Direkt zum Inhalt springen
Uživatelé modulu Allplan 2020 mají k dispozici Plug-in, který byl vyvinut ve spolupráci se společností Scalypso. Zdroj: Scalypso.
Uživatelé modulu Allplan 2020 mají k dispozici Plug-in, který byl vyvinut ve spolupráci se společností Scalypso. Zdroj: Scalypso.

Pressemitteilung -

Bodový mrak (point cloud) pro lepší stavitelství stávajících budov: ALLPLAN spolupracuje se specialisty na laserové skenování Scalypso

Nová funkce k integraci bodového mraku je dostupná v Allplan 2020.

Aby bylo možné zpřístupnit způsob práce s bodovým mrakem (point cloud) jednoduchou a praktickou formou širokému okruhu uživatelů, rozhodla se společnost ALLPLAN (mezinárodní poskytovatel otevřených BIM řešení) pro partnerskou spolupráci se specialistou na laserové skenování Scalypso. V rámci této spolupráce byl vyvinut Plug-in, který je dostupný v aktuální verzi Allplan 2020.

Stanovení rozsahu prací s pomocí laserového skenování je časově mnohem úspornější a preciznější. Výsledkem jsou husté bodové mraky, která mnohdy zahrnují miliony jednotlivých bodů. V takovém množství dat je obtížené zachovat si přehled a odlišovat relevantní informace od těch nevýznamných. Kromě toho jsou na trhu k dostání laserové skenery mnoha různých výrobců, a ty pak ukládají svá data v různých formátech.

„3D-Laserscanning je mocným nástrojem, pokud jde o přesné zdokumentování velkých a komplexních struktur. Právě při plánování stávajících budov metodou BIM představuje důležitý základ pro předcházení chyb a rizik odpovědnosti. Jsme proto velice rádi, že mají nyní uživatelé platformy Allplan k dispozici přímé rozhraní pro aplikaci Scalypso a mohou tak využívat analýzy jako základ pro své další plánování“, tolik Kevin Lea, Senior Vice President Product Management ve společnosti ALLPLAN.

Stavební inženýr Maximillian Alopaeus aBIM specialista Mika Konttila při finské inženýrské kanceláři IdeaStructura zdůrazňují uživatelskou hodnotu nové aplikace: „Díky přímé integraci Scalypso do platformy Allplan máme nyní při plánování vždy dostupné všechny informace ze stavby. To nám šetří čas, zvyšuje kvalitu plánování a zabraňuje vzniku chyb.“

Jednatel inženýrské kanceláře Ingenierbüro Dr. König, pan Dr. Ralf König dodává: „Svým zákazníkům nabízíme vytvářet v rámci digitalizace, s použitím dat 3D laserového skenování aplikace Scalypso a Allplan, rychle a efektivně podklady ke stávajícím budovám. Výsledkem je vysoká jistota a bezpečnost při plánování. Do budoucna plánujeme ještě užší technickou výměnu se společností Allplan, a proto budeme při dalším vývoji našeho softwaru Scalypso velmi rychle reagovat na požadavky uživatelů. Na spolupráci se společností ALLPLAN se opravdu těšíme.“

Zpracování bodových mraků v platformě Allplan

Konvertor, který je součástí platformy Allplan 2020, umožňuje převzít skenovaná data v nejrůznějších formátech. To se týká jak dat z dodavatelsky neutrálního formátu ASTM E57, ale také specifických formátů výrobců Faro, Leica, Riegl, Topcon, Trimble, Zoller + Fröhlich a rovněž formátů ASCII. Vybrané 3D body a objekty lze přenést přes rozhraní v reálném čase do projektů Allplan.

Pro další využití jsou dostupné různé verze, které jsou střižené na míru potřebám uživatelů. Například se dají dělat propočty horizontálních řezů, z nichž lze v krátkém čase vytvořit přesné půdorysy nebo modely budov. Plná verze softwaru Scalypso dokonce umožňuje identifikovat kruhové šachty a potrubí a automaticky uspořádat místnosti.

Themen


O společnostiALLPLAN je globálním poskytovatelem řešení pro Building Information Modeling (BIM) pro AEC odvětví. ALLPLAN udává směr již více než 50 let v digitalizaci stavebnictví. Nabízíme inovativní nástroje orientované na požadavky uživatelů pro plánování a výstavbu staveb a inspirujeme své zákazníky v uskutečnění jejich vizí.

ALLPLAN se sídlem v Mnichově je součástí Nemetschek Group. Více než 400 spolupracovníků na celém světě vytváří s nadšením úpěšný příběh.

Další informace: www.allplan.com

Kontakt

Ing. Gabriela Zahoranová

+421 2 49 251 119

ALLPLAN ist ein globaler Anbieter von Building Information Modeling (BIM) Lösungen für die AEC-Industrie.

ALLPLAN ist ein globaler Anbieter von Building Information Modeling (BIM) Lösungen für die AEC-Industrie. Seit mehr als 50 Jahren treibt ALLPLAN die Digitalisierung der Baubranche maßgeblich voran. An den Anforderungen der Anwender orientiert, bieten wir innovative Werkzeuge für das Planen und Bauen von Bauwerken und inspirieren unsere Kunden, ihre Visionen zu verwirklichen. Über 400 Mitarbeiter weltweit schreiben die Erfolgsgeschichte des Unternehmens mit Leidenschaft fort.

Allplan GmbH

Konrad-Zuse-Platz 1
81829 München
Deutschland