Pressmeddelande -

BASKET: Södertälje Kings är Svenska Mästare

Södertälje Kings får lyfta bucklan för fjärde säsongen i rad. Det stod klart sedan Norrköping Dolphins besegrades efter en rafflande matchavslutning under torsdagskvällen i Stadium Arena.

Södertälje Kings har den här säsongen gått som tåget i Basketligan herr. Laget förlorade endast tre matcher i grundserien. I slutspelet så inledde de med att utmanövrera nykomlingar Malbas med 3-0 i kvartsfinalserien.

Även i semifinalserien var Södertälje det starkare laget och vann mot Borås Basket med 4-1 i matcher. Inte heller Norrköping, som har överraskat många med sin finalplats och på det sätt coach Adnan Chuk har fått ihop laget, skulle visa sig kunna stå emot Södertälje. Södertälje vann fyra raka matcher i finalserien och bärgade klubbens fjärde raka guld. Men det var en mycket spännande avgörande match.

Bortalaget Södertälje började bäst, men Norrköping kom tillbaka och efter att Joshua Hairstone i Norrköping storspelat i slutet av den andra perioden skilde det bara tre poäng inför den tredje perioden. Men i början av den fjärde perioden tar Södertälje återigen kommandot i matchen och ökar avståndet till hemmalaget.

Men Norrköping ville verkligen inte ta sommarlov och klamrade sig gång på gång kvar i matchen. Med knappt tre minuter kvar skickar unge Tim Schüberg i Norrköping i en trepoängare och utjämnar till 49–49. Närmare än så kommer dock aldrig Norrköping Dolphins en seger. För Södertäljes Skyler Bowling visade varför han efter matchen blev utsedd till finalseriens MVP. Bowling gjorde nio poäng på de två sista minuterna och när han drog i en trepoängare till 58–53 hade han tagit matchen i hamn.

– Det är ett skott som jag förmodligen har skjutit 10 000 gånger den här säsongen, och tack och lov gick den i den här gången, säger Skyler Bowling efter matchen.

Tillslut vann Södertälje med 63–60, varav Bowling svarat för 21 poäng. Segern innebar att Södertälje Kings är mästare för fjärde säsongen i rad. Senast det hände var när Alvik Basket vann guld åren 1974-1977.

– Det här är någonting för historieböckerna. Det är fantastiskt. Hårt arbete och att ständigt utveckla mitt lag. Det är hemligheten, säger Vedran Bosnic till SVT Sport efter matchen.

Basketligan herr, SM-final 4, Norrköping Dolphins - Södertälje Kings 60-63 (11-14, 9-7, 16-14, 24-28)

Norrköping: Mikael Lindqvist 17, Joshua Hairston 13, Joakim Kjellbom 8, Zarko Jukic 6, Tim Schüberg 6, Jaka Brodnik 4, Johnell Smith 4, Rickard Eriksson 2.

Södertälje: Skyler Bowlin 21, Davis Lejasmeiers 13, Christopher Czerapowicz 7, Dino Pita 6, Toni Bizaca 6, Nicholas Spires 4, Aaron Anderson 4, Mike Joseph 2.

• Sport

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten.