Blog post -
Invigning av Cavotec landströmprojekt i Ystads hamn - den största högspänningsanläggningen för landanslutning i världen
I september, Cavotec såg sitt innovativa landströmsprojekt i Ystads hamn - den största högspänningsanläggningen för landanslutning i världen - invigt av Svenska miljöminister Lena Ek. Ystad är den senaste av ett växande antal svenska hamnar som antagit Cavotecs system för landström, en teknik som gör det möjligt för rederier och hamnar att avsevärt förbättra sin miljöprestanda.
"Våra landström system är nu i bruk i flera svenska hamnar, vilket visar vår växande roll för att göra dramatiska förbättringar luftkvaliteten i branschen. Med uppkomsten av strängare miljökrav, är detta en nisch vi räknar kommer att expandera under de kommande åren ", säger Cavotec VD Ottonel Popesco.
Installationen i Ystad hamn omfattar fyra kajer för passagerarfartyg som används av Polferries och Unity Lines färjor i sin trafik till den polska staden Świnoujście. Hamnen i Ystad är Sveriges tredje största hamn vad gäller antalet passagerare.
I nära samarbete med lokala partners, Processkontroll Elektriska och industrikoncernen ABB levererade Cavotec system för kabelhantering som gör det möjligt fartygen att ansluta till det lokala elnätet när fartygen ligger till kaj, vilket minskar utsläppen av partiklar och förbättrar luftkvaliteten i hamnen och omgivande samhällen.
Bilder på installationen publicerats på Cavotecs Facebook.
Ystad är den senaste av ett stort antal Cavotec landströmsanläggningar i Sverige. Stockholms hamn, Göteborgs Hamn, Trelleborgs hamn och hamnen i Karlskrona använder alla Cavotec AMP-system. De första systemen tillkom i Göteborg och Stockholm på 80-talet. Koncernens landströmsystem används också i stor utsträckning i hamnar på den amerikanska västkusten, liksom i Kanada, övriga europa och Fjärran Östern.
Cavotec AMP-system gör det möjligt för fartyg att stänga av sina motorer när de ligger till kaj och ansluta till landström. Tjänster såsom strömförsörjning för kylcontainrar, belysning, uppvärmning, matlagning och hantering av gods kan sedan köra direkt med energi tillhandahållen från hamnen. Avstängning fartygens motorer och ansluta till elnätet minskar bränsleförbrukningen för fartygen och minskar dramatiskt utsläppen.