Skip to content

Latest news

The size of the sculpture The Mother by Tracey Emin coming to Oslo, Norway late summer 2021. Illustration by J & L Gibbons

The large sculpture The Mother outside the new MUNCH will be installed towards the end of the year


MUNCH opens in the autumn of 2021. Outside of the museum, facing the Oslo Fjord, Oslo will have a new large sculpture; The Mother, created by British artist Tracey Emin. The sculpture arrives from London to Oslo during the summer, where the parts will be assembled together by the artist’s production team. Towards the end of the year, The Mother will be lifted to the new area where it will be p

Social media

- En god bok er en bok du blir dratt inn i, og som er levende og nyansert, sier bibliotekar Jonas Bræin Selvig om hva han ser etter i en god leseopplevelse. - Jeg leser mye engelskspråklig litteratur, og da alltid på originalspråket. Er det norske bøker, er det best på norsk. Jeg leser fordi det er gøy og engasjerende!

- Det blir gjerne til at jeg leser en time om dagen, så det blir et par bøker i måneden, fortsetter han. - For ikke å bli fristet til å bruke tid på mobilen, har jeg alltid en bok med meg på buss eller T-bane. Det oppleves som mer produktiv tidsbruk enn å sitte og scrolle.

📚Vi elsker å lese og å snakke om bøker. ❤️ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

- En god bok er en bok du blir dratt inn i, og som er levende og nyansert, sier bibliotekar Jonas Bræin Selvig om hva han ser etter i en god leseopplevelse. - Jeg leser mye engelskspråklig litteratur, og da alltid på originalspråket. Er det norske bøker, er det best på norsk. Jeg leser fordi det er gøy og engasjerende! - Det blir gjerne til at jeg leser en time om dagen, så det blir et par bøker i måneden, fortsetter han. - For ikke å bli fristet til å bruke tid på mobilen, har jeg alltid en bok med meg på buss eller T-bane. Det oppleves som mer produktiv tidsbruk enn å sitte og scrolle. 📚Vi elsker å lese og å snakke om bøker. ❤️ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

-'Den unge turner' var så bra at jeg måtte kjøpe den etter å ha levert den tilbake på biblioteket, sier Isabella. 11-åringen går på turntrening hver onsdag og trener masse hjemme på matta. Hun fikk stor glede av faktaboka om turn:  
- Boka ga meg tips om hvordan jeg kunne trene. Og få struktur i livet, sier jenta og utdyper: 
- Jeg må jo ha struktur for å få tid til å trene og gjøre lekser og alt mulig! 

Hun og familien fra Egersund er på gjennomreise i Oslo. De skal videre til Danmark, hvor besteforeldrene har sommerhus. Sommerlektyren er ikke i boks enda. 
- Jeg skal låne en bok i dag til å ta med, sier Isabella, som ellers pleier å få lesetips gjennom skolen sin. Hun anbefaler tegneserien "Ti kniver i hjertet". 
- Den var veldig gøyal. Jeg liker bøker med spenning og drama og kjærlighet, avslutter hun.

📚Vi elsker å lese og å snakke om bøker.❤ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

-'Den unge turner' var så bra at jeg måtte kjøpe den etter å ha levert den tilbake på biblioteket, sier Isabella. 11-åringen går på turntrening hver onsdag og trener masse hjemme på matta. Hun fikk stor glede av faktaboka om turn: - Boka ga meg tips om hvordan jeg kunne trene. Og få struktur i livet, sier jenta og utdyper: - Jeg må jo ha struktur for å få tid til å trene og gjøre lekser og alt mulig! Hun og familien fra Egersund er på gjennomreise i Oslo. De skal videre til Danmark, hvor besteforeldrene har sommerhus. Sommerlektyren er ikke i boks enda. - Jeg skal låne en bok i dag til å ta med, sier Isabella, som ellers pleier å få lesetips gjennom skolen sin. Hun anbefaler tegneserien "Ti kniver i hjertet". - Den var veldig gøyal. Jeg liker bøker med spenning og drama og kjærlighet, avslutter hun. 📚Vi elsker å lese og å snakke om bøker.❤ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

Akkurat nå er nesten 15 000 leseglade barn med på sommerens kuleste lesekampanje! 🤯 Julian Lande er 10 år og en ivrig sommerleser:

- Jeg er med på Sommerles, og har allerede lest 36 bøker. Det blir nok rundt 70 i løpet av sommeren - det er målet, forteller han stolt. - Jeg er veldig glad i å lese, og leser nok mer enn de fleste vennene mine. Lillebroren min er bare fire år og kan ikke være med på Sommerles, men jeg leser høyt for ham. Det kan jeg registrere på min Sommerles-bruker. 

