profesního života. Proto jsem s takovým zaujetím sledoval vývoj programu Allplan Bridge, který je novým řešením pro projektování mostů. Když pak nastala příležitost zapojit se do vývoje Allplan Bridge, neváhal jsem dlouho. V Brně jsme sestavili nový tým, vyvinuli nové návrhové metody, které jsme naprogramovali a společně s vývojovým týmem v Grazu jsme je co nejlepším způsobem navázali na statickou analýzu a propojili s výkresovou dokumentací.“

Dostupné produkty:

Software Allplan Bridge 2021 a bezplatná 30denní zkušební verze jsou již k dispozici ke stažení.

Další informace najdete na adrese https://www.allplan.com/bridge2021

Themen


O společnosti

ALLPLAN je globálním poskytovatelem řešení pro Building Information Modeling (BIM) pro AEC odvětví. ALLPLAN udává směr již více než 50 let v digitalizaci stavebnictví. Nabízíme inovativní nástroje orientované na požadavky uživatelů pro plánování a výstavbu staveb a inspirujeme své zákazníky v uskutečnění jejich vizí.

ALLPLAN se sídlem v Mnichově je součástí Nemetschek Group. Více než 400 spolupracovníků na celém světě vytváří s nadšením úpěšný příběh.

Více informací na allplan.com

Kontakt

Ing. Gabriela Zahoranová

+421 2 49 251 119

ALLPLAN ist ein globaler Anbieter von Building Information Modeling (BIM) Lösungen für die AEC-Industrie.

ALLPLAN ist ein globaler Anbieter von Building Information Modeling (BIM) Lösungen für die AEC-Industrie. Seit mehr als 50 Jahren treibt ALLPLAN die Digitalisierung der Baubranche maßgeblich voran. An den Anforderungen der Anwender orientiert, bieten wir innovative Werkzeuge für das Planen und Bauen von Bauwerken und inspirieren unsere Kunden, ihre Visionen zu verwirklichen. Über 400 Mitarbeiter weltweit schreiben die Erfolgsgeschichte des Unternehmens mit Leidenschaft fort.

Allplan GmbH

Konrad-Zuse-Platz 1
81829 München
Deutschland