Skip to content
Byråd Hanna E. Marcussen avduket Fremtidsutsikten på Ekeberg på fredag. Her sammen med femteklassingene fra Hasle barneskole som har bidratt i prosjektet.
Byråd Hanna E. Marcussen avduket Fremtidsutsikten på Ekeberg på fredag. Her sammen med femteklassingene fra Hasle barneskole som har bidratt i prosjektet.

News -

En sniktitt inn i barnas fremtidsby

Hvordan tenker dagens barn at Oslo vil se ut i fremtiden? Hvordan får vi en «glad by?» Og hva kan vi bruke alle de flate takene på de nye byggene til? I prosjektet Fremtidsutsikten har barna fått rollen som byplanleggere.

– Fremtidsutsikten er en slags VR-kikkert som viser hvordan Bjørvika kan se ut i fremtiden basert på innspill fra 5-klassinger fra Hasle barneskole, forteller Birgit Rusten.

Hun er programleder i FutureBuilt, som er med på å arrangere Europas største konferanse om bærekraftige byer, Urban Future Global Conference (UFGC). Fremtidsutsikten er satt opp av UFGC i forbindelse med at det i år er Miljøhovedstaden Oslo som er vertskap for konferansen 22.-24. mai.

VR-kikkerten er plassert utenfor den ikoniske Ekeberg-restauranten som har god utsikt til nettopp dagens Bjørvika. På den måten kan du veksle mellom dagens utsikt og Fremtidsutsikten. Lørdag 27. og søndag 28. april kan publikum komme og teste VR-kikkerten mellom klokken 12:00 og 16:00.

Se flere bilder og video av utsikten.

– Lytt til barna
UFGC er konferansen for «CityChangers» – de som vil utvikle byene til å bli smartere, grønnere, og mer bærekraftige. Temaene for konferansen er blant annet lederskap, sirkulærøkonomi og bilfritt byliv.

Rusten mener at også barna er viktige CityChangers:

– Det er veldig sjeldent vi henvender oss til barna og spør hva de mener om byen de bor i. Men det er jo barna som er fremtidens byborgere. Dette prosjektet har gitt oss mange gode og kreative innspill til hvordan vi kan få en mangfoldig, levende og leken by.


Geiter på taket
Barna har vært spesielt opptatt av hvordan fremtidens byer bruker takene sine. Her vil barna ha vannsklie, campingplass, grønnsakåker, geiter som beiter, åpne opp restauranter og butikker.

– Dette med å ta i bruk takene til ulike aktiviteter og grønne arealer var noe av det vi likte best, kan Henrik Skuland Hagen fortelle.

Han er en av studentene ved Westerdals som fikk i oppgave å lage Fremtidsutsikten ved å ta i bruk 3D bilder av Bjørvika.


– Ved å utnytte takene åpner vi opp for mer plass på bakken som vil være viktig i fremtidens storby. Vi liker også tanken på et bilfritt sentrum, erstattet med mer miljøvennlige fremkomstmidler som for eksempel el-sykler, sier Skuland Hagen.

Hagen har laget 3D-modellen sammen med Aron Helgesen, Susanne Håkonsen Lyle Christoffer Marø Gjerde og Sarah Fjeldberg Nerby.

Fører verdens byer sammen

Mannen bak URBAN FUTURE-konferansen, Gerald Babel-Sutter, mener Fremtidsutsikten er et bilde på at moderne byer er i kontinuerlig endring.

– Den utsikten vi ser utover i dag kan se veldig annerledes ut om noen år. Det skyldes blant annet at menneskenes behov endrer seg og at byene må endre seg i takt med disse. Det kan hende vi vil finne igjen flere ting i Bjørvika om noen år som Fremtidsutsikten viser i dag.

Han foreller at visjonen bak UFGC er å bringe folk sammen fra alle verdens hjørner for å se mulighetene i disse endringene:

– I løpet av dagene i mai vil vi helt sikkert komme inn på flere av innspillene fra barna som gir «glade byer» – bilfrie områder, mer grønt og arealer der byens innbyggere kan leke og drive med aktiviteter. Det er fortsatt noen få ledige billetter, så er du en med interesse for å gjøre byer enda bedre å bo i, vel da er dette definitivt noe for deg!


3D-modellen i Fremtidsutsikten

En samarbeidsavtale for forvaltning, drift og videreutvikling av en digital modell for Bjørvika og Oslo S-området ble inngått i 2014 mellom en rekke parter involvert i utbyggingen i og rundt Bjørvika. Denne modellen har studentene fra Westerdals lånt.
© 3D-modell Bjørvika og Oslo S-området www.bjorvikautvikling.no/3d-mo... (26/04).


Om URBAN FUTURE Global Conferance (UFGC)
UFGC er verdens største møteplass for såkalte CityChangers, folk som ønsker å gjøre byene sine mer bærekraftige. Målet er å implementere gjennomarbeidede prosjekter i respektive byer for å bedre livene til alle som bor der. UFGC samler ekspertisen på dette området, på en nøytral arena uten en politisk agenda. Konferansen ble grunnlagt i 2014 av Gerald Babel-Sutter, og kommer fra nå til å finne sted i en ny europeisk by hvert år fra 2018 og fremover. Siden 2014 har antall besøkende på konferansen blitt tredoblet. Konferansen vil være et av hovedarrangementene i programmet for Oslo som europeisk miljøhovedstad og samtidig markere FutureBuilts 10-årsjubileum.
For mer informasjon, vennligst se 
www.urban-future.org
Program er nå tilgjengelig her: 
www.urban-future.org/programme
Billetter kan kjøpes her: www.urban-future.org/tickets

Kontakt:

Lisa Gatterbauer
Communication UFGC
+43 6502211616, media@urban-future.org

Pia Bodahl
Kommunikasjonsleder FutureBuilt
+47 988 52 540, pia@futurebuilt.no

Fremtidsutsikten er basert på 3D-modell Bjørvika og Oslo Sområdet (april 2019)

Topics

Contacts

Lisa Gatterbauer

Lisa Gatterbauer

Press contact Head of Communications PR & Marketing 004369913331321

We help make cities sustainable

At Urban Future you meet people who drive change to make our cities more sustainable. Be it mayors, architects, mobility experts, city planners, scientists, sustainability managers, representatives from start ups, environmentalists, innovation experts or others. What unites them is their passion for better cities.

Urban Future

Grillparzerstrasse 26
8010 Graz
Austria