- Jeg liker å lese bøker som er morsomme og spennende, fortsetter han. - Synes jeg en bok er for kjedelig, leverer jeg den tilbake. Det jeg liker best er fantasy og tegneserier. Jeg tror det er sunt å lese, og at man lever lenger av å lese. Det er litt som å spise grønnsaker. 🥕

Kjenner du noen som vil være med på Sommerles? 📚 Det er åpent for alle i 1.-7. klasse og foregår ut august. Registrer dere her: https://sommerles.no/

📸 Foto: Deichman

Akkurat nå er nesten 15 000 leseglade barn med på sommerens kuleste lesekampanje! 🤯 Julian Lande er 10 år og en ivrig sommerleser: - Jeg er med på Sommerles, og har allerede lest 36 bøker. Det blir nok rundt 70 i løpet av sommeren - det er målet, forteller han stolt. - Jeg er veldig glad i å lese, og leser nok mer enn de fleste vennene mine. Lillebroren min er bare fire år og kan ikke være med på Sommerles, men jeg leser høyt for ham. Det kan jeg registrere på min Sommerles-bruker. - Jeg liker å lese bøker som er morsomme og spennende, fortsetter han. - Synes jeg en bok er for kjedelig, leverer jeg den tilbake. Det jeg liker best er fantasy og tegneserier. Jeg tror det er sunt å lese, og at man lever lenger av å lese. Det er litt som å spise grønnsaker. 🥕 Kjenner du noen som vil være med på Sommerles? 📚 Det er åpent for alle i 1.-7. klasse og foregår ut august. Registrer dere her: https://sommerles.no/ 📸 Foto: Deichman

Deichman Bjørvika har fått ny sjef: Gerd Elise Mørland!
- Å få være med å utvikle det fantastiske bibliotektilbudet i Deichman Bjørvika er intet mindre enn en drømmejobb! I en tid med store endringer i hvordan vi blir informert og underholdt, har Deichman evnet å nå langt flere med lesing og kunnskapsdeling enn tidligere, sier hun. 

Gerd Elise blir ansvarlig for å lede 150 ansatte, og et flaggskip av et bibliotek i byen vår. - Jeg gleder meg til å få lede og legge til rette for at de ansatte i hovedbiblioteket skal få fortsette å gjøre Oslo til en by som utmerker seg med svært gode folkebibliotek, avslutter hun.

📸 Foto: Erik Thallaug

Deichman Bjørvika har fått ny sjef: Gerd Elise Mørland! - Å få være med å utvikle det fantastiske bibliotektilbudet i Deichman Bjørvika er intet mindre enn en drømmejobb! I en tid med store endringer i hvordan vi blir informert og underholdt, har Deichman evnet å nå langt flere med lesing og kunnskapsdeling enn tidligere, sier hun. Gerd Elise blir ansvarlig for å lede 150 ansatte, og et flaggskip av et bibliotek i byen vår. - Jeg gleder meg til å få lede og legge til rette for at de ansatte i hovedbiblioteket skal få fortsette å gjøre Oslo til en by som utmerker seg med svært gode folkebibliotek, avslutter hun. 📸 Foto: Erik Thallaug

- Jeg bli glad av å lese, forteller Maria Magdalene Cekiera som besøker biblioteket sammen med venninnen Theophilia Ahenkora. - En god bok skal være spennende og tankevekkende. Jeg leser omtrent to bøker i måneden, gjerne science fiction og spenning. Helst engelsk. Før leste jeg mer, men nå er det mye skole og mindre tid til lesing.

Theophilia er også glad i å lese: - Jeg leser mest kjærlighetsromaner og romantikk, og finner ofte bokanbefalinger på Tiktok. Jeg liker best engelske bøker, og så må jeg være alene når jeg leser. Men ellers kan jeg egentlig lese over alt. 

📚Vi elsker å lese og å snakke om bøker. ❤️ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

- Jeg bli glad av å lese, forteller Maria Magdalene Cekiera som besøker biblioteket sammen med venninnen Theophilia Ahenkora. - En god bok skal være spennende og tankevekkende. Jeg leser omtrent to bøker i måneden, gjerne science fiction og spenning. Helst engelsk. Før leste jeg mer, men nå er det mye skole og mindre tid til lesing. Theophilia er også glad i å lese: - Jeg leser mest kjærlighetsromaner og romantikk, og finner ofte bokanbefalinger på Tiktok. Jeg liker best engelske bøker, og så må jeg være alene når jeg leser. Men ellers kan jeg egentlig lese over alt. 📚Vi elsker å lese og å snakke om bøker. ❤️ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

- Jeg ser på meg selv som en leser, og leser omtrent tre bøker i måneden, forteller Birna Gudmundsdôttir, som jobber som logistikkmedarbeider på Deichman. Slik er hun med på å sørger for at du får bøkene du vil lese.

- Jeg leser for å oppleve en annen verden og andres historier. Jeg liker å drømme meg bort. Det siste jeg leste var dagbøkene til Liv Køltzow. Det aller beste tidspunktet for å lese, er en fridag det regner. Ellers leser jeg leser ofte på buss, tog eller fly, og på senga. 

