Mondelēz investuje 1,5 miliardy korun do závodu v Opavě

Mondelēz investuje 1,5 miliardy korun do závodu v Opavě

Mezinárodní potravinářská společnost Mondelēz International (NASDAQ: MDLZ), výrobce ikonických značek jako jsou sušenky Oreo a čokoláda Milka, investuje do své opavské „továrny budoucnosti“ 65 milionů dolarů (1,5 mld. korun). Nová high-tech linka na sušenky Oreo upevní pozici Opavy jako největší továrny Mondelēz na sušenky v Evropě a posílí její význam v globální strategii firmy. Její součástí bude i nejdelší elektrická pec na světě.

Továrna budoucnosti

S výstavbou nové linky Oreopokračuje úspěšná historie pečení sušenek na Opavsku, která sahá až do roku 1840. Výrobní kapacita závodu se díky investici navýší o 37 tisíc tun sušenek ročně, což u výroby Oreo představuje navýšení o 63 procent. Celá produkce nové linky je určena pro zahraničí, což má podpořit růst trhu této oblíbené značky v rámci celé Evropy.

Současně závod pokračuje ve výrobě tradiční české klasiky, jakou jsou oplatky Fidorka. V Opavě se vyrábí také řada exportních značek, mezi nimiž najdeme například sušenky belVita(v Česku pod značkou BeBe Dobré ráno).

„Opava je továrna budoucnosti hned ze dvou důvodů,“ uvedl Emmanuel Chilaud, ředitel výrobního klastru společnosti Mondelēz v Česku. „Náš tým techniků a inženýrů propojuje v Opavě inovativní technologie budoucnosti s výrobou potravin. Současná investice tak přirozeně navazuje na roky zdejší výroby sušenek a věřím, že ji zajistí i do budoucna.“

Pečicí roboti

Nová více než kilometrová výrobní linka se stometrovou elektrickou pecí bude instalována v již dříve postavené hale, která nebyla doposud využívána. Celý projekt bude zahrnovat i modernizaci přívodu elektrické energie do závodu a výstavbu zázemí pro zaměstnance.

Linka s nejmodernější robotikou bude čtvrtou největší výrobní linkou Oreo na světě, pokud jde o velikost a kapacitu. V evropském žebříčku půjde o druhou nejdelší výrobní linku, délkou ji překoná již funkční sesterská linka v opavském závodě.

„Nová linka s obsluhou necelých tří desítek zaměstnanců vyrobí přes deset milionů sušenek Oreo každý den, což je více než jen dodatečná výrobní kapacita,“ uvedl Emmanuel Chilaud. „Tímto projektem propojujeme to nejlepší z robotických technologií s moderní pecí. Zvýšíme tak bezpečnost zaměstnanců a pomůžeme snížit spotřebu energie. Díky elektrické peci budeme schopni současně snížit naši závislost na zemním plynu a omezit emise skleníkových plynů.“

Tradice s budoucností

Nová linka, vybavená nejmodernějšími technologiemi zpracování potravin, naplňuje vizi opavského závodu Mondelēz jako kvalitního a stabilního zaměstnavatele, s nímž se vyplatí spojit svou pracovní kariéru. Pro zajištění nového provozu bude potřeba přijmout dodatečných 140 zaměstnanců se specializacemi od inženýrů robotiky po SMART operátory. „Spojujeme nejnovější inovace s tradicí a to dělá z Opavy místo, kde má práce historii i budoucnost,“ dodal Chilaud.

O společnosti Mondelēz International

Společnost Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) umožňuje lidem „snackovat“ správným způsobem ve více než 150 zemích po celém světě. S čistými výnosy ve výši přibližně 31 miliard USD v roce 2022 utváří MDLZ budoucnost snackingu s ikonickými globálními a regionálními značkami, jako jsou sušenky Oreo, belVita, TUCa LU; čokoláda Cadbury Dairy Milk, Milka a Toblerone. Společnost Mondelēz International je součástí indexů Standard and Poor’s 500, Nasdaq 100 a Dow Jones Sustainability Index. Více informací najdete na www.mondelezinternational.com nebo sledujte společnost na Twitteru na adrese www.twitter.com/MDLZ.

O Mondelēz International v ČR a SR

Mondelez Czech Republic s.r.o. a Mondelez Slovakia s.r.o. jsou součástí společnosti Mondelēz International. Mezi produkty, které společnost prodává na českém a slovenském trhu, patří sušenky a oplatky Opavia, sušenky BeBe Dobré ráno, jemné pečivo Brumík, oplatky Fidorka, čokoláda Figaro, oplatky Kolonáda, Miňonky a Tatranky

nebo krekry TUC. Společnost působí v České republice a na Slovensku od roku 1992. V pěti výrobních závodech, dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává 2 900 lidí a prodává 500 výrobků pod 17 značkami.