Gå videre til innhold
Forbildene Kevin og Amaan fra Jordal skole sammen med Marius Lindtvedt Hansen (midten). Foto: Bydel Gamle Oslo
Forbildene Kevin og Amaan fra Jordal skole sammen med Marius Lindtvedt Hansen (midten). Foto: Bydel Gamle Oslo

Nyhet -

Ungdommer et forbilde i oppførsel og holdninger

– Det er skikkelig gøy å se at det blir jubel i gangene når barna hører at vi skal være med i gymtimen, smiler Marius Lindtvedt Hansen. Han er leder for Forbildeprosjektet, et samarbeid mellom Vålerenga Fotball, Grorud Idrettslag og utvalgte skoler i Bydel Gamle Oslo og Bydel Grorud.

– Vi bruker idretten som et verktøy mot ressursfattigdom. Vi ville teste ut hvordan eldre elever kunne være forbilder for yngre - behovet for å skape gode normer, verdier og idrettsglede på skolene er stort. Ved at forbildene involverer seg ved å gi ros, oppmuntring og oppfølging blir flere sett og får oppleve trivsel og mestring, forklarer Marius. Forbildene skal gå foran som gode eksempler i oppførsel og holdninger.

Forbildeprosjektet startet opp som et pilotprosjekt i august 2016 og går frem til sommeren 2017. Prosjektets mål er å igangsette gode tiltak som kan utgjøre en forskjell i barn og ungdoms oppvekstmiljø. Elever fra videregående hjelper til på ungdomsskolen, elever fra ungdomsskolen hjelper til på barneskolen og elever fra 6. og 7. trinn hjelper de minste. Forbildene motiverer og støtter elever som faller ut av timen og gir de som trenger det en ekstra hånd å holde i.

Må videreføres

Prosjektet retter seg mot skoleelever i tre skoler i hver bydel; barne-, ungdoms- og videregående skole. I Bydel Gamle Oslo er det Vålerenga barneskole, Jordal ungdomsskole og Wang Toppidrett. Skolene har valgt fire elever hver som skal representere skolene som forbilder og være positive rollemodeller på skolene og i fritiden.

– Det vi nå erfarer samt alle de positive tilbakemeldingene fra skolene og elevene tilsier at dette prosjektet må videreføres, forteller Marius. Han arbeider i disse dager med en søknad til prosjektets hovedsponsor OBOS.

Proff kursing med nasjonale forbilder

Før arbeidet ute på skolene begynner, må forbildeelevene på kurs. Marius har satt sammen et kurs på åtte timer over to dager. Her vektlegges holdninger og verdier, respekt og motivasjon og fair play – både teoretiske og praktiske oppgaver med tilhørende arbeidshefte. På kurset skapes relasjoner som utgjør et forbildeteam. På en av kursdagene fikk de møte Stig André Berge, bronsevinneren i bryting fra OL i Rio og Vålerengaspillerne Mohammed Abdellaoue og Kjetil Wæhler. Nasjonale forbilder som satte spor hos forbildeteamet. I tillegg har elevene gjennomført et Grasrot trenerkurs del 1 i regi av Norges Fotballforbund. Det innebærer at de i løpet av et år utdannes til å bli ansvarsfulle trenere og ledere som både klubb og samfunn kan dra nytte av.

Kevin Marius og Amaan dribler littKevin, Marius og Amaan dribler litt. Foto: Bydel Gamle Oslo

Respektløkka

Løkka er et tilbud og møtested på fritiden, åpent én gang i uken. Her får barn og unge fra 6-19 år mulighet til å prøve nye, spennende aktiviteter. Stedet er åpent for alle uansett etnisitet, religion, kjønn, motivasjon eller ferdighetsnivå. Her er forbildene aktivitetsledere og Respektløkka byr på aktiviteter for å styrke et bedre bo- og nærmiljø for barn og unge. Aktivitetene er inne i Jordalhallen. – Vi har kjøpt inn forskjellig utstyr og deltakerne kan selv bestemme hva de vil gjøre. For å delta må alle følge reglene og signere en kontrakt om god oppførsel.

Samspill i ny drakt

– Samspillet mellom VIF, skole og bydelen er en ny måte å samarbeide på, forklarer Marius. VIF deltar i flere tilsvarende prosjekter i idrettssammenheng og er en stor samfunnsaktør. Sammen retter vi nå fokuset på skolene, det er ikke gjort før. Det er viktig å kunne fange opp utsatte barn i tidlig alder. Når de blir eldre faller de lettere ut av all idrett.

Forbildeprosjektet har også et samarbeid med Politiet. Deres rolle er å ha fokus på kriminalitet og rus i bydelene. Politiet var med på lanseringen av prosjektet, de deltar på forbildekursene og bidrar med informasjon om bydelene. Slik kan vi bistå hverandre når det oppstår hendelser i miljøene.

Stolte forbilder

Prosjektet har nå tolv forbilder som er blitt ressurser for bydelen. De er aktive som trenere og noen skal være dommere under Fargerik fotball. –De vokser så utrolig mye på å være forbilder, understreker Marius. De tar på en måte over lærerens rolle i gymtimen. Det er lettere å bli med i gymmen med en som bare er to-tre år eldre. Vi skaper «arbeidsplasser» for forbildene. De jobber med holdninger og verdier blant sine medelever. Flere blir fysisk aktive, det utgjør en betydelig helsegevinst. At forbildene er fysisk aktive og gode i både fotball, håndball eller dans smitter over på andre. De vil også bli gode.

Etter dette pilotåret ønsker Forbildeprosjektet å bruke sine utdannede forbilder aktivt i idrettslagene som trenere og assistenttrenere. Og fra august kommer de som har vært forbilder i dette pilotåret til å være veiledere for de nye forbildene som blir valgt ut. Dagens forbilder får også tilbud om å fortsette som aktivitetsledere på Respektløkka.

Les mer om Forbildeprosjektet her

Her kan du lese intervjuet med fire av bydelens forbilder

Emner

Kategorier

Kontakter

Marte Kvam Eide

Marte Kvam Eide

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Avdeling Lokalsamfunn 90128103

Velkommen til Bydel Gamle Oslo!

Gamle Oslo er en bydel i utvikling. Som følge av utbygging på områdene Ensjø, Kværnerbyen og Bispevika er den med sine 60.000 innbyggere byens nest mest folkerike bydel. Mangfold og stor variasjon i levekår kjennetegner bydelen og gir unike muligheter og utfordringer. Les mer om befolkning, levekår og boforhold på Bydelsfakta.

Sammen med våre innbyggere og andre aktører jobber vi for å realisere visjonen «sammen om løsninger». Bydelens prioriterte satsingsområder for 2022-2025 er arbeid og aktivitet, forebyggende og tidlig innsats, helhetlige og tilgjengelige tjenester og gjensidige og robuste partnerskap.

Gamle Oslo består av delbydelene: Grønland, Kampen, Enerhaugen (med deler av Gamlebyen), Nedre Tøyen, Vålerenga, Ensjø (og Valle), Etterstad (og Helsfyr og Brynseng), Kværnerbyen (resten av Gamlebyen, Ryenberget og Nygårdskollen) og Bispevika (Sørenga, Loenga, Grønlia, Bjørvika øst) og øyene utenfor.

Bydel Gamle Oslo

Hagegata 22
0653 OSLO Oslo
Norge