📚 Vi elsker å lese og å snakke om bøker. ❤️  Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

- Jeg ser på meg selv som en leser, og leser omtrent tre bøker i måneden, forteller Birna Gudmundsdôttir, som jobber som logistikkmedarbeider på Deichman. Slik er hun med på å sørger for at du får bøkene du vil lese. - Jeg leser for å oppleve en annen verden og andres historier. Jeg liker å drømme meg bort. Det siste jeg leste var dagbøkene til Liv Køltzow. Det aller beste tidspunktet for å lese, er en fridag det regner. Ellers leser jeg leser ofte på buss, tog eller fly, og på senga. 📚 Vi elsker å lese og å snakke om bøker. ❤️ Derfor skal vi gjennom sommeren snakke med lånere og ansatte om leseglede og gode leseopplevelser.

Hva er skeiv litteratur? 📚 Vi har spurt en av våre bibliotekarer for å forsøke å komme nærmere et svar: 

- For meg er skeiv litteratur ikke én sjanger eller ett sett med definerte kjennetegn, men heller en slags brille, et forstørrelsesglass som forfatter og leser kan bruke for å se på verden, åpner Pål Schönhold som jobber som spesialbibliotekar i Deichman. - Skeiv litteratur leker med og utforsker vedtatte meninger om kjønn og seksualitet, og inneholder gjerne en viss sans av utenforskap. Det holder ikke at to menn holder hender i bakgrunnen én gang - denne utforskningen må være en del av selve kjernen. Utover det er skeiv litteratur like mangfoldig som leserne og forfatterne selv. 

- Den kan være en alvorlig og høykulturell murstein av en bok, eller en regnbuespraglende romanse du sluker på stranden, fortsetter hen. - Det kan handle om en ungdomsskoleelev som vil bli drag queen, eller nonner i et middelalderkloster, eller en oppdragsmorder-android som ikke skjønner vitsen med kjønn, eller de store heltene i gresk mytologi, eller tusen andre ting.

- "Skeiv litteratur" er ikke et kvalitetsmerke, men det undersøker - på alvorlige, humoristiske, filosofiske, vulgære, frelsende, subtile, karikerte måter - hva det betyr å se en cis- og heteronormativ verden fra utsida, avslutter Pål. - Og det er nettopp derfor vi trenger skeiv litteratur: for å finne håp om at vi ikke er alene, og at det finnes et verdig liv der ute for oss, uansett hvem vi er.

--

🌈 Deichman markerer Pride for å feire Oslos rike kjønns- og seksualitetsmangfold, og fordi LHBT+-personer fortsatt møter diskriminering og utrygghet i byen vår. Frykt og fordommer bekjempes best med nysgjerrighet og kunnskap, og kunnskapen finner du hos oss.

Hva er skeiv litteratur? 📚 Vi har spurt en av våre bibliotekarer for å forsøke å komme nærmere et svar: - For meg er skeiv litteratur ikke én sjanger eller ett sett med definerte kjennetegn, men heller en slags brille, et forstørrelsesglass som forfatter og leser kan bruke for å se på verden, åpner Pål Schönhold som jobber som spesialbibliotekar i Deichman. - Skeiv litteratur leker med og utforsker vedtatte meninger om kjønn og seksualitet, og inneholder gjerne en viss sans av utenforskap. Det holder ikke at to menn holder hender i bakgrunnen én gang - denne utforskningen må være en del av selve kjernen. Utover det er skeiv litteratur like mangfoldig som leserne og forfatterne selv. - Den kan være en alvorlig og høykulturell murstein av en bok, eller en regnbuespraglende romanse du sluker på stranden, fortsetter hen. - Det kan handle om en ungdomsskoleelev som vil bli drag queen, eller nonner i et middelalderkloster, eller en oppdragsmorder-android som ikke skjønner vitsen med kjønn, eller de store heltene i gresk mytologi, eller tusen andre ting. - "Skeiv litteratur" er ikke et kvalitetsmerke, men det undersøker - på alvorlige, humoristiske, filosofiske, vulgære, frelsende, subtile, karikerte måter - hva det betyr å se en cis- og heteronormativ verden fra utsida, avslutter Pål. - Og det er nettopp derfor vi trenger skeiv litteratur: for å finne håp om at vi ikke er alene, og at det finnes et verdig liv der ute for oss, uansett hvem vi er. -- 🌈 Deichman markerer Pride for å feire Oslos rike kjønns- og seksualitetsmangfold, og fordi LHBT+-personer fortsatt møter diskriminering og utrygghet i byen vår. Frykt og fordommer bekjempes best med nysgjerrighet og kunnskap, og kunnskapen finner du hos oss.

Contacts

Jørn Johansen

Jørn Johansen

Press contact Director of Communications at Deichman Deichman Public Library, Oslo +47 900 97 250
Anne-Line Aaslund

Anne-Line Aaslund

Press contact Senior Communications Advisor, The Agency for Cultural Affairs +47 412 23 041
Tone Kjensmo

Tone Kjensmo

Press contact Communication advisor, Culture Affairs +47 470 79 019

Welcome to Culture Oslo!

This is the mutual press room for the three cultural agencies in the City of Oslo: The Agency for Cultural Affairs (Kulturetaten), Oslo Public Library Deichman and Munchmuseet.

Culture Oslo

Visit our other newsrooms